USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Жидичині відбувся дитячий фестиваль гончарства

25 Серпня 2018 18:53
Дитячий фестиваль гончарства уперше відбувся в селі Жидичин, поблизу Луцька, інформує Волинь Онлайн.

На День Незалежності України близько півсотні діток і дітей, які мають тонкої організації душу, на гончарному колі своїми руками робили глиняні вироби.

Місце організатори Фестивалю гончарного мистецтва обрали символічне — на березі річки Стир у селі Жидичин Ківерцівського району. У давнину там, біля води заготовляли глину місцеві гончарі, а зараз —розташоване еко-маєток “Волинський край”.

“Просто неба, біля води, саме на цьому історичному місці, тепер уже спеціальнооблаштованому відроджуємо старожитнє українське ремесло, мистецьку культуру наших пращурів, — розповідає керівник еко-маєтку “Волинський край” Віктор Дячук.

— Дерев’яна архітектура, замкова вежа та озеро нагадують тут усім про родзинки Волині — особливу архітектуру, притаманну нашому волинському краю, Луцький замок та мальовниче озеро Світязь. Наші давні українські традиції треба передавати з покоління в покоління. Саме дітям цікаво відкривати світ дивовижного народного ремесла з його глибинним таїнством і традиціями”.

Самобутні майстрині Марія Гонта та Оксана Нитка разом із дітками з особливими потребами громадського об’єднання “Зірка надії” та їхніми батьками вчились виготовляти гончарні вироби. Кожен шматок сірої глини, покладений на гончарне коло, діти і гончарі торканням долонь уміло перетворювали в фігурки сонечка, звіряток та обереги з тризубцями. Потім розфарбовували глиняні подарунки.

Участь у фестивалі, зі слів спеціаліста з гуманітарних питань, представника Жидичинської сільської ради Тетяни Неділько, взяли діти з Луцька та села Жидичин, які щотижня відвідують гурток гончарного мистецтва в Будинку культури.

“Ми повірили у наших волинських дітей, залучаємо малечу із навколишніх сіл — Жидичина, Липлян. Вирішили разом повертатися до наших давніх витоків і популяризувати гончарний промисел. Уже три місяці наш Центр реабілітації інвалідів дитинства та сиріт “Зірка надії” працює над відродженням гончарства. До громадського об’єднання входить більше 100 дітей від 5 до 20 років. Це особливі діти, яких ми адаптовуємо до трудової діяльності щодня. Дитячий фестиваль гончарного мистецтва, який ми організували вперше, сподіваємось стане чудовою традицією, — розповідає голова громадського об’єднання “Зірка надії” Олександр Жаловага. — Усі гончарні вироби, виготовлені дитячими руками, плануємо показати на благодійному аукціоні вже найближчими часом”.

Юні гончарі та майстрині мають гончарне коло, спеціальну піч для виготовлення кераміки.

Дитячий фестиваль відродження гончарного мистецтва — свого роду арт-терапія на свіжому повітрі в мальовничому куточку біля Стир і оздоровлює малечу, і вчить їх любити працю, розвиває творче мислення та відновлює давнє ремесло українського народу, його мистецьку культуру. Усіх учасників фестивалю частували справжнім козацьким кулішем. Діти встигли потанцювати і побавитись в улюблені ігри.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus