USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

В Іваничівській громаді перейменували 10 вулиць

1 Жовтня 2022 19:59
Депутати Іваничівської селищної ради на пленарному засіданні 30 вересня перейменували 10 вулиць у населених пунктах громади.

Нагадаємо, йдеться про перейменування вулиць: Колгоспної, Мічуріна, Єрьоміна, Тарасова, Гагаріна, 8 Березня, Першотравневої у смт Іваничі, вулиць Федотова та 8 березня у селі Мишів та вулиці Першотравневої у селі Менчичі, пише БУГ.

Насамперед керуюча справами виконавчого комітету Валентина Бабусюк прозвітувала присутнім, як відбувався процес перейменування і чому обрали саме такі версії нових назв вулиць.

Читати ще: У Володимирі перейменували 46 вулиць

Так, за її словами, процес перейменування вулиць, які ще досі мають назви російсько-радянського минулого і є маркерами чужої культури та історії – це один із актуальних та дієвих методів боротьби з російською агресією на території України та рештками радянської ідеології.

«Перейменування вулиць проводиться у зв’язку із депутатським зверненням народних депутатів України Ігоря Гузя, Ірини Констанкевич і Вячеслава Рубльова, рекомендаціями топонімічної комісії Іваничівської селищної ради, зверненнями фізичних та юридичних осіб на території громади.

Також ми провели анкетування, аби визначити думки і побажання місцевих мешканців та провели громадське обговорення, під час якого усі охочі могли висловити свої погляди щодо перейменування», – зазначила Валентина Бабусюк.
Опісля депутати розглянули нові назви вулиць, за які проголосували більшість жителів та погодили члени топонімічної комісії.

Відтак більшістю голосів вулиця Мічуріна стала Вишневою, Єрьоміна – Шкільною, Гагаріна – Затишною, вулиця Першотравнева в селі Менчичі – Травневою, а вулиця Федотова в селі Мишів – Миру.

Найбільше дискусій виникло під час голосування за перейменування вулиць Тарасова і Колгоспна. Адже більшість жителів, які там живуть, були проти нових назв. Вони не хотіли, аби Тарасову перейменували на Героїв УПА, а Колгоспну – на Вільної України. Про це розповіли депутати, які представляють ці округи, – Катерина Бонюк та Руслан Мартинюк.
І тут у депутатів виникла дилема: або підтримати прохання більшості людей і врахувати їх думку, або ж слухати членів топонімічної комісії, але проігнорувати мешканців.

Руслан Мартинюк запропонував компромісний вихід із ситуації – поки що відкласти перейменування цих вулиць, провести збори людей, скликати ініціативну групу, яку вже створили мешканці, і все-таки врахувати їх побажання, аби потім не було судів і повторних перейменувань. Однак його ідею депутати проігнорували.

Після незначних суперечок вирішили дотримуватися Закону і таки перейменувати ці вулиці, незважаючи на те, що мешканці проти. Тож Тарасова стала Героїв УПА, а Колгоспна – Вільної України.

Однак під час перейменування вулиць 8 Березня в Іваничах та Мишеві депутати, так само, як і члени топонімічної комісії, до думки жителів вже прислухались. І вирішили зробити, як ті хочуть: лишити старі назви і не перейменовувати їх. У цій ситуації, за словами Валентини Бабусюк, можна так зробити, адже назва 8 Березня, ніби, не підпадає під дію Закону про декомунізацію.

«8 Березня – це Міжнародний жіночий день, який святкують у всьому світі. Тому ці вулиці можна й не перейменовувати», – зауважила вона.

Отож ці дві вулиці й надалі носитимуть назву «8-го Березня».

Перейменування ще однієї вулиці в Іваничах – Першотравневої депутати не підтримали. Тут хотіли залишити стару комуністичну назву, однак забракло голосів.

Зауважимо, що Першотравневими називали вулиці по всій Україні на честь Дня міжнародної солідарності трудящих. Тому ця назва мала б бути змінена, однак в Іваничах вирішили її залишити.

Тож дерусифікація вулиць в громаді нібито й відбулась, але не повністю. Так само, як і не прислухались до всіх думок і побажань мешканців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Є слова Показати IP 1 Жовтня 2022 22:24
ГАНЬБА! Тридцять років влаштовувало((((((
Клава Показати IP 1 Жовтня 2022 23:52
Це пісець ...
Всезнайко Показати IP 2 Жовтня 2022 08:33
В Польщі є вулиці 1 Травня.
Андрій Показати IP 2 Жовтня 2022 14:05
Навіщо прислухатись до ватного біосміття?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus