USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

В Україні заборонять тварин у цирках: що з ними буде далі

8 Жовтня 2019 17:34
Заборонити експлуатацію тварин у цирках планує Міністерство культури. Буде створено робочу групу, вона має якомога швидше розробити план виведення тварин із державних цирків.

Крім того, міністерство припиняє придбання нових тварин для цих установ. Про це інформує НВ.

Позиція Мінкульту та цирків

Представники відомства зустрілися з керівниками державних цирків, щоб обговорити план переходу на цирк без тварин, але ті поки що не запропонували конкретних кроків. Про це повідомила заступниця міністра культури Ірина Подоляк.

Проте у міністерстві сподіваються, що вже під час наступної зустрічі керівництво цирків запропонує конкретні поетапні плани. У міністерстві прагнуть врегулювати це питання протягом наступного року.

Подоляк наголосила, що головне питання – якою буде подальша доля тварин. Адже вони вже не можуть повернутися у дику природу.

«До нас уже звертаються представники різних громадських організацій, які, власне, так само як і ми, розуміють, що це найбільший виклик – що потім робити з цими тваринами. Чиїм коштом їх утримувати, в який спосіб їх утримувати, як їх використовувати можна потім, можливо, для терапії, щоб вони могли працювати з людьми, які потребують контакту з тваринами. В зоопарки не всіх тварин можна віддавати», – зазначила Подоляк.

На своїй сторінці у Facebook Подоляк також написала, що керівництво цирків скаржилось на те, що без роботи залишаться дресирувальники, а самі заклади втратять частину прибутку, адже люди приходять подивитися на тварин.

В Україні діє сім державних цирків, які фінансуються з державного бюджету: у Києві, Львові, Харкові, Кривому Розі, Дніпрі, Запоріжжі та Одесі.

Нагадаємо, у столиці Київська міська державна адміністрація вже заборонила пересувні цирки із тваринами.

У березні суд підтвердив законність рішення столичної влади, незважаючи на те, що циркові лобі намагалися його скасувати. Однак у підсумку цирк Кобзов відкликав свою заяву до суду. Поки що Київ – єдине місто, де вдалося відстояти цю заборону.

Знущання над тваринами у цирках

Член постійної комісії Київради з питань екологічної політики Олеся Пинзеник наголосила, що, щоб тварини виконували трюки, їм завдають фізичного болю, тому цирки мають залишитись в минулому. Водночас вона додала, що питання із стаціонарними цирками неможна вирішити швидко, адже тварини потребують реабілітації і в країні бракує відповідних центрів.


«Насправді це велике знущання над тваринами і це практика, яка повинна відійти в минуле. Всі добре пам’ятають, як танцює ведмідь, це досить розповсюджена практика. Але це досягається дуже жорстокими методами. Мало хто знає, що ведмедя для того, щоб змусити танцювати, ставлять на розпечену поверхню, і от він тоді починає перебирати лапами. І лише таким уроком, який повторюється неодноразово, досягається оцей ніби танок», – розповіла Пинзеник.

Потреби тварин

Їжа для однієї тварини коштує 5−10 тис. грн залежно від сезону і стану здоров’я, – розповів директор реабілітаційного ведмежого центру Домажир Ігор Ніколин. Кількість працівників, які опікуються тваринами, також варіюється від сезону. Зазвичай це від шести до 20-ти осіб.

Ніколин розповів, що у Домажирі зараз перебувають 12 ведмедів, зокрема і ведмедиця Христина, яка раніше працювала в цирку. Її доставили до притулку, оскільки вона була вже у похилому віці.

Стан здоров’я тварини свідчить, що робота у цирку була травматичною. У неї вражена печінка та є порушення зору. Харчування, яке зазвичай надають у цирках, не є збалансованим для диких тварин, що також шкодить їхньому організму.

«Є одна колишня циркова ведмедиця, її ім’я Христина. Вона відпрацювала довгий час в пересувному цирку. І потрапила вона в не дуже хорошій фізичній формі, знайшли багато проблем з її здоров’ям: стан печінки і великі проблеми були з очима. Виглядає так, що це тренування і утримання призвело до серйозної шкоди для її здоров’я», – розповів Ніколин.

Нагадаємо, від використання тварин у циркових виставах повністю або частково відмовилися близько півсотні країн світу. Наприклад, загальнонаціональна заборона на експлуатацію тварин діє в Австрії, Угорщині, Великій Британії, Греції, Данії, Італії, Нідерландах, Хорватії, Чехії, Швеції, Фінляндії та Ізраїлі.

Локальні заборони запроваджено в США, Австралії, Аргентині, Бразилії, Бельгії, Німеччині, Іспанії, Норвегії, Естонії тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus