USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

ЄСПЛ визнав Росію відповідальною за смерть ексагента ФСБ Литвиненка

21 Вересня 2021 14:02
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) встановив, що відповідальність за вбивство колишнього працівника ФСБ Олександра Литвиненка несе Росія.

Про це йдеться у рішенні суду, передає УНІАН.

Колишній російський шпигун Литвиненко, який став громадянином Великої Британії, помер від отруєння полонієм у 2006 році в Лондоні.

Розслідування, проведене у Британії у 2016 році, показало, що вбивство «імовірно, було схвалене» президентом Росії Володимиром Путіним.

Однак Росія завжди заперечувала свою причетність до злочину.

Читати ще: 14 загадкових смертей у Великій Британії з «російським слідом»

За інформацію британського розслідування, колишній охоронець КДБ Андрій Луговий та ще один росіянин Дмитро Ковтун навмисне отруїли Литвиненка, додавши радіоактивну речовину у його напій.

Вдова Литвиненка Марина подала позов проти Росії у Страсбурзький суд з прав людини, який погодився з висновками британського розслідування.

«Суд, зокрема, встановив наявність вагомих доказів того, що під час отруєння Литвиненка, Луговий і Ковтун діяли у ролі агентів Російської держави», – йдеться у рішенні ЄСПЛ.

Європейський суд з прав людини дійшов висновків, що відмова Росії спростувати твердження про те, що вона організувала напад, ще більше вказує на відповідальність РФ.

І Луговий, і Ковтун свою причетність заперечують.

Суд зобов’язує Росію сплатити вдові Литвиненка Марині компенсацію у розмірі 100 тисяч євро, а також судові витрати у розмірі 22,5 тисячі євро.

Як заявив речник російського глави Дмитро Пєсков у коментарі журналістам, у Кремлі вважають висновки Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо справи про отруєння Олександра Литвиненка голослівними цитує ТАСС. Також у Путіна засумнівалися у компетенції Європейського суду.

З 1990-х Литвиненко критикував політику Кремля й особисто Путіна. У своїй викривальній книжці експрацівник ФСБ вказав на причетність російських спецслужб до організації низки терактів у Росії, зокрема вибухів житлових будинків.

Після еміграції до Британії у 2000 році проти Литвиненка було відкрито кілька кримінальних проваджень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus