USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Україна. 100 днів над прірвою»: як рятували країну навесні 2014

14 Березня 2018 12:48
Прем’єра документальної стрічки «Україна. 100 днів над прірвою» відбулася вчора на каналі 1+1. Це фільм про період безвладдя в країні навесні 2014 року, про те, яким чином Україні вдалось вистояти у чи не найскладніший період в історії, - йдеться у рецензації ТСН.

Після тримісячного протистояння на Майдані, яке призвело до численних жертв, 21 лютого 2014 року президент України Віктор Янукович залишає Київ. А за два дні за допомогою спецпризначенців тікає до Росії. Після того, як Україна залишилась без президента і головнокомандуючого, всі гілки влади стали паралізованими, армія і правоохоронна система – недієздатними, а країна опинилась на порозі повномасштабної війни. Проведення президентських виборів унеможливлювало б введення воєнного стану. 22 лютого 2014 року єдиний легітимний орган в країні – Верховна Рада – призначає позачергові вибори президента на першу можливу дату – 25 травня 2014 року.

«Для української держави розпочався новий відлік – 100 днів, кожен із яких міг стати останнім днем існування української держави. Мало хто на Заході, та і всередині країни вірив, що ми зможемо пережити цей період, – коментує Катерина Кириченко, продюсер видавництва «Час», яке займалось виробництвом програми. – Ми поспілкувалися із тими, хто брав активну участь у порятунку країни, та разом із ними пригадали, яким чином Україні вдалось вистояти у чи не найскладніший період в історії».
Зокрема, серед героїв програми «Україна. 100 днів над прірвою» – нинішній секретар РНБО, колишній виконувач повноважень Президента України Олександр Турчинов, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, екс-прем'єр України Арсеній Яценюк, колишній очільник Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський, голова Волинської обласної ради та екс-голова Одеської ОДА Ігор Палиця та інші. Їхні інтерв’ю супроводжуватиме документальна хроніка того періоду.

Ігор Палиця, пригадуючи події тих днів, зауважив, що шукали всіх можливостей, як захистити країну, адже ресурсів було – обмаль.

«В своєму оточенні ми готувались до того, щоб навіть при повномасштабному нападі Росії, захищатись до останнього, як тільки зможемо. Рішення прийняли всі разом, включно з Коломойським. Ми думали, де взяти зброю, де купити старі БТРи без озброєння. Тривала серйозна підготовка», - зазначає він.

Ігор Коломойський зазначив, що навесні 2014 року в зв’язку з анексією Криму та російськими провокаціями на сході, «Україна була під великим питанням». Зокрема, як пригадує Арсеній Яценюк, в бюджеті залишались «копійки», в той час коли потрібно було платити зарплати, соцвиплати тощо.

«Область повинен був очолити той, кому люди вірять, хто зможе контролювати ситуацію. А хто в нас самий авторитетний? Олігархи (сміється, - ВН)», - пояснює Ігор Коломойський.

Бізнесмен Сергій Тарута пригадує, що його вмовили стати очільником Донецької ОДА, дещо зманіпулювавши інформацією.

«Мені сказали, що Ахметов погодився очолити Донецьку, Яровславський – Харківську, Пінчук – Запорізьку, а мене запропонували на Луганську. І я сказав, що якщо вони погодились, то я не можу відмовитись. Якщо рятувати, то всім разом. Але потім передзвонили і сказали, що вони не погодились, але тебе ми хочемо взяти на голову Донецької ОДА».

«Турчинов і Аваков тоді сказали нам, що ми можемо робити все, в рамках закону. Аби тільки зберегти країну», - пригадує Ігор Коломойський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
! Показати IP 14 Березня 2018 13:02
Україна над пррвою, а чому депутаи задекларували стільки доходів?! У всіх маетки кошти , а Україна чому ж над прірвою була? Бо все покрали?
!?! до ! Показати IP 14 Березня 2018 14:01
А тебе то что, в зямлянке под рязанью, а троль? Что так волнует Украина лично тебя ?
Сьогодні Показати IP 14 Березня 2018 16:23
Україна в прірві. Дякуючи їм
До сьогодны Показати IP 14 Березня 2018 18:48
Молодець хоть один сказав правду.Але правда влаштовує не всіх ,то зявляються легенди.
Рятували так Показати IP 14 Березня 2018 19:15
Шо все врятоване в декларацію не влазить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus