USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Українцям у Польщі доведеться конкурувати з білоруськими трудовими мігрантами, – експерт

22 Вересня 2020 13:45
Якщо білоруси розпочнуть масово їхати на роботу у Польщу, то можуть створити конкуренцію українцям, проте ненадовго, адже через пів року-рік польська економіка зможе запропонувати всім охочим роботу.

Про це УНН розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

«Польща сьогодні має один із найнижчих показників безробіття у Європі, це 3,2%. У вільній демократичній країні рівень безробіття ніколи не може дорівнювати нулю, адже є прошарки людей, які ніколи не влаштовуються на роботу, жебракують, живуть на соціальну допомогу і таке інше. Все це означає, що в реальності робочих місць в країні достатньо, і вона потребує працівників. У разі, якщо білоруси активно поїдуть працювати до Польщі, потрібно подивитись, скільки цей показник матиме в кількісному обчисленні», – зазначає експерт.

Він наголошує, що, за польськими даними, близько 45 тис. білорусів мають посвідку на постійне проживання у Польщі.

«Постійна кількість працюючих на польських підприємствах громадян – орієнтовно 200 тис. людей. При цьому кількість працюючого населення в Білорусі – 4,4 млн людей. Отже, за умови, якщо на білоруській землі не буде відбуватися повноцінна війна і населення не тікатиме звідти, то на роботу до сусідів (серед яких і до Польщі) поїде не більше кожного 5-6-го з працюючих, що буде на рівні 800 тис. людей максимально», – додає Воскобойник.

Так, за його словами, польські бізнесові асоціації заявляють про те, що їхня країна потребує 5 млн трудових мігрантів у найближчі 20 років.

«Отже, вона зможе із легкістю прийняти на роботу крім 1 млн білорусів ще й 3-4 млн українців та представників інших народів. Тому білоруси, звичайно, будуть конкуренцією українцям у найближчий час, але вже за пів року–рік польська економіка зможе запропонувати всім бажаючим роботу. Крім того, не треба забувати про те, що підвищена конкуренція за робоче місце у Польщі буде стимулювати українців їхати працювати в інші країни – Чехію, Німеччину, Італію, Угорщину тощо, куди білоруси не поїдуть поки що, бо вони не такі досвідчені у питаннях роботи за кордоном, як українці. У цій ситуації у найбільшому виграші опиниться польська економіка, яка матиме приплив трудових ресурсів і можливості для подальшого зростання», – сказав експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus