USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У стилі кіберпанку: в луцькому виші відкрили ІТ-лабораторію. Фото

27 Вересня 2021 20:36
ІТ-сфера стрімко розвивається і щодня потребує все більше кваліфікованих кадрів. Водночас зростає і кількість молоді, яка прагне пов’язати своє життя з галуззю інформаційних технологій. Важливу роль у навчанні й розвитку майбутніх айтішників відіграють заклади освіти та соціально відповідальний бізнес, які все частіше налагоджують успішну співпрацю.

Свіжий приклад такої співпраці – відкриття спільної лабораторії інформаційних технологій ІТ-компанії InternetDevels та Волинського національного університету імені Лесі Українки, яку облаштували в аудиторії №520 лабораторного корпусу вишу.

У лабораторії нараховується 12 робочих місць із комп’ютерами. Столи оснащені механізмом для підйому стільниць, тому студентам тут буде зручно працювати і сидячи, і стоячи. А на комп’ютери встановлено, зокрема, операційну систему Linux і програмне забезпечення для роботи з Drupal.
Як пригадав ректор навчального закладу Анатолій Цьось, саме завдяки прекрасній співпраці з ІТ-компанією InternetDevels близько двох років тому в університеті вдалося запровадити дуальну форму здобуття освіти.

«Створення спільної лабораторії інформаційних технологій – це ідеал співпраці. Я щиро дякую колегам, Віктору Левандовському, його компанії за те, що в нас в університеті створено лабораторію для наших студентів, яка буде вирішувати завдання і навчального процесу, і практичної діяльності», – сказав ректор.
Засновник, CEO ІТ-компанії InternetDevels Віктор Левандовський наголосив, що відкриття лабораторії – це меседж соціально відповідального бізнесу.

«Ця аудиторія зроблена яскраво та технологічно, – акцентував він. – Ми вважаємо, що повинні боротися за своє майбутнє, за свої навики, за свої досягнення, повинні жити яскраво. І заради цих досягнень, заради яскравого життя ми маємо рости, щось робити і кайфувати від цього. Заради цього ми й створили цю лабораторію. Якщо вона зарядить хоча б одну людину, ми будемо вважати, що це спрацювало і ми виконали свою місію».

Віктор Левандовський переконаний, що бізнесам необхідно робити свій вклад в університети, адже їм потрібні розумні кадри.
У лабораторії інформаційних технологій проводитимуть заняття для студентів таких спеціальностей, як «Комп’ютерні науки», «Кібербезпека», «Середня освіта (інформатика)», «Середня освіта (математика)» та «Математика», розповіла декан факультету інформаційних технологій та математики ВНУ імені Лесі Українки Світлана Яцюк.

Як додала, раз на тиждень студенти протягом цілого дня навчатимуться в цій лабораторії в рамках дуальної освіти.

«Тобто це буде практичне застосування всіх тих знань, які даватиме їм ІТ-компанія InternetDevels, а ми зараховуватимемо на модулях ті дисципліни, які вони мають у рамках навчального процесу. Студенти одночасно і навчатимуться, і працюватимуть (чи стажуватимуться), і отримуватимуть результати, які заноситимуть їм у залікові відомості», – пояснила Світлана Яцюк.

У планах факультету – співпраця з іншими підприємствами задля розширення можливостей, доступних студентам, повідомила вона.
Керівниця школи програмування OxiТ від компанії InternetDevels, Оксана Демчук поділилася: коли представники ІТ-компанії звернулися до ректора ВНУ імені Лесі Українки Анатолія Цьося з пропозицією щодо співпраці, їх вразила його відкритість і бажання йти в ногу з часом.

«Саме ректор запропонував нам формат дуальної освіти. Ми, попри те, що на той момент про таке навіть не чули, відразу погодилися. Це було щось нове, інноваційне. Насправді наша компанія була однією з перших, які з подачі ректора почали співпрацювати з університетом у межах дуальної освіти. Спершу ми працювали з двома групами студентів із факультетів інформаційних технологій і прикладної лінгвістики. Так, університет дає теорію, базу, але студентам не вистачає практики. І коли до нас приходили працівники, не підковані практично, ми мусили їх знову вчити. Тож ми вирішили, що ідея поєднати ці процеси – навчання в університеті й навчання в компанії – дуже вдала», – зауважила вона.
У новій аудиторії відбуватимуться заняття не тільки в рамках дуальної освіти. Сюди також приходитимуть і фахівці InternetDevels, які ділитимуться з молоддю своїми знаннями у Drupal чи WordPress.

«Університет вміє навчати, а ми, своєю чергою, можемо показати якісь практичні речі. Так і виникла ідея об’єднати наші зусилля, відкрити лабораторію інформаційних технологій і проводити тут заняття. У підсумку ми хочемо отримати класних спеціалістів, тих, кому зможемо запропонувати гарну роботу в нашій компанії. Ми – соціально відповідальний бізнес. Нам потрібні обдаровані люди, які вміють вирішувати задачі. А на факультеті інформаційних технологій та математики студенти вчаться логічному мисленню, дискретній математиці», – прокоментувала Оксана Демчук.

Як підкреслила, лабораторія облаштована саме для розвитку студентів.

«Ми прагнемо, аби вони хотіли сюди приходити, щоб їм тут було цікаво, щоб їм тут було комфортно. Ця аудиторія максимально наближена до тієї атмосфери, яка панує в нашій компанії», – звернула увагу керівниця школи OxiT.
Щоби привернути увагу студентів і зацікавити їх інноваційними новинками та реальними можливостями для навчання, на факультеті інформаційних технологій та математики ВНУ імені Лесі Українки влаштували справжню вечірку – із розвагами, конкурсами, корисними подарунками та навіть коктейлями (звісно, безалкогольними). Усі охочі могли пірнути у віртуальну реальність, похизуватися своїми знаннями під час вікторини, присвяченій інформаційним технологіям, чи зробити пам’ятний знімок за допомогою фотобоксу.

Ще на початку свята серед присутніх студентів, які взяли участь у лотереї, розіграли п’ять ліцензій на культову гру Cyberpunk 2027. Своєю чергою, переможець вікторини Kahoot!, побудованої на питаннях, пов’язаних з ІТ-сферою, виграв бездротову зарядку до телефона, а той, хто найкраще проявив свої вміння у віртуальній реальності, забрав додому футболку з принтом школи OxiT.
Одним зі щасливців, якому дісталася ліцензія на Cyberpunk 2027, став четвертокурсник Дмитро. Він зізнався, що навчається на факультеті фізичної культури, спорту та здоров’я, а на захід завітав за компанію з друзями, які здобувають знання саме на п’ятому поверсі лабораторного корпусу вишу, де й облаштували лабораторію інформаційних технологій.

Хлопець додав, що створення такого робочого місця для студентів – це, безумовно, позитив, адже таким чином молодь, у тому числі ті, хто цікавиться програмуванням, передусім отримує нові можливості.
Його товариш Андрій розповів, що в новенькій лабораторії в них уже були заняття з вивчення мови програмування С#. Як поділився хлопець, не виключає, що своє майбутнє він пов’яже саме з ІТ-сферою.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Дядя петя Показати IP 28 Вересня 2021 02:33
Скоро кругом одні айтішнікі будуть. Не буде кому лампочки в короидорі вкрутити.
волинь до Дядя петя Показати IP 28 Вересня 2021 10:09
от ви і крутіть ті лампочки! Чи руки не з того місця виросли?
Сергій до Дядя петя Показати IP 28 Вересня 2021 13:43
Дядьку,відкривайте курси.Людей навчите,ще й грошей зароьите
Програміст Показати IP 28 Вересня 2021 04:40
Ну якщо студентів будуть вчити drupal, то скоро від зачатків ІТ в нашій країні нічого не залишиться, будуть як мавпи шаблони редагувати і все. Брали б приклад з того ж софт серву/єпаму і вводили б загальні лекції по іт. Хоча, можливо, це дійсно той рівень ВНУ. Але хоч найняти дизайнера можна було , а не цей похмурий жах, хоча можливо саме це і відсилає до кіберпанку(гри)
лучанка до Програміст Показати IP 28 Вересня 2021 10:08
Заздріть мовчки, невдахи! Можете запропонувати щось інше - на вашу думку краще - будь ласка, в чому проблема?! Вкладіть власні кошти і зробите на свій смак. А критикувати - не мішки носити...
Лучанин до лучанка Показати IP 28 Вересня 2021 13:34
Людина якраз в тему критикує.
Оксана до Програміст Показати IP 28 Вересня 2021 11:06
На Друпалі у Луцьку купа людей заробляють немалі гроші, пишучи код, а не просто редагуючи шаблони. Писати коментарі що робити комусь - багато, а тих, хто дійсно щось робить не тільки для себе, а й для розвитку галузі - де ви всі?
Програміст до Оксана Показати IP 28 Вересня 2021 21:17
Повірте, роблю багато і знаю про що кажу. Повіям теж багато платять, але це не робить їх фахівцями в репродуктології. Якби студентів навчали основам ІТ і алгоритмам було би більше толку. А так будуть ще одні мавпенята, що вміють писати код на базовому рівні.
Викладач до Програміст Показати IP 28 Вересня 2021 21:59
Цілком правильно сказано "Якби студентів навчали основам ІТ і алгоритмам було би більше толку"
Дизайнер до Програміст Показати IP 29 Вересня 2021 12:37
порівнюючи ремонт у всьому корпусі СНУ і цій лаборатурії, то корпус СНУ це і є кіберпанк

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus