USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Південній Африці уперше в світі пересадили дзьоб стервʼятнику

11 Червня 2023 00:26
У Південній Африці провели першу в світі пересадку дзьоба стервʼятнику.


Про це повідомляє Бабель з посиланням на Bild.

Птаха збила машина на північному заході Південної Африки. Він втратив око і в нього відламався дзьоб – майже смертний вирок, бо хижий птах більше не міг їсти падаль. У дикій природі він помер би від голоду. Однак пернатого передали на ветеринарний факультет Преторійського університету.

Дві спроби прикріпити грифу штучного акрилового дзьоба не увінчалися успіхом – вони були недостатньо міцними і ламалися під час їжі. Тоді в німецької лікарки Каті Кеппель зʼявилася інша ідея: у них ще для досліджень був мертвий стервʼятник у морозильній камері, в нього і взяли шматок дзьоба.

Читати ще: Вчені з’ясували, що голуби бачать сни

Перша у світі така пересадка тривала 30 хвилин. Дзьоб убитого птаха шістьма гвинтами прикріпили до дзьоба пораненого стервʼятника. Після операції минув місяць, птах вже їсть своїм новим дзьбом. Фахівці кажуть, що за кілька років у грифа виросте новий дзьоб, тоді протез можна буде зняти.
Білоспинним стервʼятникам загрожує зникнення: із 270 тисяч птахів на півдні Африки станом на 1992 рік сьогодні залишилося лише близько 40 тисяч. Стервʼятник із новим дзьобом теж має сприяти збереженню виду. Але оскільки він втратив очі через аварію, його не можна випускати на волю. Наразі план полягає в тому, щоб знайти для нього партнерку в притулку, з якою він може стати батьком потомства. Потім маленьких стервʼятників відпустять у дику природу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus