USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Українці помирають, бо забагато курять, п’ють алкоголю та погано харчуються. Дослідження

19 Листопада 2020 15:14
Забагато солі, цигарок і алкоголю та замало овочів і фруктів. Українці надто погано харчуються і часто вбивають себе шкідливими звичками й не дбають про своє здоров’я. Такі результати національного дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань, яке відповідає затвердженому ВООЗ поетапному підходу до епіднагляду (STEPS), що його вперше провели в Україні у 2019 році.

Нагадаємо, Державна служба статистики оприлюднила дані про те, від чого найчастіше помирають українці. На першому місці – неінфекційні захворювання: серцево-судинні, онкологія, діабет, цукровий діабет, хронічні респіраторні та психічні захворювання. Неінфекційні захворювання в Україні є причиною більш ніж 80% втрачених років потенційного життя через дочасну смертність та інвалідність, а також близько 90% всіх смертей з високим рівнем дочасної смертності.

Забагато цигарок

Однією з головних причин розвитку неінфекційних захворювань і дочасної смерті в Україні є вживання тютюну. Щорічно в Україні від захворювань, що спричинені вживанням тютюну, помирають 85 000 громадян. Чоловіки курять в п’ять разів частіше за жінок. Так, в економічно найпродуктивніших вікових групах (25-44 та 45-64 роки) чоловіки курили щодня у 46,4% та 38,3% випадків відповідно. Прогнозовано ці групи страждали від найважчого тягаря неінфекційних недуг – онкологічних, серцево-судинних і респіраторних захворювань зокрема.

Але є й позитив: судячи з даних, молоді люди в Україні курять дедалі менше, а ще важливіше – менше молодих людей починає курити. Водночас серед молоді набуло популярності куріння електронних сигарет і кальяну. Зокрема 11,3% підлітків віком 15-17 років курили кальян, 5,5% – електронні сигарети.

Алкоголь

Дві третини чоловіків і майже половина жінок вживали алкоголь протягом останніх 30 днів, кожен п’ятий вживав шість і більше доз алкоголю за нагоди випити. Найчастіше це були чоловіки (втричі більше, ніж жінки). Симптоми, пов’язані з алкогольною залежністю, були помітні серед осіб, які вживали алкоголь протягом останніх 12 місяців, і траплялися в три-чотири рази частіше серед чоловіків, ніж серед жінок.

Кожна восьма особа повідомила, що не могла припинити пити після початку вживання, а кожна десята – що наступного дня вони не змогли робити те, чого зазвичай від них очікували. Кожна восьма особа випивала вранці, аби полегшити похмілля.

У 17,3% випадків вживали контрафактний алкоголь. До слова, у 2016 році рівень споживання алкоголю в Україні становив 8,6 літра спирту на душу населення віком від 15 років і старших.

Харчування

Шкоди своєму організму українці завдають і нездоровим харчуванням. Дві третини населення не споживали достатньої кількості фруктів та овочів. Крім того, українці їдять забагато солі.

Майже половина населення завжди або часто додавала в їжу сіль чи солоний соус до їжі або під час їжі, дві третини завжди або часто додавали сіль до їжі, коли готували вдома, а чверть завжди або часто вживали оброблену їжу з високим вмістом солі. Середнє споживання солі становило 12,6 г на добу, що більш ніж удвічі перевищує максимальний рекомендований рівень 5 г на добу. Лише 13% населення споживали солі менш як 5 г на добу.

Лише дві п’ятих населення в Україні мали нормальну вагу, майже три п’ятих мали надмірну вагу, у тому числі чверть населення страждає на ожиріння.

Спорту стало більше

На щастя, українці почали більше займатися спортом, свідчать дані дослідження. У 2019 році рівень фізичної активності в Україні був високим і увійшов до найвищих показників у Європейському регіоні ВООЗ. Лише 10% населення не дотримувалися рекомендації ВООЗ щодо принаймні 150 хвилин фізичної активності середньої інтенсивності щотижня.

Українці не лікують депресію і рідко обстежуються

Згідно з оприлюдненою інформацією, кожен восьмий дорослий в Україні повідомив про симптоми, які відповідають клінічному діагнозу депресії. Проте лише кожну четверту особу з імовірною депресією про це поінформував лікар або медичний працівник. Лікування антидепресантами чи психотерапію пройшли ще менше.

Як відомо, раннє обстеження дозволяє в багатьох випадках вчасно виявити хвороби на початкових стадіях (особливо онкологічні), тоді шансів на одужання набагато більше. Проте трохи менш як половина всіх жінок не проходили обстеження на рак шийки матки. Причини були різні: не мали достатньо знань про процедуру (як та/або де її пройти), соромилися, не мали часу пройти обстеження, клініка була занадто далеко, боялися.

У третини населення був підвищений артеріальний тиск або гіпертензія. Крім того, чверть населення віком 40-69 років мали 30% та вище ризик інсульту або інфаркту міокарда, у наступні 10 років. Проте лише третина цих осіб з високим ризиком приймали препарати та консультувалися щодо їх профілактики.

Недотримання ПДР та насильство

Також причинами смертності та травматизму були травми, отримані внаслідок недотримання правил безпеки дорожнього руху. Половина респондентів, які їздили автомобілем протягом останніх 30 днів, не завжди користувалися паском безпеки і повідомляли, що водій автомобіля перевищував дозволену швидкість або використовував таке обладнання, як мобільні телефони або планшети під час руху.

Також більшість водіїв і пасажирів мотоциклів, моторолерів та велисопедистів не використовували шоломи.

Чимало людей травмувалося і через насильницькі дії. Майже половина респондентів зазнавали фізичного насильства в дитинстві. Крім того, 2,1% жінок і 0,8% чоловіків зазнавали сексуального насильства в дитинстві; 3,2% жінок і 0,9% чоловіків зазнавали такого насильства вже дорослими.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Пилип Орлик Показати IP 19 Листопада 2020 15:30
А як буде називатись держава Україна, коли вимруть всі українці?
Ігор до Пилип Орлик Показати IP 19 Листопада 2020 16:02
А може ми того гідні?
лучанка Показати IP 19 Листопада 2020 17:19
Бути здоровим важко: дотримуватися правильного харчування (не лінуватися готувати, змінювати свої гастрономічні звички, а здорове харчування здається не таким смачним ), займатися спортом або хоч якоюсь фізкультурою, а не лежати кабаном на дивані, по можливості стежити за здоров"ям , а не махати рукою. Це все вимагає зусиль. А кому воно треба, всі хочуть жити легко, лишній раз не напружуватися. От і результат. Всі воплі про те, що на правильне харчування не вистачає коштів, то дурня-буряк, капуста і морква дешевші за сардельки. І крупи не дорожчі за пиво.
Льоня К до лучанка Показати IP 19 Листопада 2020 19:36
Чого ми бідні? Бо дурні. Правильне харчування недешеве. Влада зацікавлена не у розумному тверезому електораті, а в тупому п'яному чи обкуреному лохтораті.
гровер Показати IP 20 Листопада 2020 00:43
от якраз в "обкуреному електораті" влада і не зацікавлена.Тому і марихуана в нас не легалізована,на відміну від алкоголю,який є значно важчим наркотиком(дивіться наблицю наркотичних речовин ВООЗ).Люди,які вживають марихуану,а не алкоголь,не є соціально небезпечними і не піддаються примітивному маніпулюванню з боку влади.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus