USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

В Україні хочуть заборонити продаж енергетичних напоїв неповнолітнім

13 Березня 2019 19:20
На території України, ймовірно, заборонять продавати так звані енергетичні напої тим, кому не виповнилося 18 років.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сприяння здоровому способу життя дітей та підлітків йдеться у нещодавно зареєстрованому законопроекті Верховної Ради України №10117.

На думку певної групи обранців громади, в останні десятиріччя в світі спостерігається активне збільшення обсягу споживання енергетичних напоїв, в тому числі слабоалкогольних енергетичних напоїв, які містять кофеїн, що в свою чергу призводить до зростання рівня занепокоєння небезпекою для здоров’я громадян, зокрема молоді. Стрімко розвивається ринок енергетичних напоїв і в Україні, особливо після введення на законодавчому рівні окремих заборон щодо вживання у публічних місцях алкоголю. Збільшенню обсягів продажу сприяє і розвинута рекламна кампанія енергетичних напоїв, що зосереджує увагу широкого кола споживачів на переваги та корисні властивості продукту.

Енергетичні напої майже прирівняють до алкоголю

Метою проекту є встановлення правових засад обігу енергетичних напоїв в Україні, обмеження споживання цього продукту дітьми та молоддю. Для досягнення цієї мети пропонується законодавчо вирішити такі завдання: заборонити роздрібний продаж на території України енергетичних напоїв з вмістом алкоголю; встановити обмеження ємкості тари, що використовується для роздрібного продажу цього продукту на рівні 0,33 літра; обмежити рекламу енергетичних напоїв на радіо та телебаченні в період з 8.00 до 23.00. години; заборонити продаж енергетичних напоїв неповнолітнім, у дитячих, освітніх, медичних установах, спортивних спорудах, у місцях проведення культурно-масових заходів; зобов’язати виробників енергетичних напоїв вказувати на упаковці продукту та в його рекламі застереження щодо вживання енергетичних напоїв неповнолітніми, вагітними жінками, жінками, що годують груддю, особами, що страждають серцево-судинними захворюваннями, захворюваннями ендокринної та центральної нервової системи, а також небезпеки вживання енергетичного напою у поєднанні з алкоголем.

То що ж таке «енергетик»?

«Енергетичний напій – це, безалкогольний сильно-газований напій, що містить у своєму складі значний вміст кофеїну (або його аналогів: теофіліну, теоброміну, еуфіліну), нерідко таурин, екстракт гуарани, вітаміни, вуглеводи (глюкозу, сахарозу), адаптогени тощо. Виробники стверджують, що енергетичний напій позбавляє втоми, надає бадьорості, підвищує витривалість, концентрацію, швидкість реакції, покращує пильність та емоційний стан, стимулює обмін речовин. Вживання продукту рекомендоване в період підвищеного розумового та фізичного навантаження: при заняттях спортом, навчанні, роботі, під час активного відпочинку, вечірок, довгих поїздок за кермом. Враховуючи вказане, енергетичний напій став користуватися неабияким попитом у підлітків (на яких, перш за все, поширюються обмеження продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв), студентів в період сесій, молоді в нічних клубах, працівникам, що працюють понаднормово або в нічний час для підвищення працездатності та подолання сонливості. Проте, існуюча реклама не забезпечує належного інформування споживачів про можливий негативний вплив вживання енергетичних напоїв на здоров’я людини, а також про можливу небезпеку, яку несе цей продукт для окремих категорій та груп населення. Не в повній мірі ця інформація відображається і на упаковках торгових марок, під якими реалізуються енергетичні напої», - йдеться у пояснювальній записці до проекту рішення № 10117.

В Україні обіг та реалізація енергетичних напоїв законодавчо не регулюється

Зауважимо, що, за станом на сьогодні, спеціальне правове регулювання відносин у сфері виробництва та обігу енергетичних напоїв в Україні – відсутнє. Виробництво та реалізація слабоалкогольних енергетичних напоїв регламентуються відповідними положеннями Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» в частині слабоалкогольних напоїв. На відносини щодо безалкогольних енергетичних напоїв поширюються загальні норми про виробництво харчових продуктів, передбачені Законом України «Про безпечність та якість харчових продуктів».

Таке регулювання не може вважатися задовільним. Так, наприклад, в силу положень п. 9 ч.1 ст. 38 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», забороняється обіг харчових продуктів, етикетування яких не відповідає цьому Закону та відповідним технічним регламентам. Усі харчові продукти, що знаходяться в обігу в Україні, етикетуються державною мовою України та містять у доступній для сприймання споживачем формі інформацію, зокрема про застереження щодо споживання харчового продукту певними категоріями населення (дітьми, вагітними жінками, літніми людьми, спортсменами та алергіками), якщо такий продукт може негативно впливати на їх здоров’я при його споживанні.

Напої, які містять кофеїн, у своєму маркуванні повинні містити застереження «Високий вміст кофеїну»

Щодо маркування енергетичних напоїв, то основним документом, який регулює дане питання є технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів, затверджений Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики 28 жовтня 2010 року № 487.

Так, згідно регламенту напої, які містять кофеїн у своєму маркуванні повинні містити застереження «Високий вміст кофеїну». Не рекомендований для дітей, вагітних та жінок, що годують груддю». Після цієї інформації в дужках указується вміст кофеїну, виражений у мг на 100 мл напою. Варто зазначити, що на практиці вітчизняні виробники енергетичних напоїв, в тому числі слабоалкогольних, розміщують значно більше інформації для споживача ніж це передбачено Технічним регламентом. Однак, ці застереження не охоплюють усіх груп ризику та можливих небезпек споживання продукту.

Досвід інших країн

До слова, враховуючи негативний вплив енергетичних напоїв на організм людини, законодавство ряду іноземних держав встановлює певні заборони та обмеження щодо їх реклами та обігу. В США заборонено продаж алкогольних напоїв з кофеїном. У Литві та Латвії введено обмеження щодо продажу енергетичних напоїв неповнолітнім особам та передбачено чималі суми штрафів за порушення такої заборони. Також слід зазначити про добровільну відмову від продажу дітям енергетичних напоїв великими мережами торговельних маркетів у Великобританії (наразі Уряд працює над офіційним закріпленням відповідних норм).

Таурин і глюкуронолактон у поєднанні з кофеїном виснажують центральну нервову систему людини

Крім того, варто відзначити, що експертна група ESFA у своєму науковому висновку щодо безпечності кофеїну зазначила про короткочасні негативні наслідки надмірного вживання кофеїну для дорослих і дітей, що пов'язані з центральною нервовою системою, такими як перерваний сон, тривожність і поведінкові зміни. У тривалий термін, надмірне споживання кофеїну було пов'язане із серцево-судинними проблемами, а також із зниженим темпом розвитку плоду у вагітних жінок.

Слід відмітити, що у вищезазначеному науковому висновку також вказано про взаємодію енергетичних напоїв із алкогольними напоями. Так дослідження, що пов'язують високий рівень споживання кофеїну та «енергетичних напоїв» з високим вживанням алкоголю, вживанням інших психотропних препаратів та підвищеною поведінкою «прийняття ризику», були або перехресними, або ретроспективними і не дозволяли приписати причинну роль або кофеїну, або «енергетичних напоїв» у цьому кластері. Проте висловлювалися занепокоєння щодо антагоністичного впливу кофеїну та алкоголю на ЦНС, а також можливість того, що кофеїн може маскувати суб'єктивне сприйняття алкогольного сп'яніння, що призводить до збільшення ризику. Проте під час дослідження отримано суперечливі результати.

Не до кінця дослідженим залишається вплив на людський організм таурину і глюкуронолактону, кількість яких у двох банках енергетика перевищує в 500 разів нормальну денну норму для людини. Відомо лише, що у поєднанні з кофеїном ці речовини здатні сильно виснажувати нервову систему. За своєю природою суміш вказаних інгредієнтів не дає енергії як такої, оскільки здійснює акумуляцію тих ресурсів людини, які у звичайному стані, як-правило, не задіюються. Як наслідок – за тимчасовим сплеском енергії наступає виснаження організму.

Таким чином, враховуючи визначення стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору на конституційному рівні, а також з урахуванням важливості сприяння здоровому способу життя населення з боку держави та необхідності імплементації європейських норм та стандартів, було розроблено даний законопроект.

Проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сприяння здоровому способу життя дітей та підлітків» пропонується:

– законодавчо передбачити, що в Україні проводиться державна політика обмеження енергетичних напоїв, а їх реклама, як і інших товарів, шкідливих для здоров’я людини, здійснюється відповідно до Закону України «Про рекламу».

– визначити на законодавчому рівні поняття «енергетичний напій» як, газований або негазований безалкогольний напій (за винятком чаю, кави та напоїв на основі кавових та чайних екстрактів), який містить кофеїн з будь-якого джерела походження у кількості, що перевищує 150 мг/л та/або інші компоненти, які стимулюють центральну нервову систему, перелік яких та максимально допустимий рівень їх концентрації в енергетичних напоях визначається центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я;

– законодавчо закріпити вимоги щодо маркування енергетичних напоїв, які реалізуються в Україні;

– встановити, що на видимій стороні етикетки або контретикетки, або пляшки (іншого посуду) зазначаються застереження щодо вживання енергетичних напоїв неповнолітніми, вагітними жінками, жінками, що годують груддю, особами, що страждають серцево-судинними захворюваннями, захворюваннями ендокринної та центральної нервової системи, а також небезпеки вживання енергетичних напоїв у поєднанні з алкоголем;

– закріпити норму, згідно якої, розлив енергетичних напоїв здійснюється виключно у передбачену діючими стандартами скляну тару, а також металеві банки із харчового алюмінію, полімерні пляшки марки ПЕТФ;

– встановити заборону на роздрібний продаж енергетичних напоїв, вміст етилового спирту в яких перевищує 0,5 відсотка об’ємних одиниць;

– передбачити, що обмеження шкідливого впливу споживання енергетичних напоїв здійснюється шляхом реалізації правових (законодавчих), економічних, медичних та адміністративних заходів, а саме: включення до загальноосвітніх програм та професійних освітніх програм усіх навчальних закладів України незалежно від форми власності положень про шкідливий вплив споживання енергетичних напоїв на організм людини, а також про переваги здорового способу життя; створення економічних та правових умов, що сприяють зменшенню споживання енергетичних напоїв; інформування про шкоду надмірного споживання енергетичних напоїв;

– заборонити споживання енергетичних напоїв особами, які не досягли 18-річного віку;

– заборонити продаж енергетичних напоїв: особам, які не досягли 18-річного віку; у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я; у спортивних спорудах; з торгових автоматів; у місцях проведення культурно-масових заходів; у споживчій тарі місткістю більше 0,33 л.;

– заборонити рекламу енергетичних напоїв, рекламу знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються енергетичні напої, на радіо та телебаченні, у тому числі за допомогою кабельного, супутникового, IP-телебачення, онлайн-телебачення, мобільного телебачення, цифрового ефірного телебачення та інших засобів передавання сигналу в період з 8.00 до 23.00. год.;

– передбачити, що реклама енергетичних напоїв, реклама знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються енергетичні напої повинна містити застереження щодо вживання енергетичних напоїв неповнолітніми, вагітними жінками, жінками, що годують груддю, особами, що страждають серцево-судинними захворюваннями, захворюваннями ендокринної та центральної нервової системи, а також небезпеки вживання енергетичних напоїв у поєднанні з алкоголем;

– встановити адміністративну відповідальність за роздрібну торгівля енергетичними напоями, вміст етилового спирту в яких перевищує 0,5 відсотка об’ємних одиниць; торгівлю енергетичними напоями в приміщеннях або на територіях, заборонених законом; торгівлю енергетичними напоями через торгові автомати, продаж енергетичних напоїв особі, яка не досягла 18-річного віку; торгівлю енергетичними напоями з рук, а також за розпивання енергетичних напоїв особами, які не досягли 18-річного віку.

Варто додати, що в Україні відсутнє спеціальне законодавче регулювання відносини у сфері обороту та споживання енергетичних напоїв.

Прийняття Закону потребує внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я, Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», Закону України «Про рекламу», Кодексу України про адміністративні правопорушення.

На думку групи депутатів Верховної Ради у кількості десять чоловік, які стали ініціаторами внесення змін до уже існуючого проекту рішення, прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо сприяння здоровому способу життя дітей та підлітків)» зумовить вилучення з обігу енергетичних алкогольних напоїв, що несуть небезпеку для життя і здоров’я людей, обмежить доступ до споживання енергетичних напоїв неповнолітніми, формуватиме цілісне уявлення про властивості та протипоказання цього продукту. Зменшення обсягів споживання енергетичних напоїв, що передбачається внаслідок прийняття проекту Закону, дозволить знизити рівень негативного впливу цього продукту на здоров’я населення, запобігти поширенню окремих захворювань, які можуть виникнути при регулярному споживанні енергетичних напоїв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Упс! Показати IP 13 Березня 2019 19:38
Це треба було зробити ще з моменту появи цієї дурні на прилавках й продавати ,як алкоголь, з хоча б з 18-ти років.Ця хімія сприяє повільній мозковій деградації.
Дзк до Упс! Показати IP 30 Липня 2020 11:41
Єдине, що сприяє моїй деградації, так це ваше висловлення, щодо цієї "дурні" :)
Тор Показати IP 13 Березня 2019 20:34
Думаю від батончиків рошен шкоди значно більше, і як казала Людмила Янукович, ті батончики чимось наколюють.
121 Показати IP 14 Березня 2019 17:08
відключити їм інтернет - оце дієве буде, бо зараз крім інстаграма і фейсбука діти нічого не знають.
Avtomaton1Y Показати IP 14 Квітня 2019 01:06
Нема конкретного опису впливу на організм. Стаття ні про що. Як ви додумались прирівняти енергетик до алкоголю?!?! Давайте заборонимо каву яка теж має в своєму складі кофеїн))))).)..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus