USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Українські науковці знайшли речовини, які можуть запобігти гострій пневмонії від COVID-19

18 Жовтня 2021 18:08
Науковці Інституту молекулярної біології і генетики (ІМБГ) разом із Інститутом фізіології імені О.О. Богомольця НАН України знайшли речовини, які можуть впливати на патогенетичні ланцюги коронавірусної хвороби і запобігти гострому запаленню легень.

Про це повідомляє ІМБГ у Фейсбуці.

«Дослідження ще тривають, але попередні їхні результати дають підстави вважати, що підібрані сполуки є перспективними для створення в подальшому медичних препаратів, які рятуватимуть від найнебезпечнішого наслідку коронавірусної хвороби – гострого респіраторного дистрес-синдрому», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що вчені поставили собі за мету підібрати речовини, які, впливаючи на відповідний фермент клітин крові – гранулоцитів (нейтрофілів), блокуватимуть розвиток запального процесу. Цей фермент називається протеїнкіназа С бета, і він є ключовим для «діяльності» нейтрофільних позаклітинних пасток. Такі пастки здатні вловлювати та затримувати «чужаків»-мікробів.

«Коли в наш організм потрапляє інфекція – віруси чи бактерії, – гранулоцити вибухають, викидаючи в позаклітинний простір своє ядро, тобто ДНК. Нейтрофільні пастки, власне, – це сіті, «сплетені» з ДНК загиблих клітин крові. Проте під дією вірусу SARS-CoV-2 гранулоцити схильні до, так би мовити, «масового самовбивства». Іншими словами – нейтрофільних позаклітинних пасток, які мали би захистити організм, утворюється настільки багато, що вони призводять навпаки до його саморуйнування», – пояснюють в ІМБГ.

Упродовж майже півтора року досліджень науковцям вдалося підібрати кілька сполук, які здатні пригнічувати здатність гранулоцитів до неконтрольованого утворення нейтрофільних позаклітинних пасток. Науковці відділу біомедичної хімії ІМБГ виконали комп’ютерне моделювання для передбачення сполук з потрібною біологічною активністю, а відтак синтезували спрогнозовані сполуки.

Як повідомляється, від їхнього тестування на ізольованих лейкоцитах вчені перейшли до серії експериментів in vivo.

На думку команди науковців, підібрані сполуки мають дуже хороші перспективи в попередженні нейтрофіл-залежних ушкоджень при гострому запаленні легень у пацієнтів з ковідом.

Проєкт учених із двох академічних інститутів (керівник проєкту – д.х.н. Сергій Ярмолюк, ІМБГ) підтримав Національний фонд досліджень України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 18 Жовтня 2021 20:33
Аби пфайзер не заплатив ім за згортання дослідження, бо ліки витіснять бездонне джерело прибутку - вакцину
ВІРУС Показати IP 18 Жовтня 2021 21:22
САЛО,САМОГОНКА І КВАШЕНІ ОГОРКИ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus