USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

В Ізраїлі поліцейські помилково застрелили палестинця. У країні почалися протести

2 Червня 2020 14:10
Ізраїльські поліцейські в суботу, 30 травня, застрелили 32-річного Іяда Халака в Єрусалимі після того, як запідозрили, що він міг мати зброю при собі. І хоча міністр оборони Бені Ґанц у неділю, 31 травня, вибачився за дії правоохоронців, у країні розпочалися протести через це вбивство. Учасники мітингів уже відзначили схожість між цим убивством й інцидентом у США, коли поліцейські спочатку затримали, а потім задушили темношкірого Джорджа Флойда.

Про це повідомляє BBC.

Як повідомляється, поліцейські наказували Халаку зупинитися, однак він не послухався їхньої команди, за що його й застрелили. Пізніше виявилося, що він не був озброєний.

Варда Абу Хадід, його доглядачка, намагалася пояснити поліцейським, що він хворіє на аутизм і не розуміє їх.

«Я кричала їм: не вбивайте його, у нього немає зброї, але вони мене не чули.. не хотіли чути», – заявила вона.

Також вона додала, що після скоєння вбивства ці ж поліцейські направили на неї зброю, вимагаючи віддати пістолет, який Іяд буцімто дав їй.

Міністр оборони Ізраїлю Бені Ґанц у неділю, 31 травня, вибачився за дії правоохоронців.

«Ми шкодуємо через інцидент, у якому застрелили Іяда Халака, і, звісно, поділяємо скорботу його сім’ї. Певен, подію швидко розслідують і з неї зроблять відповідні висновки», – заявив він.

Водночас, експертиза виявила, що в чоловіка вистрілили двічі в район грудної клітки.

«Висновки збільшують підозру, що поліцейські вчинили злочини, і ми очікуємо, що відповідальні за розслідування зроблять усе можливе та притягнуть винних до суду», – заявив Джад Кадмані, адвокат родини загиблого.

Палестинці й ізраїльтяни вийшли протестувати на вулиці ізраїльських міст Тель-Авів, Яффа й Єрусалим. Деякі з учасників тримали плакати з гаслами «Справедливість для Іяда» і «Життя палестинців має значення».

Як повідомляє Washington Post, убитий Іяд Халака хворів на аутизм, і якраз ішов у школу для людей з особливими потребами, яку відвідував щодня, коли його застрелили.

«Він не знав, хто такий поліцейський. Він побачив незнайомців і почав тікати, а потім його застрелили», – розповів Хатем Авіві, родич убитого.

Після вбивства Халака, поліціянти завітали в дім його батьків і провели там обшук, проте нічого не знайшли. Як додав батько Іяда, Хейрі, поліціянти прокляли його дочку після того, як вона негативно відреагувала на їхню присутність у домі.

Палестинські та ізраїльські правозахисні групи давно звинувачують ізраїльські сили безпеки в застосуванні надмірної сили в деяких випадках, або вбиваючи осіб, які могли бути заарештовані, або застосовували смертельну силу, коли їхньому життю не загрожувала небезпека.

У соціальних мережах деякі пропалестинські активісти порівняли розстріл Іяда Халака із вбивством Джорджа Флойда, темношкірого жителя Міннеаполіса, штат Міннесота, США, який просив повітря, коли білий поліцейський притискав коліно до його шиї. Його смерть спровокувала жорстокі протести на всій території США.

Родіон Прокопчук

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Народна прокуратура Показати IP 2 Червня 2020 16:11
Вибачились і все? Супер!!! ІВибачте, вийшла маленька помилка. Оце демократична країна, яка при найменшому слові щодо євреїв волає про антисемітисзм.
Олег Показати IP 5 Червня 2020 07:55
Всі грамотні поросуждати осудити заробити якість дочки імідж ви жилюгідні дешеві журналісти живете в свому продажному світі ви давно перестали висвітлювати правдиві новини я хотівби побачити вас на місці ізраїльсько поліцейського коли твій палець мусить бути постійно на курку зброї коли тебе в будь яку мить можуть зарізати або пустити кулю в тебе і це може будь хто дитина жінка хворий здоровий

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus