USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

В Україні є три види отруйних гадюк: як діяти після укусу плазуна

11 Серпня 2020 20:35
З початку 2020 року в Україні 36 людей постраждали від укусів змій. З них шестеро діти. Найбільше постраждалих зафіксовано у Житомирській, Запорізькій, Львівській та Донецькій областях.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я України, передає "Українська правда. Життя".

"Для порівняння, за аналогічний період минулого року 125 людей потерпіли від укусів змій. З них 29 – діти. Торік найбільша кількість постраждалих була зареєстрована у Львівській, Івано-Франківській, Запорізькій, Житомирській та Закарпатській областях. Летальних випадків від укусів змій у 2019 році та протягом семи місяців 2020 року не було", йдеться у повідомлені.

В Україні живуть три види отруйних гадюк, вужі, полози, ящірки, черепахи та інші плазуни. Вони розповсюджені по всій території країни, і багато видів мають природоохоронний статус. Не всі ці тварини є отруйними й зазвичай проявляють агресію лише в разі небезпеки.
  Гадюка степова
Гадюка степова
Змії в нашій країні активні з квітня до жовтня. Найбільше шансів зустріти їх – у квітні-травні, під час шлюбного періоду. Другий пік – восени, у вересні, якраз припадає на грибний сезон.

У разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря. Лише професійний медик зможе надати необхідну допомогу.

Пам’ятайте, що навіть без медичного лікування укус гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті. Проте їх важко переносять діти, люди похилого віку та особи зі зниженим імунітетом.

Тільки у медзакладі можуть ухвалити рішення про те, чи вводити антитоксин, але через ризик побічних явищ його призначають лише у важких випадках.
Гадюка звичайна, особини звичайного та чорного забарвлення
Гадюка звичайна, особини звичайного та чорного забарвлення
До слова, український науковець Олександр Зіненко працює над протиотрутою від укусу гадюки. Про це він розповів у своєму інтерв'ю науково-популярному виданню Куншт. Фахівець наголошує: в Україні є три види отруйних змій.

"Перша – це гадюка звичайна. Гадюка Нікольського – форма, близька до звичайної гадюки, зараз її вважають підвидом, і я також є прихильником такої точки зору. Втім, з точки зору класифікації, а не біологічних властивостей, гадюка Нікольського доволі своєрідна, має свій ареал, ознаки й властивості отрути, які відрізняють її від звичайної гадюки. Третій вид – степова гадюка", – зауважив науковець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Арафат Показати IP 11 Серпня 2020 23:55
Перше - пити багато води, менше рухатись. ЖОДНОГО АЛКОГОЛЮ!!! В перші секунди намагайтесь видушити якомога більше отрути з рани. Не відбирайте отруту всмоктуванням - через десна і язик вона миттєво потрапляє в кров. Ідеально - на місце укусу поставити банку. Ситуація практично нереальна, хоча у степових пастухів середньої Азіі неодноразово бачив стопки з товстого скла саме для таких випадків. Горілки вони не п‘ють т.я. багато хто з них є мусульманином. А стопка є. Наші ж місцеві гадюки можна вважати - безпечні. До речі - укус вужа не настільки вже і несерйозний, як прийнято вважати. Пекучого болю нема, омертвіння тканин також. АЛЕ ! Як і в кожного хижака, в роті у вужа - не зовсім стерильно. Миші, жаби, і інша дичина не приймає ванну перед тим, як вуж має нею перекусити. Та й зубної щітки в нього також нема. Тому кусаючи когось - він щедро одарює вавку вкушеного усілякими бацилами та бактеріями. Тому дезинфекція рани - обов‘язкова!
хехъ до Арафат Показати IP 12 Серпня 2020 08:23
все так. Однако, как заметил один специалист, занимающийся давно этой спецификой - АЛКОГОЛЬ, принятый после укуса - разрушает печень основательно. Принятый же ДО укуса, смягчает пагубность яда. Почему так, он точно и определенно не ответил. Просто заметил на своем опыте. Ядовитые змеи кусали его ... шестнадцать раз и гадюки там в разряде слабаков. Гюрза, эфа... Естественно, не нужно заливать себя водкой, от такого счастья. Захочется полежать на травке, а там... клещи))
Владимир Показати IP 17 Серпня 2020 12:04
Самое смешное, что в мед учреждениях сыворотки от укуса змей не припасено.Спасение утопающих дело рук утопающих.
Адріан Показати IP 24 Серпня 2020 01:59
Хотів би дещо написати. Мені 17 студент, прочитавше усе це мій погляд на змій ніяк незмінився. До того будучи малим я дуже полюбляв дивитися канал "MEGA" про всяких плазунів тварин і т.д. Незнаю чи це від тих передач але коли я постійно бачив змію, якби це сказати переважав не страх, а допитливість. Завжди намагався зловити вужа, та що там вужа я міг зловити гадюку. За всі свої 17 р. мене жодного разу невкусила змія, головне знати як правильно з ними поводитись. До чого це все прочитавши це зрозумів що при укасах вужа все одно потрібно обробити рану, і що укус гадюку не є летальним для здорових людех. Тим неменш люди похилого віку можуть і померти як і діти. Коли я десь бачу змію стараюсь її впіймати і віднести чим подальше від людей. Бо як ви всі знаєте змій вбивають. Я важаю що це неправильно, адже завдяки їм ваші поля з пшеницею і іншими зерновими культурами впорядку. Я незакликаю щоб всі люди невбивали їх. Просто кожна жива істота має право на житя, за своє житя я лише 1 раз вбив змію. Незнаю чи комусь сподобаєця мій коментар просто хотів викласти свою думку.
Владимир Показати IP 29 Серпня 2020 23:12
Я работаю на одной из баз отдыха юга Украины,весной и осенью у нас этих ползучих просто сотни но, за 12 лет еще никого не кусали.Главное не наступить/а они шипят/ а когда приходится их брать в руки,чтоб отнести в безопасное место,не делать резких движений. Убить проще но,мы же тоже им мешаем жить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus