USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Українці у квітні зняли готівку за кордоном на $714 млн. Понад половина припадає на «карткових туристів»

26 Травня 2022 13:52
Зняття готівки у квітні становило 35% від загального обсягу операцій українців за кордоном – 23 млрд грн ($714,3 млн у перерахунку за максимальним роздрібним курсом у банках до зняття обмежень НБУ у 32,2 грн/$).

Про це в інтервʼю Forbes розповів заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Щодня українські банки перераховують близько $100 млн на користь міжнародних платіжних систем через чималі обсяги операцій із гривневими картками за кордоном. Однак це пояснюється не лише тим, що українці виїхали за кордон через війну, вважає Гелетій. Проаналізувавши структуру цих операцій, НБУ визначив, що 35% припадало на зняття готівки.

За підсумками 20 днів травня цей показник становить 45% (22 млрд грн).

Читати ще: Чому НБУ більше не фіксує готівковий долар. Інтерв'ю Юрія Гелетія

Більше ніж половина цих сум припадає на клієнтів банків, які максимально або повністю використовують місячний ліміт на отримання готівки в іноземних банкоматах. «Очевидно, це не лише громадяни, які вимушено покинули країну, а й так звані карткові туристи, котрі заробляють на ввезенні готівкової валюти до України та перепродажу через місцеві мережі обмінників. Це спосіб обійти обмеження на купівлю валюти», – говорить Гелетій.

Із 14 квітня НБУ дозволив банкам продавати готівкову валюту населенню, однак з низкою обмежень. Зокрема, банк може здійснювати продаж готівкової валюти у межах різниці між загальним обсягом купівлі та обсягом продажу ним готівкової валюти.

Безготівковий продаж валюти банками фізичним особам і надалі заборонений, крім окремих винятків. Для недопущення неконтрольованого виведення капіталу за кордон Національний банк заборонив банкам достроково погашати кредити, отримані ними від нерезидентів.

Читати ще: Нацбанк зняв обмеження: що буде з курсом в обмінниках

21 травня Нацбанк скасував обмеження ціни на готівковий курс. До цього банкам заборонялося продавати готівку дорожче 32,2 грн/$, була формула «офіційний курс плюс 10%». Але зберіг обмеження для курсоутворення на міжбанку, ціна долара не може перевищувати офіційний курс більше ніж на 1%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus