USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Москві помер підозрюваний у справі про вбивство ексофіцера ФСБ Литвиненка

4 Червня 2022 17:39
У Москві помер підприємець Дмитро Ковтун, якого британська влада підозрювала в причетності до отруєння в Лондоні в 2006 році колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка, який раніше втік з РФ і отримав притулок у Великобританії.

Про це інформує ВВС.

Смерть 57-річного Ковтуна підтвердив його друг і головний підозрюваний у справі про отруєння радіоактивним полонієм Андрій Луговий, також у минулому працівник ФСБ, а нині депутат Державної думи від ЛДПР.

За даними Лугового, Ковтун помер в результаті важкої хвороби, пов’язаної з коронавірусною інфекцією.

За інформацією росЗМІ, Ковтун помер в одній з московських лікарень.

Колишній працівник КДБ і ФСБ Литвиненко загинув у Лондоні в 2006 році, через шість років після втечі з Росії до Великобританії через конфлікт з російськими спецслужбами.

Литвиненко стверджував, що працівники ФСБ були причетні до серії вибухів житлових будинків у Москві і Волгодонську у вересні 1999 року (в результаті трьох вибухів загинуло понад 300 осіб, ще понад 1700 отримали поранення), про що він і написав книгу «ФСБ підриває Росію» (внесена в РФ у федеральний список екстремістських матеріалів).

Читати ще: 14 загадкових смертей у Великій Британії з «російським слідом»

Розслідування британської влади показало, що Литвиненко був отруєний рідкісною радіоактивною речовиною – полонієм-210. Незадовго до цього він зустрічався зі своїми колишніми колегами по роботі в спецслужбах Луговим і Ковтуном, які відразу стали головними підозрюваними.

Пошуки отруйників призвели до того, що радіоактивні сліди були виявлені в готелі «Міленіум», де зупинялися підозрювані, а також в чоловічому клубі «Абракадабра», на футбольному стадіоні «Емірейтс», де Луговий дивився матч між лондонським «Арсеналом» і ЦСКА, і в інших місцях.

Лондон вимагав від російської влади екстрадиції Лугового, щоб той постав перед судом за звинуваченням у вбивстві, але Москва відмовилася видавати своїх громадян. Пізніше Луговий був обраний до Держдуми, де зараз обіймає посаду першого заступника голови Комітету з безпеки та протидії корупції.

У 2016 році були оприлюднені фінальні результати громадського дізнання у справі про отруєння полонієм. Суддя Роберт Оуен дійшов висновку, що Луговий і Ковтун могли діяти за наказом керівництва ФСБ – за згодою директора служби Миколи Патрушева і, швидше за все, особисто президента РФ Володимира Путіна.

Кремль назвав розслідування поверхневим і непрофесійним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus