USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

У Єгипті знайшли «усміхненого сфінкса» з обличчям імператора Клавдія

9 Березня 2023 00:25
У стародавньому храмі на півдні Єгипту археологи виявили статую усміхненого сфінкса, який рисами обличчя нагадує римського імператора Клавдія.

Про це повідомляє ВВС з посиланням на міністерство старожитностей країни.

Знахідку виявили неподалік храму богині неба Хатхор – одного з давньоєгипетських святилищ, що добре збереглися. Воно розташоване в провінції Кена, приблизно за 450 км на південь від Каїра.

Дивовижна схожість вапнякового сфінкса «з усміхненим обличчям і двома ямочками» (так статую описують у міністерстві) із зображеннями імператора Клавдія змусила археологів припустити, що саме цього давньоримського правителя намагався зобразити стародавній скульптор.
На відміну від всесвітньо відомого Великого сфінкса Гізи, висота якого становить 20 метрів, усміхнений сфінкс-Клавдій розміром приблизно в людський зріст: довжина тіла статуї, що лежить, – близько двох метрів.

Читати ще: У Єгипті відреставрували 16-метровий папірус із Книги мертвих

Саме за Клавдія, що жив у I ст. н. е., римські війська в результаті серії походів (41-54 рр.) завоювали північну частину Африки, встановивши на території сучасного Єгипту римське панування.

Як уточнили в міністерстві, археологи продовжують вивчати залишені на постаменті сфінкса мітки, за допомогою яких статую можна було б ідентифікувати точніше.
Неподалік від сфінкса знайшли і ще кілька давньоєгипетських артефактів, серед яких – кам'яна плита римської епохи, написи на якій висічені і латиною, і єгипетськими ієрогліфами.

Читати ще: В Єгипті археологи знайшли мумію, яка була вкрита сухозлітним золотом

Економіка Єгипту, яка значною мірою залежить від туристичної галузі, останніми роками сильно постраждала від обмежувальних заходів, введених через пандемію коронавірусу.

Деякі експерти вбачають у гучній заяві археологів чергову спробу єгипетської влади повернути до країни туристів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus