USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У США вперше за 17 років дозволили смертну кару в усіх штатах

30 Червня 2020 18:18
Верховний суд США відмовився розглядати позов чотирьох засуджених, у якому вони виступали проти застосування щодо них смертної кари. Відповідне рішення адміністрація президента Дональда Трампа ухвалила ще в липні 2019 року.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на USA Today.

У липні 2019 року генеральний прокурор США Вільям Барр оголосив, що федеральний уряд уперше з 2003 року вдасться до смертної кари як міри покарання злочинців. Тоді він представив оновлений протокол щодо її застосування, який передбачає використання препарату пентобарбіталу.

Тоді четверо засуджених за вбивства, яким загрожувала страта відповідно до оголошення Барра, подали до суду. Вони аргументували своє прохання скасувати смертну кару тим, що пентобарбітал дозволений не в усіх штатах США, а тому покарання має відповідати законам штату, в яких вони були засуджені.

Суди перших інстанції погодилися з аргументами позивачів. У грудні 2019 року Верховний суд призупинив процедуру відновлення смертної кари до розгляду справи по суті.

Остаточне рішення в ній суд виніс у понеділок, 29 червня. Колегія з трьох суддів відхилила позов, таким чином винісши рішення на користь адміністрації Трампа. Очікується, що перші страти відповідно до нового протоколу відбудуться вже 13-17 липня.

США має тривалу історію узаконення й призупинення смертної кари на федеральному рівні. У 1988 році її відновили щодо окремих видів злочинів. Відтоді у США відновили смертну кару на федеральному рівні, було страчено лише троє злочинців — востаннє в 2003 році.

Загалом із 1970 року у Сполучених Штатах відбулося понад 1500 страт, з яких майже 40% — у штаті Техас.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus