USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

В Україні ціни на популярний фрукт б'ють всі рекорди

1 Травня 2024 15:35
В Україні за останні три місяці дуже зросли у ціні улюблені багатьма фрукти. Мова йде про банани.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на East Fruit.

Чому ціни на банани ростуть

Закупівельна вартість перевищила минулорічний рекорд, досягнувши 49,8 грн за кілограм. У супермаркетах ціна за кілограм бананів вже сягає близько 70 гривень.

Причиною такого зростання є кліматичні зміни, які обмежують обсяги виробництва бананів у Центральній Америці, а також високі ціни на яблука, що стимулюють підвищення цін на банани у цьому регіоні.

Андрій Ярмак, економіст з інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, вказує на дві ключові причини зростання вартості бананів у Східній Європі цього року.

Читати ще: Здорожчали масло і овочі: як за місяць змінились ціни на Волині

По-перше, він наголошує на вплив кліматичних змін на обсяги виробництва бананів у країнах Центральної Америки.

Це збільшує попит на банани з Еквадору, основного постачальника цього продукту для України та інших країн регіону. З іншого боку, високі ціни на яблука дозволяють оптовим та роздрібним торговцям підвищувати вартість бананів.

Ціни на банани – рекордні

Україна зафіксувала різкий ріст оптових цін на банани, які досягли рекордних $1,26 (49,80 грн) за кілограм і перевищили минулорічний показник у $1,23 (48,62 грн).

Читати ще: Ціни на продукти в Україні: що подешевшало за останній рік

Зазвичай ціни на банани в Україні були нижчими, але вторгнення Росії призвело до блокування портів, що спричинило різке підвищення цін на місцевому ринку, оскільки тепер банани ввозяться з інших країн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus