USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

В Україні кожна п'ята дитина народжується поза шлюбом. Які права у цих дітей

21 Квітня 2021 15:31
За статистикою Євростату кожна третя дитина в Європі народжується поза офіційним шлюбом, а деяких країнах навіть ця статистика навіть більша. Так, поза шлюбом народжується більша частина норвежців, шведів, болгар і данців. А рекордсмен за цим параметром – Франція. Тут поза шлюбом народжуються близько шістдесяти відсотків дітей. В Україні показник нижчий. Поза шлюбом нині народжується кожен п’ятий українець.

Про це йдеться в «Сніданку з 1+1», повідомляє ТСН.

І, за даними соціологів, більшість матерів таких дітей не є самотніми, а проживають у незареєстрованому партнерстві. Тобто, у цивільному шлюбі. Адвокат із сімейних справ Катерина Маліченко запевняє, що зараз інститут шлюбу стає все менш популярним. Жінки почали заробляти кошти і розуміють, що можуть справитись без чоловіків. До того ж згідно з українським законодавством дітки народжені поза шлюбом мають ті ж права, що і малюки народженні у офіційно зареєстрованій сім’ї.

«Є свої нюанси, особливо, якщо біологічний батько хоча бути офіційно в житті власної дитини. «Є два способи, якщо батько і мати йдуть до органів РАГСу і реєструють цю дитину згідно заяви. Якщо ж батько не знав про існування дитини, то може встановити батьківство в судовому порядку. Встановити батьківство можна до повноліття дитини», – зазначає адвокат.

Вона наголосила, що разом із встановленням батьківства чоловік отримує не лише права, а й обов’язки. Один із них аліменти. Окремо зазначається, що і на спадок діти народженні поза шлюбом мають такі ж права, як і народжені в шлюбі.

«Чоловік має розуміти, що якщо в нього були статеві зносини, від яких могли народитися діти, він має проконтролювати цей процес. І якщо жінка приховала фізично народження дитини, він має розуміти, що вже в судовому порядку йому доведеться доводити своє батьківство. Звісно, якщо він хоче мати статус батька і брати участь в житті дитини», – зазначила Маліченко.

Якщо ж жінка має намір записати батька своєї дитини, наприклад, для стягування аліментів, то вона має розуміти, що разом з тим вона буде змушена отримувати від нього дозвіл на виїзд за кордон, реєстрацію дитину на місцем проживання, все що стосується шкільних і дошкільних закладах освіти в обов’язковому порядку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus