USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

У найстаршої матері України забрали доньку через загрозу її життю

25 Квітня 2023 21:19
Виконком Чернігівської міськради прийняв рішення негайно відібрати дитину у найстаршої матері України Валентини Підвербної.

Це пов’язано із загрозою для життя дівчинки, повідомив на засіданні виконкому виконувач обов’язків міського голови Чернігова Олександр Ломако.

Причиною такого рішення став вчорашній допис у соцмережах від нібито доньки Валентини Підвербної Анни-Марії, де йдеться, що її мати знущається з дівчинки фізично та психологічно. Зокрема, б’є, дряпає, кричить, нецензурно лається, цькує та забороняє митися. На це відреагували співробітники ювенальної поліції та забрали дитину до лікарні, пише Суспільне.

Як Підвербна стала матір’ю?

У лютому 2011-го Валентина Підвербна народила доньку завдяки штучному заплідненню. Спочатку жінка була не проти спілкування зі ЗМІ. Перші інтерв’ю давала у пологовому, розповідала, що мріяла про материнство.

«Коли я їхала, збирала, було 12 тисяч. А потім після 12 тисяч стало 25 тисяч. Сама відкладала. У мене села, городу, дачі немає. Я на картоплі з олією сиділа, відкладала гроші», – розповідала Валентина Підвербна.
Згодом жінка стала уникати цього: відмовлялась від коментарів та тікала від камер.

Начальниця міського управління служби у справах дітей Чернігівської міськради Олена Зінченко каже: Підвербна та її донька постійно були під контролем служби. Жінка каже, що були звернення зі школи щодо поведінки дівчинки. Наразі там ситуацію не коментують.

«Ми весь час відстежували ситуацію з навчальним закладом, з лікарнями, як мати лікує дитину, були в неї вдома неодноразово, проводили обстеження. Загрози життю та здоров’ю дитини не було».

Скарги на насильство та доведення до самогубства

З минулого року родина перебуває на обліку служби. У листопаді 2022-го представники ювенальної поліції склали на Валентину Підвербну два адміністративних протоколи: за невиконання батьківських обов’язків та психологічне насильство. У січні цього року в Новозаводському суді Чернігова справу розглядали в закритому режимі. У березні її закрили – суд не побачив у діях жінки складу адмінправопорушення.

24 квітня у соціальній мережі Instagram з’явилися дописи від нібито доньки Валентини Підвербної Анни-Марії, де йдеться, що мати знущається з дівчинки фізично та психологічно. Зокрема, б’є, дряпає, цькує, забороняє митися. Також є слова, що жінка хоче довести її до самогубства.
«Поліція негайно відреагувала на побачене і прибула на місце події разом з відповідними службами. В ході перевірки було встановлено, що дитина перебуває неналежних санітарно-гігієнічних умовах та зазнає домашнього насилля. З боку матері відсутнє належне піклування про розвиток дитини і її здоров’я», – каже речниця Нацполіції області Наталія Слабеняк.


Під час спілкування зі службами дівчинка підтвердила інформацію, яку вказала в публікації, та попросила, щоб її забрали від матері.

«Дитина в розмові підтвердила те, що мати дійсно виконує такі дії, які їй не подобаються, і вона може вчинити самогубство. Це було при мамі в квартирі, при представниках», – говорить Олена Зінченко.

Вона додає, що було прийнято рішення, що дитину треба відбирати. Був складений акт оцінки рівня безпеки, за цим актом дитину забрали і привезли до дитячої лікарні.

Що буде далі з дитиною?

Олена Зінченко сказала, що під час огляду лікарі не виявили на тілі дівчинки слідів фізичного насильства. Поки вона перебуватиме в лікарні. Після рішення виконкому про відібрання служба має подати позов до суду. Саме він вирішуватиме подальшу долю 12-річної Анни-Марії.

Якщо буде прийняте рішення відібрати дитину від матері, то дитині далі буде встановлено статус дитини позбавленої батьківського опікування і дитина може влаштовуватись під опіку, в прийомній сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, інтернатні заклади, будь-яку форму виховання сімейного, крім усиновлення.


Також служба спостерігатиме за матір’ю дівчинки, чи буде вона цікавитися її долею. Свою позицію жінка може відстоювати в суді.

«Ми спостерігаємо, як мати буде себе поводити, як вона буде працювати з соціальними службами, співпрацювати, чи буде вона цікавитись, чи не буде цікавитись далі долею дитини. І в залежності від того буде далі вже чи позбавлення матері батьківських прав, чи, можливо, якщо вона звернеться до суду і буде вважати, що вона варта того, щоб продовжувати виховати, вона має на це право. Якщо суд не прийме рішення про відібрання, вона також має бути присутня в суді, відстоювати своє право, то дитина повернеться до родини, і родина буде перебувати під контролем і нас, і соціального центру», – сказала Зінченко.

Нагадаємо, минулого року українка Оксана Спектор, яка зараз живе в Ізраїлі, звернулася до суду – хотіла оскаржити материнство Валентини Підвербної. Спектор стверджувала, що вона здала на зберігання до клініки репродуктивної медицини свої яйцеклітини. Вона запідозрила, що саме їх без її згоди використали для запліднення Підвербної. Оксана Спектор просила суд призначити ДНК-експертизу та в разі збігу визнати її матір’ю дитини. Слухання у цій справі тривають і зараз.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus