USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Огляд у гінеколога – не тортури, а процедура заради здорового майбутнього», – підлітковий гінеколог з Луцька

21 Червня 2021 18:03
Чомусь досить поширеною є думка, що дівчаткам-підліткам візити до гінеколога не дуже то й потрібні. Мовляв, нащо йти до жіночого лікаря, коли вони ще ляльками граються. Та насправді це не так. Адже певні проблеми та ознаки патологій можна виявити саме в юному віці, а відтак – вчасно допомогти та зберегти здоров’я дівчинки, яка колись захоче стати мамою.

Звісно, перший похід до жіночого лікаря для дівчинки є певним стресом. Однак у Волинському обласному територіальному медичному об’єднанні захисту материнства і дитинства знають, як його мінімізувати та зробити прийом максимально комфортним і корисним для пацієнтки.

У консультативно-діагностичному відділенні перинатального центру об’єднання юних пацієнток приймає досвідчений підлітковий гінеколог Ольга Тригуб.

Ольго Василівно, чому так важливо саме в підлітковому віці не нехтувати візитами до лікаря?

Підлітковий вік – це період важливих фізичних та психологічних змін, а також змін у соціальній взаємодії та стосунках, які впливають на всі аспекти життя людини. Тому він є унікальним часом для закладання основ міцного здоров’я у дорослому віці. Додам, що інвестиції в підліткове здоров’я можуть принести потрійну користь у сфері охорони здоров’я: для підлітків сьогодні, для їхнього майбутнього дорослого життя та для прийдешніх поколінь.

Напевно, важливу роль у цій царині відіграє профілактика.

Безумовно. Та на жаль, часто-густо підлітки йдуть до лікаря або коли вже хворі, або коли потрібна довідка. Варто сказати, що профілактичний компонент з питань репродуктивного здоров’я, використання контрацепції, профілактики небажаної вагітності, залежностей та інфекцій, що передаються статевим шляхом, харчування, психічних захворювань тощо дещо відстає у педіатрів, сімейних лікарів і практично відсутній у вузькопрофільних спеціалістів.
Читати ще: «Проходьте медогляди не для галочки, а для себе», – гінеколог з Луцька

В організації спеціалізованої медичної допомоги дітям та підліткам першим етапом є проведення саме профілактичної роботи. І тут передусім треба працювати з батьками починаючи від самого народження дівчинки. Особлива увага – здоровому способу життя в родині, організації режиму харчування, праці, відпочинку, загартуванню.

Які особливості профілактичної роботи з дівчатками?

У гінекології в будь-якому віці є певні запитання, певні особливості, на які треба звертати увагу. В перші роки життя дівчинку треба навчити правил особистої гігієни. В 11-12 років – ознайомити з анатомо-фізіологічними особливостями її організму, менструальною функцією, коли з’являться місячні – навчити вести менструальний календар, пояснити правила гігієни в цей період, а також звернути увагу на значення режиму відпочинку, харчування, фізкультури, гігієни одягу.
Дівчатам у 14-18 років варто ширше пояснити питання фізіології жіночого організму, сутність дітородної функції. Треба акцентувати увагу на негативних наслідках раннього статевого життя, абортів, венеричних захворювань, ознайомити з видами контрацепції. Якщо батьки з певних причин не можуть чи не знають, як це правильно зробити, доцільно прийти на прийом саме до підліткового гінеколога, який усе роз’яснить.

Особливо пильними до свого здоров’я мають бути й ті дівчата, в чиїх родинах у когось були серйозні гінекологічні захворювання.

За якими показаннями дівчаток та підлітків скеровують до гінеколога педіатри та сімейні лікарі?

Це вже йдеться про другий етап – надання амбулаторної допомоги в кабінетах дитячої та підліткової гінекології. Показаннями до скерування дітей та підлітків на консультативний прийом до гінеколога є такі стани: підозра на гінекологічну патологію, яку виявив педіатр; порушення менструальної функції; відсутність вторинних статевих ознак у 12-13 років; відсутність менструації у віці понад 14 років; дочасна поява ознак статевого розвитку (зростання молочних залоз, волосся на лобку до 8 років); порушення розвитку зовнішніх статевих органів; ожиріння ІІ-ІІІ ступенів або дефіцит маси тіла понад 10% у період статевого дозрівання; патологічне оволосіння; відхилення у фізичному розвитку; скарги на патологічні виділення зі статевих органів; біль невідомого походження у черевній; екстрагенітальна патологія.

Читати ще: «Гістероскопія – максимальний результат за мінімальної травматизації», – гінеколог з Луцька

А вже третій етап – це надання медичної допомоги в спеціалізованих стаціонарних відділеннях. У нашій установі ми маємо змогу надавати будь-яку гінекологічну допомогу, зокрема й проводити ургентні оперативні втручання. На жаль, нині в підлітків доволі часто трапляються екстрагенітальні патології. Варто сказати, що раніше був доволі великий перелік екстрагенітальних патологій, за яких ми не дозволяли жінкам вагітніти. А на сьогодні їх – фактично одиниці.
Як потрапити до вас на прийом?

Усе просто: прийти й мати при собі документи – паспорт чи свідоцтво про народження. Дівчаток до 14 років оглядаємо тільки зі згоди їхньої та батьків. Наразі в Україні підліток, якому виповнилося 14 років, може самостійно обирати медичну установу та лікаря, а також звернутися по медичну допомогу й ухвалювати рішення щодо обстеження та лікування.

На жаль, поки що є багато юридичних розбіжностей щодо надання медичної допомоги саме підліткам. Однак на розгляд Верховної Ради внесено законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації прав підлітків у сфері охорони здоров’я». Фактично, цей документ визначає правовий статус дітей від 14 років та надає їм більше прав щодо меддопомоги.
Із чого починаєте перший прийом?

Обов’язково – з бесіди. Якщо потрібне обстеження, я детально розповідаю пацієнтці, як його проводять. Пояснюю, що огляд у гінеколога – не тортури, а процедура заради здорового майбутнього, що потрібно провести певні маніпуляції, взяти аналіз, аби, наприклад, встановити діагноз. Розказую поетапно, що, як і для чого роблю. Адже коли знаєш, то вже й не так страшно. До того ж, маємо суперсучасне обладнання, завдяки якому всі обстеження проводимо з максимальним комфортом для пацієнтки.

Але ми нікого ні до чого не змушуємо й пацієнтка може навіть відмовитися від того чи того обстеження. Звісно, є випадки, коли для цього потрібна письмова відмова.

Чи є в сучасних умовах запит на консультації саме підліткового гінеколога?

У принципі, такий запит був завжди. Зараз, коли створили Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства, маємо можливість надання безперервної медичної послуги. Це великий плюс.

Маю сказати, що нинішні підлітки здебільшого уважно ставляться до свого здоров’я. У мене є пацієнтки, які приходять із конкретними запитаннями щодо свого здоров’я. От нещодавно на прийомі була бабуся з внучками, яким 22 і 12 років. У в кожної з них – свої запитання. Добре, що ця молодь шукає відповідей не в інтернеті, а у фахівця. То є свідоме ставлення. Це дуже приємно передусім у тому плані, що в сім’ях про це говорять.
Як мамі говорити на такі інтимні теми з донькою? Багато кому не до снаги подолати цей бар’єр.

Тут порада проста: треба говорити так, як ви хотіли б, щоби говорили з вами. Довірливо і простими словами. Або ж приходьте разом до нас – усе розкажемо та пояснимо.

Хотіла б принагідно сказати батькам ось що. Колись хтось мудрий сказав, що виховання дітей – це спосіб життя у їхній присутності. Якість вашого життя має безпосередній вплив на майбутнє ваших нащадків. Якщо діти мають приклад батьків, які ведуть здоровий спосіб життя, з повагою та любов’ю ставляться одне до одного, то й власну модель поведінки вибудовуватимуть так само, у ставленні до свого здоров’я в тому числі. А підліткам хочу нагадати, аби пам’ятали, що сьогодні вони діти, а завтра вже дорослі. Тому, хоч це й важко, та треба навчитися думати про наслідки від певних вчинків. Хочете колись мати здорових діток – думайте про це вже.

Тож радо запрошуємо на профілактичні огляди до нас в перинатальний центр. У допомозі та консультації не відмовимо нікому. Ми прагнемо зробити все, аби з нашого кабінету пацієнтка вийшла задоволена, здорова і з відповідями на всі свої запитання.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus