USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

На Волинь привезли унікальні артефакти Трипілля

22 Березня 2024 12:02
У Луцьку в Арт галереї «Образ» 21 березня відкрилася виставка колекції зразків Трипільської цивілізації, представлена Народним музеєм України.

Участь у відкритті експозиції взяв голова обласної ради Григорій Недопад, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, музейники, історики та краєзнавці.

Голова громадського об’єднання Народний музей України Діана Юрко розповіла, що центральним експонатом виставки є велика таріль з назвою «Усмішка», якій за оцінками експертів від 5 до 7 тисяч років.

«Ви також побачите тут залишки трипільських ниток. Настільки древніх ниток історія не знає. А це свідчення того, що наші предки ходили не в шкурах, а у тканому одязі і столи застеляли скатертинами, про що свідчать відбитки на горщиках. Це була надзвичайно розвинена цивілізація, яка існувала ще до Єгипту і Шумеру. А українці – її нащадки. У важкий час війни нас має надихати цей спадок. Хочу, аби всі ми долучалися до його дослідження», – звернулась вона до присутніх.
Читати ще: У печері на Тернопільщині знайшли артефакти Трипільської культури

Ідейний натхненник демонстрації колекції трипільських артефактів в обласному центрі Митрополит Луцький і Волинський Михаїл додав, що для презентації виставки не випадково обраний день весняного сонцестояння: «Сьогодні наступає 7 533 літо. Це культурні традиції, які існували у дохристиянський час та існують донині. Церква Христова і сьогодні пов’язує своє життя із давніми обрядами».

Своєю чергою голова Волиньради Григорій Недопад, звертаючись до присутніх, наголосив на важливості дослідження історії України. «Трипільська культура – це складова генофонду України. Це те давнє і глибоке, якого немає на болотах, як би не намагались переписати історію наші вороги. Дивишся на ці дати – 4000 тисячі і більше років до нашої ери – і усвідомлюєш: коли на території росії мешкали лише дикі звірі, на нашій землі вирувало цивілізоване життя і високорозвинена культура. Тому головне для усіх нас – не тільки берегти уже досліджене, а й розвивати, примножувати цей спадок і популяризувати його», – резюмував Григорій Недопад.

В якості подяки за можливість долучитися до історично-культурних витоків відвідувачам пропонують зробити донат на дрони для оборонців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus