USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

В Австралії 470 дельфінів викинулися на берег, 380 з них загинули

23 Вересня 2020 22:31
Біля берегів Тасманії загинули близько 380 чорних дельфінів-гринд, що викинулися на берег. Це наймасштабніший подібний інцидент в історії Австралії.

Всього протягом декількох днів на берег викинулися 470 особин. З цієї кількості вдалося вивести в глибокі води 50 дельфінів, зараз рятувальники намагаються допомогти ще близько 30 гриндам, що залишилися живими, передає Бі-бі-сі.

«Вони все ще живі і знаходяться у воді, ми сподіваємося їх врятувати. Але час йде – і вони втомлюються все більше, – говорить представник тасманської влади Нік Дека. – Нас дуже засмучує, що число тварин, які опинилися в небезпеці, а тим більше загиблих, зростає».

Він додав, що зараз рятувальники спробують якнайшвидше очистити берег від останків дельфінів, які знаходяться на березі.

Дельфінів-гринд виявили біля східного узбережжя австралійського острова Тасманія в понеділок, коли на мілководді в районі затоки Маккуорі-Хедс на заході острова були помічені близько 270 особин. Однак у вівторок працівники рятувальних служб побачили з вертольота ще близько 200 загиблих дельфінів. Близько 200 гринд опинилися на піщаній ділянці біля спуску до моря, якою користуються власники човнів. 30 тварин знаходилися в декількох сотнях метрів від них, а ще 30 були на березі.

У вівторок вранці група з близько 60 спеціально навчених рятувальників почала виводити дельфінів на глибину. Вони використовували спеціальні носилки, за допомогою яких тварин знімали з піщаної мілини.

«Зазвичай нам доводиться мати справу з тваринами, які знаходяться на березі. Цього разу інакше. Тут дельфіни наполовину занурені у воду, щоб їх врятувати, потрібно просто трохи постаратися», – зазначив один із учасників операції, біолог Кріс Карліон.

Як тільки гринди опинялися на глибині, рятувальники відганяли їх від берега. За словами Карліона, робити це було не так просто через сильну прибійну хвилю, яка тягла дельфінів назад до берега.

Таким чином було врятовано близько 50 дельфінів – учасники операції вважають такий результат цілком успішним.

Раніше Карліон говорив, що деяких тварин, можливо, врятувати не вдасться, оскільки вони надто великі або знаходяться в незручному місці і дістатися до них складно. Довжина дельфінів-гринд може досягати 7 м, вага становить до трьох тонн. «Спочатку ми займемося тими тваринами, у яких кращі шанси на порятунок», – пояснив біолог.

Він додавав, що з досвіду попередніх рятувальних операцій китоподібні можуть виживати на березі три-чотири дні. Крім того, в даному випадку багато дельфінів частково занурені у воду, тому шансів на їхнє виживання ще більше.

За словами вчених, дельфіни поза водою можуть бути повільно розчавлені вагою власного тіла.

Чому кити викидаються на берег

Точна відповідь на це питання науці не відома. Щороку біля узбережжя Австралії та Нової Зеландії мігрують зграї китоподібних чисельністю до тисячі особин. Вчені кажуть, що тварини слідують за лідером, і в кожній групі існують тісні соціальні зв’язки, тому на берег можуть викидатися відразу багато китів.

«Можливо, одна або дві особини помилилися з напрямком, але через те, що гринди настільки соціальні тварини, за ними могли послідувати інші», – говорить Карліон.

Випадки викидання дельфінів на берег

Подібні випадки в регіоні Тасманії не рідкість, проте настільки велике число китоподібних останній раз викидалося на берег в 2009 році, коли на мілководді виявилося близько 200 тварин.

Найбільш масштабний подібний інцидент в історії Австралії стався 1996 року – тоді на берег викинулися 320 особин.

У 2018 році близько 200 дельфінів-гринд загинули в Новій Зеландії, коли відразу кілька груп тварин викинулися на східному узбережжі країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ветеринар Показати IP 24 Вересня 2020 05:29
Краще б там викинулись наш1 депутати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus