USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

У волинському суді з корпорації «Богдан» стягують 383 мільйони боргу

3 Грудня 2021 21:31
ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» боргує «Державному експортно-імпортному банку України» 383 мільйони 300 тисяч гривень.

Саме на таку суму банк висунув позовні вимоги до корпорації у Господарському суді Волинської області. У липні цього року «Богдан Моторс» визнано банкрутом, наразі розпочато процес ліквідації компанії, повідомляє телеканал «Аверс».

Кошти корпорація позичила ще в 2018 році, проте умов договору позики не виконала.

Нагадаємо, раніше «Богдан Моторс» належав п’ятому Президенту України Петру Порошенку. Згодом він продав завод своєму другу Олегу Свинарчуку-Гладковському, який обіймав посаду першого заступника секретаря РНБО. І засвітився у скандалі з розкраданням коштів в оборонній сфері.

Між тим, на луцькому автоскладальному заводі №1 «Богдан Моторс», що є дочірнім підприємством корпорації «Богдан» і його фактичним активом, робота тут не зупинилася й про жодну ліквідацію ніхто не чув.

В адміністрації теж повідомили, що вони працюють, а з приводу фактичного банкрутства потрібно звертатися безпосередньо до корпорації.

Як таке може бути, що підприємство, яке оголошує себе банкрутом та ліквідовується, досі провадить діяльність і отримує прибутки? Адже не секрет, що збанкрутілі підприємства списують через суди свої борги.

У пресі повідомляють, що кредитори вже висунули «Богдан-Моторс» вимог на сім мільярдів гривень. Проте самих активів у компанії є нібито лише на півтора мільярда.
Схоже, на таку суму компанія може «нагріти» українські банки. А згодом, як варіант, замість ліквідованої корпорації можна створити нову, вже не «Богдан», а, наприклад, «Тарас», яка і викупить дочірки фактично сама у себе.

Корпорація «Богдан» мільярдні борги накопичувала роками. Зокрема у 2009 році отримала в «Укрексімбанку» кредит на мільярд гривень. Позику корпорація не повертала, і банк розпочав процедуру стягнення боргів. Проте після того, як Порошенко виграв вибори і став Президентом України, борг реструктуризували до 2031 року.

У НАБУ з цього приводу навіть порушили кримінальне провадження.

Зазначимо, що «Богдан» за часів президентства Порошенка засвітився не в одній кримінальній справі.

Одна з гучних афер – це постачання на Донбас санітарних автомобілів «Богдан» у 2017 році. В той час Олег Гладковський відповідав у РНБО за закупівлі для армії. Тож не дивно, що Міністерство оборони підписало з «Богдан Моторс» контракт на постачання армії великої партії медичних машин. Без жодного тендеру.

Вартість контракту засекретили, посилаючись на військову таємницю. Цікаво, що перший зразок авто виготовили, вже коли минуло пів року після підписання угоди. Виходить, договір укладали на авто, яких ще навіть не існувало. На якість цих автомобілів, як пишуть у ЗМІ, скаржилися військові медики. Бо ж нашвидкуруч зроблені машини ламалися ще в перший місяць.

Фактично за президентства Порошенка корпорація постійно спекулювала на державних замовленнях. А мільярдні борги в державних банках, по суті, тепер можна запити холодною водою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Нарешті Показати IP 3 Грудня 2021 23:05
От хоч зараз заЖИЛИ, при найвеличнішому. Слава йому, слава!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus