USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українці кинулися скуповувати долари. В обмінниках знижувати курс не хочуть

5 Липня 2019 22:47
Курс долара продовжує падати. 5 липня торги на міжбанку закінчилися зниження курсу долара на 14,5 копійки, в рамках 25,67-25,68 грн/$.

Про це повідомив директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний. Всього за тиждень долар впав на 50 копійок, передає UBR.ua.

Відзначається, що зазвичай в п’ятницю валютна торгівля йде мляво. Однак сьогодні були зафіксовані другі за тиждень рекордні торги – об’ємом понад $300 млн.

За даними видання, валюту продавали не лише українські корпорації-експортери, а й іноземні компанії, які стали заздалегідь готуватися до нових розміщень гривневих держоблігацій Мінфіну, запланованих на 9 липня.

«Нерезиденти активно продавали долари через Сітібанк. Вчора він не брав участь в торгах, бо не працює на умовах tom (з поставкою наступного дня). Угоди йшли тільки в цьому режимі через вихідний день у США. А сьогодні Сітібанк активно продавав – був ключовим гравцем», – зазначив фінансовий експерт Василь Невмержицький.

Найбільше цього дня скупив Нацбанк. Він 4 або 5 разів виходив на міжбанк і сукупно придбав понад $100 млн. Казначеї порахували, що без його втручання гривня вже сьогодні опинилася б на позначці 25,0 грн/$.

«Факторами впливу на курсові тренди сьогоднішнього дня стало перевага валютної пропозиції над попитом. Як на міжбанку, так і на готівковому ринку. Перевага була посилена несиметричним робочим тижнем в США і Україні та частково пом’якшена регулятором, який продовжує систематично закуповувати валюту в резерви», – описав ситуацію Олег Курінний.

Оцінюючи сьогоднішню активність іноземців на міжбанку, експерти спрогнозували велике розміщення Мінфіну 9 липня – на 8-10 млрд грн.

«Інвестфонди очікують рішення американського Федрезерву щодо зниження його ставок, передчуваючи зменшення доходів. Тому активніше йдуть на ринки, що розвиваються, і наш зокрема, щоб заробляти. Звідси така активність на українському валютному ринку», – впевнений Василь Невмержицький.

До речі, купляючи долари нерезидентів вже кілька днів поспіль, Нацбанк серйозно збільшив ліквідність на фінансовому ринку. Гривні на ринку хоч відбавляй.

«Гривневого ресурсу більш ніж достатньо. Ставки по кредитах overnight опустилися з 16-17% до 12-13%», – уточнив Невмержицький.

На готівковому ринку долар перестав дешевшати. Люди кинулися скуповувати валюту при низькому курсі: кажуть, що найактивніше беруть в аграрних регіонах. Фермери продають зерно великим зернотрейдерам, а виручені гривні вкладають в долари.

«На оптовому готівковому ринку ціни закріпилися на рівні 26,77-26,82 грн/$, і не опускаються слідом за міжбанком. Різниця між готівкою і безготівкою перевищує 10 копійок – це дуже багато. Але нічого не поробиш, люди стали купувати валюту», – зазначив Невмержицький.

У банківських обмінниках середній курс продажу долара людям закріпився на рівні 25,85-26,0 грн/$. Мінімальний опустився до 25,74 грн/$, максимальний – на 26,30 грн/$. При цьому викуп валюти у населення здійснюється у рамках 25,50-25,85 грн/$.

У понеділок валютні розпродажі на міжбанку можуть продовжиться. Банкіри прогнозують різні курсові діапазони – від 26,65-26,80. Чекають, що іноземці продовжать продавати долар під покупку ОВДП. Розраховують, що «робити погоду» на ринку знову буде Національний банк. Саме він буде диктувати ринку ціну долара.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Активіст Показати IP 5 Липня 2019 23:20
Перед виборами потрібна гривня для скупки голосів та оплати штабів. А наші кандидати тримають заощадження тільки в твердій валюті.
Андрій Показати IP 6 Липня 2019 07:42
Щось схоже було перед першим туром президентських виборів.
невже Показати IP 9 Липня 2019 11:18
кінець епохи бідності?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus