USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.97

В Україні суд зобов'язав арештувати 426 сайтів за «приниження честі та гідності». Деталі справи

25 Лютого 2021 16:55
Суд постановив заблокувати доступ до 426 сайтів, серед яких низка російських та українських медіа, а також популярна у Росії блог-платформа LiveJournal.

Як повідомляє Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, Голосіївський суд постановив «накласти арешт на майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів мережі під час використання вебресурсів ». Він також зобов’язав інтернет-провайдерів закрити доступ до сайтів, пише Суспільне.

У список заблокованих сайтів потрапили зокрема українські Novosti.ua, Ватра, Захід медіа та Infopressa, а також російський РБК та платформа LiveJournal.

Рішення ухвалено за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу – шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню та може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду впродовж 5 днів з дня її оголошення.

З повним текстом рішення та списком заборонених сайтів можна ознайомитись ТУТ.

Як зазначив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, у цій справі не все так однозначно. Із заявою про вчиненння щодо нього шахрайських дій у грудні 2020 року до суду звернувся громадянин Олександр Пан. Про нього свого часу писали на різних інтернет-сайтах, називаючи його шахраєм та пройдисвітом, розповідає на своїй сторінці у фейсбуці Геращенко.

«Після чого, увага, стежте за спритністю рук, Олександр Пан і його адвокати звертаються до Голосіївського районного суду з вимогою накласти арешт на сотні інтернет-сайтів, які в різний час щось про нього писали.

Автоматична система розподілу справ, якою свого часу дуже пишалися реформатори судової системи, розподіляє справу на суддю Катерину Григорівну Плахотнюк.

Суддя Плахотнюк, 04 лютого 2021 року, виносить рішення про визнання 426 інтернет-сайтів, які розміщували вказані вище матеріали, такими, що принижують честь і гідність О. Пана, тобто – «знаряддям злочину», та накладає на них арешт.

Далі, необґрунтоване рішення суду направляється слідчому поліції, а також до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

Ніяких реальних дій, які б нанесли шкоди власникам Інтернет ресурсів нанесено не було.

Крім шкоди суспільній моралі після таких рішень суду», – йдеться у дописі.

Також Геращенко зазначив, що кримінальне провадження буде перевірене і закрите в разі відсутності складу злочину. «Щодо судді Плахотнюк, то особами, потерпілими від винесення необґрунтованого та свавільного, на мою думку, рішення про накладання арешту на 426 інтернет-сайтів, має бути внесена скарга до Вищої ради правосуддя для подальшого вивчення питання про відповідність судді займаній посаді.

З Олександром Паном розмова буде проведена окремо», – написав заступник міністра.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Гугль в поміч Показати IP 25 Лютого 2021 19:31
Фейсбук в писок.
буба Показати IP 25 Лютого 2021 20:25
VPN врятує. Невігласи від влади імітують бурхливу діяльність :)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus