USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Україні затримали іноземного блогера Russia Today

10 Листопада 2022 13:54
Працівники СБУ викрили чотирьох ворожих інтернет-агітаторів у Чернігівській та Дніпропетровській областях. Серед затриманих – іноземний блогер, який працював на заборонений російський телеканал Russia Today.

Як повідомили в СБУ, блогер використовував власні канали у YouTube та Telegram, загальна аудиторія яких становить понад 500 тисяч дописувачів.

«У своїх повідомленнях та відеосюжетах він підтримував збройну агресію Росії та виправдовував воєнні злочини окупантів проти цивільного населення та критичної інфраструктури українських міст. Також зловмисник поширював дезінформацію з фронту та закликав країни ЄС обмежити допомогу нашій державі», – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився громадянин однієї з європейських країн, який готував пропагандистські матеріали для RT. Він прибув до України та оселився на Чернігівщині. Після початку повномасштабного вторгнення почав виконувати «редакційні завдання» щодо збору матеріалів для підготовки та випуску замовних сюжетів про війну в Україні.

До злочинної діяльності чоловік залучив свою співмешканку, яка допомагала йому «монтувати» фейкові новини для зарубіжних інтернет-користувачів.

Співробітники СБУ задокументували факти інформаційно-підривної діяльності зловмисників. Їм повідомили про підозру за статтею про виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікацію її учасників, вчинені групою осіб.

Ще двох ворожих пропагандистів викрито на Дніпропетровщині. Одна з них – мешканка Покрови, яка розповсюджувала через соцмережі заклики на підтримку окупантів. За це у разі захоплення регіону вона сподівалася отримати російський паспорт.

Інший проросійський агітатор – мешканець Новомосковська. Він агітував до захоплення влади та займався дискредитацією української влади.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності.

Ворожій поплічниці повідомили про підозру за статтею про колабораційну діяльність (ст.111-1 КК України), а її «колезі» – за статтею про дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або захоплення держвлади (ст.109 КК України).

Тривають досудові розслідування щодо встановлення всіх обставин злочинів проти державної безпеки України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus