USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Унікальні продукти від сімейного виробника: на Волині виготовляють органічну молочку

8 Березня 2019 09:00
Органічні сири, йогурти, кефіри, масло, сметана та високоякісне молоко – багато хто й не підозрює, що ці продукти, які відповідають євросоюзним стандартам, можна придбати просто в супермаркеті, а виготовляють їх на невеличкому сімейному підприємстві в селі на Волині, яке й дало назву торговій марці.

Як розповів керівник ТзОВ «Порицьке» Олександр Обштир, ТОВ «Старий Порицьк» є сімейним сільськогосподарським підприємством, що займається органічним виробництвом.

«Можна сказати, що наше господарство незвичне, оскільки українці мало споживають органічної продукції, адже вона є трохи дорогуватою»,– сказав Олександр Обштир.
Чоловік додав, що органічний бізнес в Україні було би значно легше вести, якби держава підтримувала таку діяльність, що, своєю чергою, дозволило б частково здешевити органічну продукцію.

Підприємство спеціалізується на молочному тваринництві та рослинництві, зокрема, на вирощуванні злакових культур. У планах – займатися не тільки молочною, а й м’ясною переробкою, для чого фірма вже завела близько 100 голів свиней.

Загалом товариство орендує близько 1000 гектарів людських паїв, дві третіх використовують під вирощування культур, які йдуть на експорт до країн ЄС, решту – під кормову базу для тварин.
«Ми вирощуємо велику рогату худобу. Це трохи незвично, адже, на жаль, в Україні триває процес у напрямку зменшення кількості корів. Молоко в нас хорошої якості, бо весь корм збираємо зі своїх полів і не використовуємо жодних шкідливих домішок», – розповів Олександр Обштир.
Господарство нараховує 720 голів великої рогатої худоби, із яких 300–320 голів дійного стада. Аби забезпечити дотримання вимог органічних стандартів, тварин утримують безприв’язно – у боксах чи на глибокій підстилці в новозбудованому комплексі.
Корів доять безконтактно – завдяки сучасному доїльному залу, що дає можливість отримувати молоко сорту «Екстра».

«Доїмо до 6000 літрів молока на добу. Середній надій на корову невеликий, тому що ми не даємо тваринам добавок, – приблизно 17 літрів на корову», – зазначив керівник ТзОВ «Порицьке».
Він пригадав, що переробкою молока підприємство розпочало займатися з 2016 року: «Починали ми тільки з розливу молока, а зараз маємо вже власну сироварню й варимо конкурентоспроможний у межах України сир».
Окрім молока, м’яких і твердих сирів, ТОВ «Старий Порицьк» виробляє масло, сметану, йогурти та кефіри. Продукцію можна знайти в супермаркетах «Сільпо» під торговою маркою «Старий Порицьк».

«Завдяки мережі супермаркетів ми можемо розвиватися. Також продаємо продукцію через власний сайт. Однак, якби ми торгували лише самі, діла б не було», – зауважив Олександр Обштир.

Він відзначив, що поки підприємство не може переробляти все отримане молоко, тому частину доводиться продавати іншим переробним фірмам.
Детальніше про процес переробки молока розказав завідувач виробництва Андрій Обштир, який акцентував, що виробництво молочної продукції на 90% автоматизоване і здійснюється на високоякісному обладнанні.
До прикладу, на сироварні працюють 8 осіб, а сам процес виготовлення головки сиру триває близько доби. Далі сир дві доби солиться і ще приблизно 60 діб визріває.

«Бринза і м’які сири повністю готові за два дні. Тверді сорти мають визрівати 60 діб або й більше», – сказав Андрій Обштир і додав, що за одну партію із двох тонн молока можна отримати 180–200 кілограм сиру.
Якість продукції, своєю чергою, підтверджується визнаним у ЄС сертифікатом «Органік Стандарт». До того ж, ТОВ «Старий Порицьк» щорічно підтверджує статус органічного виробника України.

Ольга Шершень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Михайлович Показати IP 8 Березня 2019 09:17
БЛАГОСЛОВІНЬ ВАМ.
Богдан Показати IP 8 Березня 2019 10:45
Перестаньте вживати це слово "молочка"!!!
123 Показати IP 8 Березня 2019 13:30
Особисто купувала це молоко, вже у пляшці почало зкисати, хоча термін ще був пару днів і тільки принесла з магазину. На смак так само нічого такого, за що б можна було б платити більше. Успіхів вам, проте зараз купую молоко іншого виробника. Так само спробувала органічне молоко іншого виробника з Житомирської області, також нічого такого за що б варто було б платити дорожче. Проте у кожного свої смаки.
Анонім до 123 Показати IP 8 Березня 2019 15:01
Тому й скисає що без антибіотиків. А інше місяцями не скисне а тільки може згіркнути прямо в закритій пляшці
К.лучанин до Анонім Показати IP 8 Березня 2019 16:41
А ти думаєш що пєш воду без вмісту антибіотиків? Якби не так! А в унітаз що зливаєш після прийому антибіотиків під час якоїсь хвороби? І так всі роблять! Цей злив потрапляє в каналізацію , потім в річку, а там риба і т.д. Ми завжди відстаємо від цивілізованого світу і так ще триватиме довго.. В Англії вже займаються проблемою утилізації антибіотиків ( злив води із вмістом, невикористані таблетки ,розчини ). Там науковці досліджували ці явища. Бо виявили вплив на здоровя людей..
123 до К.лучанин Показати IP 8 Березня 2019 16:53
В нас такі питання взагалі мало кого цікавлять, тим більше на державному рівні. Читали, що писали мешканці села, де відкривают норкову ферму? Їм пофіг на екологію, головне, що в селі буде робота. Цікаво 22 робочих місця це багато для села?
123 до Анонім Показати IP 8 Березня 2019 16:49
Але я тільки купила, принесла з магазину, відкрила, а воно вже почало зкисати. Добре спробую придбати ще раз, можливо то була випадковість, а можливо щось було недотримано у технологічному процесі, бо тому супермаркету, де брала я довіряю.
К.лучанин до 123 Показати IP 8 Березня 2019 19:48
Супермаркети не дотрмуються умов зберігання бо їм накладно! Не повинно скисати ваше придбане молоко якщо не просрочене. Той хто доставляє продукцію повинен привозити у холодильнику, а це очевидно не робилось.Чиясь вина є , це 100%! Ви можете довіряти своєму супермаркету, якщо хочете. Винуватих не знайдете ! На це треба експерта і це є тяганина.До речі, такий термін "органічна продукція" не повинний бути. Це маркетингова уловка. Це знають спеціалісти . В 60-х, 70-х ,80-х роках такого не було лохотрону, бо нікому в голову не приходило додавати якісь антибіотики в молочну продукцію.Бо це каралось. Навіть приватники такого не робили. Продукція перевірялась ! Це сучасні пострадянські "мудрагелі" наживаються роблячи шкоду здоровю людей , додаючи хімдобавки.
Анонім Показати IP 8 Березня 2019 13:47
Удачи вам!
Євгеній Показати IP 22 Квітня 2023 20:30
Вже багато років споживаємо молоко, сметану та йогурт цього виробника. Дуже смачна продукція та відчувається, що молоко без домішок. Але останні два місяця сметана, яку ми завжди купляємо у Ля Сільпо в м.Дніпро, заражена якімись бактеріями та тхне старими ганчірками. Основний недолік упаковки це відсутність герметичної запайки. На превеликий жаль будемо відмовлятися від цього виробника та не знаємо де шукати молчну продукцію такого рівня, бо у приватних господарів вже не купляємо тому, що вони зовсім знахабніли і додають в молоко хто знай що. Будемо сподіватися, що Старий Порицьк поверне високий рівень своєї марки. Якщо є конкретні питання пишить я відповім: [email protected]

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus