USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У волинських селах обстежать наявність волоконно-оптичних мереж. Список громад

4 Травня 2021 19:00
У 61 селі з 29 громад Волині проведуть обстеження наявності волоконно-оптичних мереж. Розпорядження про утворення робочих груп, які мають виконати це завдання, голова ОДА підписав 23 квітня. А 28 квітня Уряд затвердив Порядок використання субвенції на підключення до широкосмугового інтернету закладів соціальної інфраструктури у сільській місцевості. Зараз Мінцифри розглядає заявки, які надійшли від громад.

Що це за проєкт?

Згідно з даними, які оприлюднив Уряд, більш як 3,5 мільйона громадян, які проживають у 15,5 тисяч населених пунктах, не мають можливості підключитись до швидкісного інтернету. Також до швидкісних мереж не підключена велика кількість закладів соціальної інфраструктури загалом, доступу до швидкісного інтернету в Україні не мають 40% шкіл, 92% бібліотек та 37% лікарень.

У держбюджеті-2021 на проведення інтернету виділили 500 мільйонів гривень, хоча спочатку планували скерувати на цей проєкт 850 мільйонів. Мета виділення такої субвенції – підвищення доступності швидкісного Інтернету в сільській місцевості. Зокрема планують фінансувати підключення закладів соціальної інфраструктури, розташованих у населених пунктах, де відсутнє якісне покриття.

За ці гроші Мінцифри планує у 2021 році підключити до широкосмугового інтернету понад 6 тисяч шкіл, медзакладів та бібліотек в майже 3 тисячах сіл. У закладах соціальної інфраструктури, які отримають фінансування за інтернет-субвенцією, до кінця 2022 року буде доступний інтернет без абонплат зі швидкістю 100 Мбіт/с.

Які села на Волині обстежать

Відповідно до розпорядження голови Волинської ОДА, на Волині створено 29 робочих груп для обстеження наявності волоконно-оптичних мереж у населених пунктах області. Вони працюватимуть на території 29 громад. Загалом комісії обстежуватимуть наявність волоконно-оптичних мереж у 61 селі цих громад. Зокрема в таких населених пунктах:

Колмів, Кутрів, Старики Берестечківської міської територіальної громади;

Ладинь Вишнівської сільської територіальної громади;

Майдан, Новий Мосир Голобської селищної територіальної громади;

Губин Перший Городищенської сільської територіальної громади;

Семеринське Затурцівської сільської територіальної громади;

Бобичі, Марія-Воля, Хмелів Зимнівської сільської територіальної громади;

Калинівка, Мар’янівка, Нічогівка Колківської селищної територіальної громади;

Омельне, Лички, Заброди Ківерцівської міської територіальної громади;

Бермешів, Білопіль, П’ятикори Локачинської селищної територіальної громади;

Окунин Луківської селищної територіальної громади;

Сьомаки Луцької міської територіальної громади;

Гречища Любешівської селищної територіальної громади;

Городне, Почапи Любомльської міської територіальної громади;

Вовчицьк, Гута-Лісівська, Загорівка Маневицької селищної територіальної громади;

Кропивщина, Тишковичі Нововолинської міської територіальної громади;

Старий Порицьк Павлівської сільської територіальної громади;

Озерне, Світле Поворської сільської територіальної громади;

Верхнів Поромівської сільської територіальної громади;

Веснянка Підгайцівської сільської територіальної громади;

Незвір, Олешковичі Рожищенської міської територіальної громади;

Сокіл Рівненської сільської територіальної громади;

Березники Самарівської сільської територіальної громади;

Грабове, Синове, Соколище,Шкроби Сереховичівської сільської територіальної громади;

Зачернеччя Смідинської сільської територіальної громади;

Сукачі, Хотивель Старовижівської селищної територіальної громади;

Гать Торчинської селищної територіальної громади;

Волиця, Гаруша, Задиби, Клюськ, Нири, Оса, Свинарин Турійської селищної територіальної громади;

Заболоття Устилузької міської територіальної громади;

Гаївка, Затишшя, Кропивники, Пехи, Положеве, Хомичі Шацької селищної територіальної громади.

Акти обстеження наявності волоконно-оптичних мереж по кожному визначеному населеному пункту мають бути надані управлінню транспорту та зв’язку облдержадміністрації до 6 травня 2021 року.

Коли будуть реалізовувати державний проєкт

Порядок розподілу згаданої субвенції Уряд затвердив на засіданні 28 квітня.

Як пояснив у інтерв'ю НВ бізнес-керівник експертної групи з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Андрій Набок, після схвалення постанови Кабміну в громад є 10 робочих днів для того, щоб надіслати офіційні заявки.

«З урахуванням травневих свят – це 14 чи більше календарних днів. Термін здається замалим, але, якщо врахувати, що подання попередніх заявок тривало півтора місяця, у громад був час, щоби зібрати інформацію, тож десятиденний термін – це термін для подання уже зібраної (і уточненої) раніше інформації», – зауважив він.

На думку Андрія Набока, тендери зможуть початися лише у липні цього року, адже, окрім постанови, потрібно видати й розпорядження про розподіл коштів.

Згодом під час брифінгу заступник міністра цифрової трансформації з розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест розповів, що Міністерство цифрової трансформації наразі отримало 750 попередніх заявок на отримання інтернет-субвенції для підключення до інтернету об'єктів соціальної інфраструктури в селах, передає Укрінформ.

«Кабінет Міністрів затвердив порядок використання інтернет-субвенції. Це означає, що найближчим часом почнеться збір офіційних заяв на отримання фінансування. Наразі продовжується попередній збір заяв, він триватиме до кінця тижня. На сьогодні ми вже отримали понад 750 заяв, у яких понад 4,5 тисячі сіл претендують на підключення до інтернету», – зазначив Шелест.

Андрій Набок, своєю чергою, додав, що відомство вже опрацювало 600 заявок і виявило, що деякі з них подано з помилками. Він наголосив, що заявку не буде прийнято, якщо село вже має підключення до оптичного інтернету. Також у фінансуванні відмовлять, якщо буде виявлено, що вартість послуг з підключення до інтернету в заявці завищена. Кожну заявку ретельно перевірять для того, щоб кошти було надано тільки тим селам, які відповідають усім критеріям.

Як це працюватиме? І що кажуть провайдери

Згідно з проєктом Порядку використання цільової субвенції, до установ соціальної інфраструктури належать:

навчальні заклади, інтернати для дітей-сиріт;

заклади первинної і вторинної медичної допомоги;

установи соціального захисту та установи, які надають соціальні послуги;

установи культури (бібліотеки, музеї та інші);

центри надання адміністративних послуг;

місцеві пожежно-рятувальні підрозділи.

Як зазначив в інтерв'ю НВ Бізнес Олександр Шелест, підключення до інтернету в селах буде здійснюватися безпосередньо бізнесом. Субвенція тільки допомагатиме прийти в ті населені пункти, які досі були економічно невигідні для операторів. Також він додав, що бізнес буде інвестувати і власні кошти в такі проєкти, однак співвідношення державних та приватних грошей щоразу будуть визначати через тендер.

Натомість окремі провайдери, зауважують експерти проєкту «Ваші гроші» (наприклад, Інтернет Асоціація України), вважають, що така ініціатива не є практичною. Більш правильно було б, якби держава побудувала кабельні мережі до «складних» сіл, а потім на конкурсних умовах із зобов’язанням підключати соціальні об’єкти допустила б туди операторів.

Крім того, асоціація просить не проводити усі тендери одночасно, аби взяти участь у торгах могла максимальна кількість учасників.

Насамкінець варто додати: у бюджетну декларацію Мінцифри на 2022 рік подає таку ж субвенцію у розмірі 950 мільйонів.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 4 Травня 2021 20:49
А що хвалений Укртелеком? Мав стовпи в кожне село, станції. Тепер часники по високовольтних стовпах проводи тягнуть.
Вася до Анонім Показати IP 4 Травня 2021 21:15
Походу спишуть 500 лямів на бензин, щоб перевірити чи є інтернет... Для чого вертикаль влади існує, непонятно. Якщо неможуть елементарних питань вирішити, ще й спецгрупи створюють. Пропаща країна
К Показати IP 4 Травня 2021 22:31
Якщо його там ніколи небудо? То як то вони мають це обстежити? А телеком шо такий був п'яний шо непомнить де тягнув оптику?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus