USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Укроборонпром переплачував за російські комплектуючі у 2 – 3 рази

26 Лютого 2020 20:34
Підприємства держконцерну Укроборонпром у 2015 – 2019 роках через іноземні фірми-прокладки закуповували російську продукцію військового призначення за завищеною у 2 – 3 рази ціною.

У рамках досудового розслідування кримінальної справи слідчі СБУ звернулись до Шевченківського райсуду Києва з клопотанням про тимчасовий доступ до документів Шевченківської райдержадміністрації у Києві. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на матеріали досудового розслідування Головного слідчого управління СБУ.

У документах вказується, що спецекспортери в інтересах українських оборонних підприємств укладали імпортні контракти на поставку комплектуючих з іноземними компаніями: ОАЕ, Чехією, Великою Британією, Кіпром і т. п.

Фактично в Україну поставлялася продукція військового призначення та подвійного використання, виготовлена на санкційних підприємствах Росії – так звана схема обходу прямих поставок. Вартість таких поставок була завищеною удвічі або й втричі.

Зокрема, дочірнє підприємство Укроборонпрому – «Спецтехноекспорт» – у період з лютого 2018 по червень 2019 року перерахувало за агентським договором на рахунки компанії Kalipsum Plus SRO (Чехія) 4,1 мільйона доларів.

Крім того, протягом 2015 – 2019 років невстановлені особи організували механізми розкрадання держкоштів Укроборонпрому. Для цього використали іноземні «фірми-прокладки» при купівлі – продажу компаніями концерну комплектуючих і запчастин.

Одна з таких іноземних компаній – Slige S.R.O. (Чехія), яку зареєстрували в червні 2009 року. Вона займається поставками медичного обладнання та устаткування для енергетичних установок.

Пресслужба концерну в коментарі «Європейській правді» повідомила, що Укроборонпром повністю сприяє слідству СБУ у справі про закупівлі експортерами російської продукції військового призначення для підприємств концерну, надає у повному обсязі необхідну слідству інформацію та документи.

Нагадаємо, у лютому 2019 року розслідувачі з проєкту Bihus.Info з’ясували, що Ігор Гладковський – син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського – разом із Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою причетні до масштабної корупційної схеми в Укроборонпромі.

За даними журналістів, вони контрабандою поставляли оборонним підприємствам України російські деталі або деталі з українських військових частин. Поставки відбувались через фірми-прокладки за завищеними в 2 – 4 рази цінами. Розмір розкрадань становив щонайменше 250 мільйонів гривень.

З розслідування також випливало, що до корупційних оборудок причетні і сам Олег Гладковський, екскерівник «Укрспецекпорту» і ексглава «Укроборонпрому» Павло Букін, директори підприємств та інші посадовці держконцерну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus