USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Старому місті Луцька – найбільша археологічна знахідка часів незалежності. Фото

4 Вересня 2020 15:17
Сьогодні за участі виконувача повноважень міського голови Григорія Пустовіта, радника міського голови Ігоря Поліщука, ректора Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолія Цьося, представників Волинської обласної державної адміністрації, Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку, Державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України», проєктної та підрядної організацій відбулась виїзна нарада, під час якої заслухано звіт керівника археологічної експедиції, здійснено огляд технічного стану підземель, обговорено питання реставраційного ремонту у них та забезпечення доступу відвідувачами.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

Ще три місяці тому про існування підземелля під баштою Чорторийських та монастирем єзуїтів ніхто навіть не здогадувався. Надійно сховані під шаром землі, вони до сьогодні зберігали свої таємниці. Невідомі підземні кімнати було виявлено у травні 2020 року під час ремонтно-реставраційних робіт на пам'ятках архітектури національного значення в рамках проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.
Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт зазначив: «Сьогодні ми бачимо, які зміни відбуваються у Старому місті. Це заслуга тих, хто виборював гранти, тих, хто вірив у нашу перемогу в проєкті. Ми дякуємо усім, хто вірив у наші сили. Бо це буде ще один цікавий туристичний маршрут, який приваблюватиме лучан та гостей міста своєю історичною минувшиною».
Чи не найскладнішим у цьому проєкті для спеціалістів підприємства «Житлобуд-2» було зберегти більше метра залишків мурів Окольного замку, який відреставрували спеціальною цеглою. Аби відновити частинку історії, територію обгородили спеціальним парканом - частоколом, а південно-західний фасад колегіуму монастиря єзуїтів пофарбували спеціальною водостійкою фарбою, яка зберігатиметься тривалий час.

Допомагали науковцям досліджувати історичну спадщину нашого міста десять студентів факультету історії, політології та національної безпеки Волинського державного університету імені Лесі Українки, які здійснювали розкопки в нововіднайдених підземеллях. Для них це не лише практика, а й велика відповідальність.
Під час розкопок вдалося відшукати унікальні речі, яких немає жоден музей України. Це і скляний посуд, ручне оригінальне оздоблення каменів, цегла дзеркально датована 1826 роком і навіть заклад-мініатюр, який ставили на куток під час будівництва приміщення на знак добробуту та благополуччя. Але це лише частина тих унікальних речей, які зберігають підземелля.
За короткий термін вдалося розчистити від сміття сімдесят метрів квадратних площі підземелля. Таким чином, на глибині чотири метри віднайшли кілька приміщень. Стосовно призначення кімнат, досі висувають лише гіпотези. Очевидно, та, що під вежею, цілком могла бути складом боєприпасів, адже вежа Чорторийських була оборонною. Решта кімнат могли бути господарськими. Насправді, у Луцьку підземель багато, що і ускладнює науковцям пошук справді цікавого та унікального серед «підземних руїн» нашого міста.

«Це найбільш сенсаційне і найбільш вагоме археологічне відкриття за часів Незалежності України у нашому місті. Ми сьогодні побували у кімнатах, які, на думку науковців, ніхто не досліджував понад сто років. Крім того, ми побачили багато цікавих історичних предметів. Тут є замуровані арки, очевидно, там є ще кімнати. Ми вважаємо, що наші підземелля не досліджені взагалі, тому тут роботи ще на десятки років. Відтак, варто продовжувати цю роботу і відкривати наше місто для лучан і для усіх, хто цікавиться історичною спадщиною нашого міста», - наголосив радник міського голови Ігор Поліщук.

І це лише початок нових досліджень історії нашого міста, адже литовські експерти підтвердили здогадку наших фахівців: луцьке підземелля одне з найбільших підземель у Європі.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus