USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

У Яремче відновили мобільний зв’язок: місцеві жителі проти

5 Листопада 2013 18:20
У туристичному карпатському місті Яремче в понеділок увечері відновили мобільний зв'язок, повідомили оператори «Київстар» і «МТС Україна».
У вересні Яремчанська міська рада ухвалила рішення демонтувати базові станції мобільного зв'язку, розташовані на території центральної міської лікарні. Цього вимагала група місцевих мешканців: вони твердили, що потерпають від опромінення, - інформує ВВС Україна.
Але після вимкнення зв'язку почали протестувати працівники туристичної сфери, адже незабаром у місті починається лижний сезон, і телефони дуже потрібні.
«Позачергова сесія міської ради прийняла до уваги волевиявлення більшості жителів і призупинила своє попереднє рішення про припинення роботи базової станції «Київстар». За станом на 19:00 понеділка мобільний зв'язок у Яремче працює в стандартному режимі», - повідомили в прес-службі «Київстара».
У прес-службі «МТС Україна» також підтвердили, що робота їхньої станції відновлена.
Рак і головні болі
Під час позачергового засідання міськради мобільний зв'язок вирішили відновити, доки в Яремче не знайдуть нову ділянку для встановлення ретранслятора, яка би влаштувала і людей, і операторів.
На те, щоб перенести вежі на нове місце, мобільні компанії мають 6 місяців.
Крім того, вибір ділянки має відбуватися за участю міських депутатів і представників громадськості.
Міська влада вже пропонувала «Київстару» та «МТС» 12 земельних ділянок замість тієї, де встановлений спірний ретранслятор. Але жодна з них не підходить: деякі є непридатними з технічних міркувань, використовувати інші не дозволяють мешканці прилеглих вулиць та присілків, які також побоюються опромінення.
Питання про демонтаж базових станцій мусувалося ще з лютого. Підняла його ініціативна група, до якої увійшли місцевий адвокат Любомир Ільчук, голова ГО «Воля» Любомир Клим’юк, директор сувенірного ринку Віталій Квітчук та інші.
Учасники групи стверджують, що робота ретранслятора негативно впливає на здоров’я людей – як пацієнтів лікарні, так і мешканців прилеглої території. З їхніх слів, опромінення від антен викликає онкологічні захворювання та головні болі. При цьому учасники групи заручились підтримкою кількох онкохворих яремчан. Підтримали їх і деякі лікарі.
Вежу-ретранслятор, зі слів мера, встановили в 2005 році. В зоні, мобільне покриття якої вона забезпечує, живе вісім тисяч людей, мобільними телефонами користується щонайменше половина з них.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
))) Показати IP 5 Листопада 2013 21:04
В селе поставили станцию мобильной связи. Жители начали штурмовать оператора с жалобами на головные боли. "Да, - посочувствовали инженеры, - конечно, головы у вас болят от нее. А что будет, когда мы ее включим!"
Демократизатор Показати IP 5 Листопада 2013 21:18
А що, в Яремче проводили референдум? Чи мала право "група місцевих мешканців" виступати від імені всього населення?
для демократизатора Показати IP 6 Листопада 2013 08:43
А, що ,хіба корпорація чи фірми мобільного звязку, проводть референдуми, чи принаймні враховують думки жителів тих населених пунктів де встановлють потужні станції звязку???Вони що всесильні і всемогутні. Пора дійсно враховувати стан здоровя людей і таки визначити щодо меж потужностей і парамтрів станцій, а також силу випромінювань. До речі ,в радянські часи всі приймальні чи передаючі антени цивільних радіостанцій ( від СВ до УКВ ) розміщувалися далеко за межами населених пунктів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus