USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48

У Луцьку розповіли, як менше платити за комуналку.ФОТО

3 Вересня 2010 09:59
Створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), яких у Луцьку налічується 74, - єдиний шанс реформувати житлово-комунальне господарство, - вважає керівник асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк.

Адже тоді мешканці квартир знатимуть, куди витрачаються кошти, які вони щомісяця сплачують за утримання будинку і прибудинкової території.

Юлія Сабатюк, яка уже 10 років займається цією справою, каже, що створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків дозволяє вирішити багато проблем, що існують у всіх будинках Луцька. Полагодити дах, зробити освітлення, підремонтувати будинок чи зробити капітальний ремонт і, зрештою, реконструювати теплову систему, що в подальшому дозволить мешканцям економити кошти на комунальних послугах.
«В одному з будинків, де створено ОСББ, зараз йде модернізація системи опалення, що суттєво здешевить плату за газ. Потім будемо планувати подачу гарячої води», - розповіла Юлія Сабатюк під час нещодавнього прес-туру по будинках, де створені об’єднання.
Лучанка Оксана Кучер каже, що переконалася у позитивах індивідуального опалення, на яке вона разом із сусідами перейшли ще у 2007 році. Тоді спільним рішенням усіх мешканців будинку на чолі з управителем ОСББ погодили, що необхідно ставити котли і лічильники у кожній квартирі. Це задоволення було не з дешевих – 8 тисяч гривень. Однак зараз ці гроші вже окупилися і люди відчувають суттєву різницю при сплаті комунпослуг.
«Якщо раніше ми платили 200 гривень у місяць, то тепер - було максимум 47. А з подорожчанням, думаємо буде в межах 70-80 гривень», - повідала Оксана Кучер.
Загалом зараз у місті реалізовується проект «Реформа міського теплозабезпечення», який Луцьк виграв у 2009 році. Суть проекту полягає в тому, що агенство США з міжнародного розвитку (USAID) виділяє певні кошти місту для покращення теплопостачання та енергоефективності через впровадження енергозберігаючих технологій. Завдяки цьому проекту у Луцьку було облаштовано п’ять теплових пунктів – два у дитячих садках, і три – у житлових будинках.
«Такі теплові пункти поширені у всіх цівілізованих країнах світу, адже це є однією з найпоширеніших енергозберігаючих технологій», - розповів заступник луцького міського голови Петро Гоцалюк.
Така установка регулює подачу тепла у приміщення з допомогою спеціального датчика, що виведений на вулицю. Тобто коли температура зовнішнього повітря вища середньої, тоді тепловий механізм закривається і лічильник рахує менше теплової енергії – таким чином відбувається економія.
За словами Петра Гоцалюка, такі грантові проекти – це лише один з варіантів впровадження енергозберігаючих технологій. Також можна залучати гроші з міського бюджету, яких на сьогодні не вистачає. Також звернутися до комерційних банків, що надають пільгове кредитування для впровадження подібних заходів.
«Коли є ОСББ, такі проблеми вирішувати легше, адже є господар будинку, до якого можна звернутися. Та й з боку мешканців повинна виходити ініціатива», - висловив думку заступник мера. –.
Юлія Сабатюк, у свою чергу, запевняє, що ОСББ – не має на меті просто зібрати з людей гроші. Усі витрати мешканці можуть прослідкувати, оскільки кошти сплачуються на банківський рахунок, а не готівкою комусь у карман.
«В одному з будинків ми щомісяця випускаємо інформаційний бюлетень, де зазначаємо, скільки було грошей на рахунку, скільки і на що потратили у поточному місяці. А також публікуємо список боржників, які з якихось причин не сплачують внесків», - наголосила керівник асоціації ОСББ «Лучани».
До речі, вартість послуг для будинків, де діють ОСББ, коливаються в межах двох гривень. А конкретніше, найменше – 1,19 за квадратний метр, а найбільше – 1,74. Це залежить від кількості послуг, якими користуються мешканці. Приміром, співвласники багатоквартирного будинку платять 1,74 грн./кв.метр, бо захотіли, щоб у них працював консьєрж, який стежить за порядком.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Zheniok Показати IP 3 Вересня 2010 10:19
вчора десь по Аверсу показували сюжет про ОСББ, сидять вже кілька днів без електрики, неоднозначна тема
так отож до Zheniok Показати IP 3 Вересня 2010 11:07
Бо нема в місті справжнього господаря. Сподаватимемось що з приходом Грицюка все налагодиться
Zheniok до так отож Показати IP 3 Вересня 2010 19:07
це вже навіть не політичний піар, а політичний понос, грицьки позатихайте, ваше місце - Ківерці
цук до так отож Показати IP 4 Вересня 2010 01:14
ОСББ на сьогодні не готові для роботи у обставинах свого призначення. У них дійсно не бажають працювати єлектрики, столяри, сантехніки. ОСББ звертаються у ЖЕКи за такими спеціалітами. Фасад можна зробити, консьєржку можна завести. Але у домі труби, провода,ліфти, вода, опалення, газ. Для ліквідації треба спеціалісти і не один, а іноді бригади. З цим ОСББ не справиться. Ну дивіться ж правді у очі. Треба готувати за рахунок громади спеціалістів, які будуть при жеках. Хай Грицюк закінчить курси сантехніків і очолить бригаду по ремонту. Він буде у повазі Лучан і обиратися не треба.
Лучанин Показати IP 3 Вересня 2010 11:13
Звичайно, що утворення ОСББ це дуже добре. Але виникає ряд питань щодо прибирання територій, утримання електриків, слюсарів, ремонтників та ін. А, що хіба раніше, або тепер хтось забороняє зібрати по 8000 грн. з кожного мешканця та поставити лічильники і котли в кожній квартирі. Якщо не помиляюсь, то зараз ми платимо ЖЕКУ по 1,14 грн. за кв.м. А це все, на мою думку, реклама і піар використання коштів проектів.
ОСББ Показати IP 3 Вересня 2010 11:24
Як видно на фото мешканці як не платили кошти так і не платять - борг становить майже 32000 грн. Тобто тепер це проблема керівника ОСББ. Так що,шановні,а віз і нині там
Шльоцик Показати IP 3 Вересня 2010 18:52
""Приміром, співвласники багатоквартирного будинку платять 1,74 грн./кв.метр, бо захотіли, щоб у них працював консьєрж, який стежить за порядком."" P.S.Такий консьєрж як Людвіг Аристархович точно наведе порядок. :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus