USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У пробах ґрунтів біля «РівнеАзоту» зафіксували перевищення показників нітратів та азоту

3 Серпня 2021 21:33
Держекоінспекція провела експертизу ґрунтів, відібраних біля ПрАТ «РівнеАзот», де 20 липня сталася аварійна ситуація.

Про це заявив Голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

Він уточнив, що проби були відібрані одразу після викиду забруднюючих речовин з підприємства, а також на наступний день після аварії. А забір проводився, з урахуванням переміщення хмари викиду, на 11 пробних майданчиках площею 100 кв м методом «конверту».

За результатами лабораторних досліджень у більшості відібраних проб ґрунту зафіксовано перевищення показників нітратів та азоту амонійного в порівнянні з фоновими концентраціями:

• Поблизу ПрАТ «РівнеАзот» (500 м на південний захід від заводу) – по нітратах в 10 разів;

• М. Рівне, вул. Соборна, в‘їзд у місто з боку Луцького кільця – по азоту амонійному в 1,3 рази, нітратах в 1,8 рази;

• Поблизу с. Зелений Гай, зі східного боку – по нітратах в 4,3 рази;

• Поблизу с. Грушвиця, з південно-західного боку – по нітратах в 1,7 рази;

• Поблизу с. Верхівськ, з південно-східного боку – по нітратах в 1,9 рази;

• Поблизу с. Городок, з південного боку – по нітратах в 1,8 рази.

«Разом із тим, перевищення показників у ґрунті може бути спричинено не лише залповим викидом оксидів азоту в повітря внаслідок аварійної ситуації, а і бути результатом незадовільного ведення господарської діяльності, оскільки проби були відібрані у населених пунктах сільськогосподарських районів», – наголосив Андрій Мальований.

Він також додав, що для об’єктивного розгляду наслідків аварійної ситуації Держекоінспекція спрямує запит до ПрАТ «РівнеАзот» щодо отримання даних моніторингових спостережень за станом ґрунтів.

Крім того планується залучення фахівців Держгеокадастру та Держпродспоживслужби для проведення консультацій та здійснення повторного відбору проб ґрунту на вміст азотовмісних речовин.

Нагадаємо, кадри як величезна руда хмара здіймається над хімпідприємством неабияк налякала рівнян і тих, хто живе поруч. У ДСНС заявили, що аварія на підприємстві не забруднила повітря.

У поліції розслідують провадження через порушення правил безпеки на хімпідприємстві. «Заміни трубопроводів не відбувалося останнє десятиліття, тому попередньою причиною може бути невідповідність матеріалу трубопроводу заявленим характеристикам виробника, а також корозія», – заявив міністр МВС Денис Монастирський.

В Держекоінспекції підозрюють, що на «РівнеАзоті» хотіли приховати аварію. Адже екстрені служби про те, що сталася надзвичайна ситуація, дізналися із соцмереж. Також попри обіцянки керівництва підприємства, на «РівнеАзот» не пропустили екологічну інспекцію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus