USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

У Мінцифрі назвали терміни запуску е-гривні

22 Лютого 2022 14:16
Цифрова валюта в Україні увійде в обіг 2023 року. А пілотний проєкт е-гривні запустять до кінця року.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, інформує Мінфін.

«Два тижні тому була зустріч із головою Нацбанку, де презентували дорожню карту, яка вже погоджена Нацбанком, Мінфіном і нами.

Цьогоріч ми запустимо пілот – уже три компанії розробляють електронну гривню. Обиратимемо, хто найкраще розробить», – сказав Федоров.

Урядовець також розповів, що першими випробують на собі е-гривню працівники Мінцифри – їм платитимуть заробітну плату на електронні гаманці.

Раніше повідомляли, що в Мінцифри можуть провести експеримент щодо виплати заробітної плати працівникам міністерства в електронній гривні. Але тоді називали інші терміни.

Також у грудні в Нацбанку інформували, що зараз триває процедура реєстрації торгової марки «е-гривня».

Національний банк України почав досліджувати можливість випуску власної цифрової валюти (Central Bank Digital Currency, CBDC) – е-гривні – ще в 2016 році.

«Цифрова національна валюта, електронна гривня, значно спростить моніторинг соціальних виплат, дасть змогу легко відстежувати, на що витрачена грошова допомога від держави.

У випадку з цифровою валютою можна давати гроші на конкретну мету. Наприклад, на оплату комунальних платежів, якщо йдеться про субсидію, чи на купівлю дитячих товарів.

Зараз ви не можете побачити, куди витрачена надрукована гривня. З е-гривнею контроль за цим спроститься. Завжди можна зайти на блокчейн, подивитися, який банк отримав кошти й куди далі їх переказав», – вважає заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus