USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.80 40.05
  • PLN 9.90 10.12

У печері на Тернопільщині знайшли артефакти Трипільської культури

18 Серпня 2023 00:52
Під час розкопок у печері Вертеба археологи знайшли зерновик – це керамічна посудина з орнаментом, який характерний для Трипільської культури.

Про це повідомляє Суспільне.

«Коли ми розчищали ділянку печери, здавалося, глина – вже знахідок не повинно бути, культурного шару ніякого немає. Ми зробили так званий «контрольний штик» і побачили пляму. Почали розчищати нижче і побачили, що на глибині є якась керамічна знахідка. Виявилось, що це величезна посудина», – каже директор Борщівського обласного краєзнавчого музею, археолог Михайло Сохацький.
Археолог розповів, що через високу вологість у печері зерно довго не зберігалося.

Михайло Сохацький каже, що ділянку, на якій знайшли артефакт, розчистили і виявили, що керамічна посудина розбита.
«Ця посудина з тріщиною вже не виконувала своєї функції, і тому вони її вирішили закопати в землю, вирили по контуру цієї посудини спеціальний такий котлован, закопали в землю, обклали чистою глиною і потім якісь сипучі речовини, можливо, зерно, якийсь час там і зберігалися, і покришкою накривалися. Ми вважаємо, що такі речі є дуже важливими. Це надзвичайно давня культура. Вона важлива тим, що знайдена в контексті історичних подій трипільського населення», – розповів археолог.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Зорий Показати IP 18 Серпня 2023 11:22
Копайте глибше, знайдете чашку часів Ющенка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus