USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Україна має створити власне трансформаційне диво, – засновник AliExpress у Києві

9 Листопада 2019 11:25
Неочікуваний хедлайнер цього тижня – Джек Ма, засновник китайської групи компаній Alibaba, китайський Безос, Маск і Цукерберг в одній особі. Вперше в Україні, він влаштував ціле турне. Вчора Ма надихав харківських студентів. А сьогодні – київських політиків і бізнесменів на КМЕФ і стартаперів в UNIT.City.

На жаль, так і не вдалося дізнатися, якими такими спільними проектами Ма хоче зайнятися з українцями. І скільки коштував його приїзд в нашу країну.

Проте, журналісти Liga.Tech вибрали головні думки неординарного підприємця відразу з двох заходів. Структурували їх. І ось вони.

1. Порада для України

Україна не має 20 років, щоб повторювати шлях розвинених економік. Ви повинні створити власне трансформаційне диво.

Три першочергові завдання для України – поліпшити інфраструктуру для платежів, інтернет-зв’язок і логістику.

Україна, як і будь-яка країна, не може сьогодні собі дозволити копіювати успіхи інших країн. Людство зараз потрапило в абсолютно нову еру. Я не вірю в футурологів. Є тільки люди, які знають про сьогоднішнє.

В Україні є бажання, любов до змін. У кого є досвід майбутнього? Ні в кого. Ми за нього боремося, надихаємось ним. Мені дуже подобається Україна.

2. Порада президенту

Моя порада Україні, людям – розвивати приватний сектор бізнесу, довіряти підприємцям.

Коли ви маленька компанія, ви думаєте, як вижити. Коли я був молодим, я ненавидів великі компанії, такі як Microsoft. Я хотів їх перемогти. Чим буде більше молоді, яка захоче перемогти Alibaba, тим краще.

3. Секрет успіху

Мій секрет успіху – я цікавлюся майбутнім, ніколи не здаюся і довіряю людям.
4. Яку книгу прочитав би Джек Ма?

Коли Alibaba і eBay почали конкурувати, мої люди принесли мені книгу з США під назвою «E-marketplace: How eBay win Yahoo». Я взяв її і викинув у сміття. Тому що, якби я прочитав її, то пішов би тим же шляхом. Я сказав: «Колись eBay вивчатиме, як Alibaba переміг eBay». Ось книга, яку варто прочитати.

Використовуйте свій мозок і створюйте свій спосіб мислення. Ви настільки унікальні. Ваші мрії унікальні. Вчіться на помилках інших і рухайтеся вперед.

5. Як працює натхнення? Як працює мотивація?

Я дуже вдячний моїм людям. Нас надихають не доходи, не гроші. Кожен день я отримую багато листів від фанів, моїх клієнтів – «Джек, завдяки Alibaba ми розпродали продукти», «завдяки Alibaba, ми зробили те-то і те-то». Іноді я йшов в ресторан, і люди оплачували мій рахунок за маленьку страву, кажучи «Спасибі, Джек. Ми знаємо, ти не заробляєш гроші. Але ми хочемо оплатити рахунок за тебе ».

Так що так працює натхнення. Ви допомагаєте людям, їхнє щастя – ваше щастя. Ось така мотивація.

6. Гостре питання: Alibaba підтримує уряд, а конкурентів дискримінують

Скажіть мені хоч один приклад підтримки Алібаби урядом. Я б’юся з урядом, з кожним міністерством.
7. Що таке хороша компанія?

Гарна компанія – не великий холдинг. Гарна компанія – коли ви дбаєте про своїх працівників, клієнтів, культуру, суспільство. Ви і ваші працівники повинні бути щасливими. А потім і суспільство підтягнеться. Бути успішною і хорошою компанією – не означає, що ви повинні бути багатими. Багатство нічого не означає.

8. Бос – це CEO, Chief Education Officer

Якщо ви хочете завжди досягати успіху, кращий спосіб – не тільки знайти хороших працівників, а й навчити їх. Я завжди намагався бути хорошим учителем. CEO – Chief Education Officer. Якщо ви хочете, щоб ваші учні досягали більшого, не бійтеся їх вчити, передавайте знання.

Коли ви наймаєте людину з упевненістю, що вона через 5 років стане класним босом, хапайте її.

9. Зоопарк співробітників, а не ферма курчат

Легко керувати групою дурних людей. Важко керувати розумними. У цьому світі я хочу зробити Alibaba зоопарком, а не фермою. Ви не хочете ферму курчат, свиней або чогось подібного. Вам потрібні різні види тварин в компанії.

Ком’юніті – це не «ми думаємо, що це потрібно людям». Це «ми знайшли, що потрібно людям».

Якщо ваші люди не ростуть, не розвиваються, не думайте, що ваш продукт буде розвиватися і поліпшуватися.
10. Чому резюме не має значення?

Не думаю, що диплом Джека Ма сьогодні з моїм досвідом буде прийнятий в більшості ваших шкіл, університетів і великих компаній. Я ніколи не читаю резюме, проводячи інтерв'ю. Якщо я дам своє резюме, мені відмовлять. І я звик до відмов.

Ми, як підприємці, повинні звикнути до відмов. Якщо ж раптом мене візьмуть, я повинен сказати: «Вау, я виявився кращеим, ніж про себе думав».

Якщо люди допомагають вам, це рідкість. Якщо не допомагають, це дуже звично.

Так що ми повинні рухатися своїм шляхом. Підприємець – це про дух.

11. Чим Кремнієва долина не подобається Ма

Колись давно я відправився в Кремнієву долину. Я намагався підняти гроші у венчурних капіталістів. Всі відмовляли. Люди говорили «Ей, Китай, e-commerce? Забудь про це». Кожен раз я давав їм бізнес-план, а вони говорили «Забудь про це». Так що у мене немає ніякого бізнес-плану.

Кремнієва долина – гарне місце для інновацій. Але є одна річ, над якою, я сподіваюся, ви, молоді люди, подумаєте. Мені подобається Кремнієва долина за інновації, але мені не подобається шлях, коли там будують компанії, щоб продати. Ми повинні будувати компанії, які будуть залишатися. Якщо ви будуєте компанію, щоб її зберегти, продовжувати, ваша компанія буде іншою. Багато людей будують, щоб продати – і це стає культурою.

12. Не переживайте про штучний інтелект. У машин ніколи не буде серця

Не переживайте про штучний інтелект. Чому ж ви його так боїтеся? Зараз люди використовують ресурс свого інтелекту менше, ніж на 7%. Як ми зможемо створити щось розумніше за нас? У штучного інтелекту є чіп, а у людини – серце. Ви ніколи не відтворите людське серце. Машина ніколи його не замінить. Роботи не зможуть стати креативними і живими людьми.

Машина може вести себе, як професійний управлінець. Але ми – підприємці.

Найнебезпечніше – це не штучний інтелект, а жадібність людей. Найяскравіший приклад людської жадібності – ядерна бомба.
13. Насолоджуйтесь, поки ви маленькі

Переважна більшість людей в світі працюють набагато більше часу, ніж законодавчо встановлено. Коли я приймаю душ, бігаю, сиджу на унітазі, я весь час думаю про роботу. Ми ніколи не перестаємо думати. Якщо вам не подобається ваша робота, ви ніколи не будете задоволені.

Насолоджуйтесь, поки ви маленькі. Великі компанії означають велику відповідальність. Я іноді шкодую, я міг би жити кращим життям.

Життя нелегке саме по собі.

14. Чому розмір не має значення?

Якщо ви хочете зробити вашу компанію більшою, спочатку зробіть її хорошою. Що це означає? Не думайте про розмір. Не копіюйте Aibaba, Microsoft, Google. Копіюйте сусідів. Як у них виходить бути успішними? Чому?

Тільки навчаючись у сусідів, інших підприємців, ви переможете.

15. Чому Ма зробив Alibaba і на цьому не зупинився

Люди кажуть: «У тебе відмінне бачення: як ти тільки міг придумати ALibaba, потім Alibaba, потім запустити логістику, хмарні обчислення» Я відповідаю: «Я роблю це, не тому що це приносить гроші. Я зробив Alipay, тому що інакше Alibaba б померла. Якби я не допоміг логістиці, Alipay би помер. Чи не зробив би хмарні обчислення – всі клієнти б померли».
16. Кому не можна вірити?

Я з’ясував, що більшість компаній померла, не тому, що у них не було грошей, а тому що грошей було занадто багато. Коли у тебе занадто багато грошей, ти починаєш робити помилки.

Я ніколи не інвестую в людей, які говорять «Джек, якщо у мене буде $5 млн, я буду успішним». Не вірте цим людям. Не розумію, коли люди не можуть відповісти, в чому помилилися.
17. Чому навчати дітей

Більшу частину того, чого ми зараз вчимо своїх дітей, будуть виконувати машини. Вихід – вчіть дітей бути креативними. Як? Показуйте на своєму прикладі, будьте самі креативними. До 12 років важлива музика, командний спорт, малювання.

18. Чому MBA – далеко не найголовніше

Багато людей в світі мають відмінні знання, але не знають, як їх застосовувати.

Проблема в тому, що ми не оцінюємо свій внутрішній світ. Ми завжди намагаємося зрозуміти зовнішній світ, не розуміючи себе.Я не закликаю людей вчитися бізнес-адмініструванню. Коли я відправляв своїх працівників в бізнес-школи, вони поверталися звідти менш розумними. Навчальна програма бізнес-шкіл базується на успіхах компаній. Якщо ви чуєте багато історій успіху, вам здається, що так є і в реальному бізнесі. А насправді це не так. Потрібно вчитися на помилках. Помилки – це навчання. Чим більше помилок, тим більше досвіду та інновацій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus