USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українські школи перевірятимуть по-новому

17 Квітня 2019 21:12
В Україні з’явиться інституційний аудит. В Міністерстві освіти та науки затвердили, що нові наглядово-контрольні функції будуть інструментом підтримки освітніх закладів. Такий аудит проводитимуть не частіше, ніж раз на десять років відповідно до перспективних і річних планів.

Про це повідомляє прес-служба Міносвіти.

Перспективні плани формують територіальні органи Державної служби якості освіти, які затверджує керівник. Щороку до 1 квітня тероргани служби якості освіти готують звіти про виконання річних планів і оприлюднюють їх на своїх веб-сайтах.

«Строк роботи експертної групи у школі не може перевищувати десять робочих днів. А там, де середня чисельність працівників за календарний рік не перевищує 50 осіб, – п'ять робочих днів», – пояснюють у прес-службі Міністерства освіти і науки України.

Також можуть здійснювати позапланові перевірки. Це може відбуватися у школах з низькою якістю освіти, які підтверджені результатом незалежного зовнішнього моніторингу. Аудит можуть провести позапланово за ініціативою керівника, засновника школи, опікунської ради школи.

Хто здійснюватиме перевірки

Роботу закладу оцінюватиме окремо створена експертна група. До її складу входитимуть освітяни, які мають досвід роботи у школі не менше п'яти років, вищу педагогічну освіту або вищу кваліфікаційну категорію, а також пройшли спеціальне навчання.

В експертній групі має бути не більше 12, але не менше трьох членів. Також до її роботи можуть долучити представників громадськості.

Під час оцінювання закладу враховуватимуть і думки учасників освітнього процесу. Експертна група може проводити опитування серед педпрацівників, а також учнів та батьків.

Що перевірятимуть:

- Наскільки у школі комфортні та безпечні умови навчання та праці.

- Чи немає у школі насильства чи дискримінації.

- Чи освітній простір розвиває та мотивує.

- Чи є у школі відкрита, прозора і зрозуміла система оцінювання навчальних досягнень учнів.

- Чи системно відстежують та коригують результати навчання кожної дитини.

- Наскільки ефективно педагоги планують свою роботу: чи використовують сучасні освітні підходи, щоб організувати навчальний процес.

- Як налагоджують співпрацю з учнями, їх батьками чи працівниками школи.

- Чи формує школа у відносинах довіру, прозорість, дотримання етичних норм.

- Наскільки ефективна кадрова політика і наскільки забезпечені можливості для професійного розвитку педагогів.

- Чи формується і впроваджується політика академічної доброчесності.

Що відбувається після перевірки

На підставі звіту про проведення аудиту, що включатиме акт перевірки та підготовлені експертами аналітичні довідки, складатиметься висновок і рекомендації для школи.

«Результати оцінювання показуватимуть досягнення закладу та його потреби, а також визначатимуть рівень якості освіти. Перший високий, другий – достатній, третій – вимагає покращення, четвертий – низький», – розповідає Міністр освіти і наук Лілія Гриневич.

Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич

На підставі результатів перевірки школа отримає розпорядження щодо усунення порушень, якщо такі є. Усунути їх мають максимум за один календарний рік. Терміни усунення порушень, які потребують коштів, узгоджуються із керівником школи.

Упродовж десяти робочих днів після закінчення визначеного строку для усунення порушень школа інформує перевірку про те, що все виправила. Тоді перевірка має п’ять робочих днів, щоб вирішити, чи доцільно перевіряти результати усунення порушень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 18 Квітня 2019 18:32
Нехай ще доступність дітей до туалетів перевірять. Діти терплять всі уроки щоб дістатися додому, а потім хворіють все життя. Для прикладу 9 школа з загаженими кабінками в половині яких ще й дверей немає. Про яку освіту можна говорити, якщо думки лише про те як дістатися до домашнього унітаза?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus