USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.04

У половині громад Волині немає кваліфікованих фахівців з соціальної роботи

8 Лютого 2022 17:31
Функції соціального супроводу сімей та осіб, що потрапили у складні життєві обставини, в умовах децентралізації наразі покладені на органи місцевого самоврядування. У зв’язку з обмеженим фінансовим ресурсом, майже три десятки громад навіть не мають в штаті фахівців із соціальної роботи.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров`я, материнства та дитинства.

Депутати зокрема, розглянули пропозиції облдержадміністрації щодо плану заходів для відзначення Року дитини на Волині. Нагадаємо, торік депутати ухвалили рішення про проголошення 2022 року Роком дитини на Волині.

Читати ще: Доступність, соцзахист, нові можливості: яким має бути рік дитини на Волині

Як зазначила начальниця служби у справах дітей ОДА Алла Онищук, під час формування такого документу, виявили низку проблем в галузі надання соціальних послуг на місцях. Зокрема, не всі громади наразі мають фахівців з соціальної роботи.

«Відбулася децентралізація і всі повноваження перейшли в громади. Структура соціальних органів громад тільки формується і нам не вистачає компетентних фахівців, які б вирішували питання дітей і сімей в громадах. На Волині 54 громади, у шести з них немає фахівців з соціальної роботи, а в 22 громадах ці функції покладені на інших працівників за сумісництвом. У деяких громадах навіть голови взяли на себе ці функції. Але за сумісництвом таку важливу функцію як соціальний фахівець виконувати неможливо», – пояснює вона.

Зауважимо, завданням фахівців із соціальної роботи є здійснення соціального супроводу сімей та осіб, що потрапили у складні життєві обставини, які не в змозі їх подолати за допомогою власних засобів і ресурсів, а також профілактична робота щодо попередження в сім’ях різних соціальних категорій виникнення кризових ситуацій та вчасне виявлення сімей, що потрапили у складні життєві обставини. У тих громадах, де таких фахівців взагалі немає, соціальний супровід не проводиться.

«Відповідно до урядових документів, один фахівець з соціальної роботи має бути на 1,5 тисячі осіб в сільській місцевості і на одну тисячу осіб – в міській. Натомість 28 громад не охоплені цією послугою взагалі. На цій території так само є прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, проживають діти у складних обставинах, є сім’ї, з яких діти можуть бути вилучені», – наголосила Алла Онищук.

На тому, що в громадах повинні бути фахівці з соціальної роботи наголосила й тимчасова виконувачка обов’язків директора департаменту соціального захисту населення ОДА Оксана Гобод, Вона зауважила: знайти таких спеціалістів в області можна,проте коштів на їх утримання у громадах бракує.

«Коли впроваджувалися медична і освітня реформи, всі вважали що реформа в соціальній сфері буде не відбудеться і все перекладуть на державний бюджет. Реформа в медицині і освіті відбулася, а повноваження щодо соціальної сфери швидко переклали на органи місцевого самоврядування, і, можливо, не всі голови тергромади, депутати місцевих рад розуміють специфіку і важливість соціальної роботи. На надання допомоги дітям, старшому поколінню, особам в складних життєвих обставинах, субвенції з державного бюджету не передбачається», – пояснила вона. Тому, на її думку, найперше треба принаймні домогтися того, щоб ті шість громад, які не мають фахівців із соціальної роботи, ввели такі посади.

Зрештою, члени комісії ухвалили пропозицію винести згадану проблему на розгляд Координаційної ради при голові облради. Адже до складу Координаційної ради входять голови усіх громад області. Тож на одному із засідань вони змогли б обговорити цю проблему.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus