USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Цілком таємно. Путін хоче безславної смерті своїх солдат

29 Травня 2015 16:16
Російській Федерації доведеться засуджувати ЗМІ за розповіді про "російських солдат на Донбасі" паралельно розповідаючи, що їх там немає. Про це інформує Espreso.tv.

Вчора, 28 травня, Володимир Путін підписав указ, яким прирівняв до військової таємниці втрати Збройних сил Росії “у мирний час в період проведення спеціальних операцій”. Раніше секретними вважались тільки данні про втрати особового складу саме у воєнний час.

Тепер за інформацію про смерті “не російських солдат” в “не російсько-українські війні” загрожує в'язниця. Особливо постраждати можуть російські ЗМІ.

Указ одразу пов'язали з участю російських солдат у війні на Донбасі. Ніби застосувати його зможуть проти тих, хто поширює інформацію про присутність військових з Росії у зоні АТО.

Особливо гострою ця проблема стала після захоплення російських ГРУшників. Україна нарешті почала з розумом використовувати затриманих військових з РФ і історія про солдата Александрова та капітана Єрофєєва набула широкого розголосу з великою доказовою базою та зізнаннями.

Навіть російські ЗМІ, які досить часто підігрували Кремлю та великодержавності Росії, почали писати емоційно-обурливі тексти про історію з ГРУшниками.

Чого вартує текст Газети.RU "Своих не бросаем, своих не признаём" в якому автор зазначає, що “Росія, схоже, готова навіть відрікатися від співвітчизників, які потрапили в полон, тільки б не "розсекретити" власну роль в українському конфлікті”.

До слова, як стало відомо, Москва офіційно відреклася від затриманих в Україні ГРУшників.

Ні, не пов'язано з Україною!

Про пов'язаність нового путінського указу з війною на Донбасі заговорили і на міжнародному рівні.

Зі слів офіційного представника Держдепу США Джеффа Ратке, цим указом Путін наносить удар по вільним ЗМІ та хоче сховати смерті своїх солдат на Донбасі.

"Все робиться для того, щоби приховати пряме втручання Росії в східну Україну", - зазначив він.

В міжнародній організація Amnesty International заявили, що указом російський президент прямо натякає про присутність російських військових в Україні.

Експерти Amnesty, яка відслідковує порушення прав людини, вважають, що тепер російських журналістів можуть посадити за “державну зраду”, а сім'ї загиблих військових під час “спеціальних операцій” так і не дізнаються правди про їх долю.

Проте Путін спокійно приховає втрати армії у війні на Донбасі.

Голова РНБО Олександр Турчинов назвав указ Путіна “незграбною спробою” приховати участь російських військ у війні в Україні.

Звичайно, реакція офіційного Кремля одразу відкинула зв'язок між указом та загиблими російськими солдатами на Донбасі.

“Ні, не пов'язане з Україною. Ні, не збирається”, - відповів прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков на запитання, чи не пов'язаний указ з подіями в Україні і не означає, що найближчим часом планується проведення таких операцій.

“На думку відповідних відомств, подібний рівень секретності найкращим чином відповідає державним інтересам”, - додав він. Згідно з інформацією російської газети “Коммерсантъ", за посилення правил держтаємниці виступало саме Міноборони Росії.

Росія своїх кидає

Очевидно, що для використання указу проти тих, хто поширює інформацію щодо російських військ на Донбасі, Росії доведеться визнати їх присутність. А, як ми знаємо, на всіх ланках керівництва РФ використовують мантру - “російські війська не воюють в Україні”.

Тема загибелі солдат Збройних сил Росії лунала неодноразово, причому не локально, а глобально та ще й з фактажем.

По-перше, свіжа історія із захопленими під Щастям ГРУшниками Александрова та Єрофєєва. Незважаючи на суттєву доказову базу та розголос, Росія швидко змінювала свої версії того, хто ж для них їх солдати.

"В перший день Росія сказала, що це не росіяни, на другий день - це міліціянти "ЛНР", в третій день - це росіяни, але не військові. В четвертий день - це є військові, але звільнені. В п’ятий - звільнені, але добровольці. І лише після відвідин консула РФ вони не можуть більше пояснити це”, - розповів Петро Порошенко про те, як відкараскувалися від ГРУшників в Росії.

По-друге, нещодавно опублікована доповідь покійного Бориса Нємцова “Путін. Війна”.

В доповіді йдеться, що під Дебальцевим загинуло близько 70 військових з Росії, 17 з них десантники з Іваново. Всього в серпні 2014 року в Україні загинули не менше 150 російських солдат.

По-третє, слід згадати смішні байки росіян про солдат, які заблукали. Сили АТО захопили десантників з Росії, які просунутися на 20 кілометрів углиб України.

Міноборони РФ пояснило їхню присутність тим, що вони заблукали в ході навчань і випадково перетнули кордон.

Ну, і можна пригадати свіжу, хоч і сумнівну, історію про мобільні крематорії, які Росія перекинула для того, щоб знищувати тіла загиблих комбатів.

Тобто кількість випадків і їх розголос вже перетнули межу, коли це можна було тримати далеко від вух “пересічних росіян”. А постійна плутанина з версіями керівництва можливо змусить сумніватися в їхній правдивості.

Майже очевидно, що указ Путіна будуть використовувати для затикання ротів ЗМІ та активістам, які ще насмілюються розповідати про загиблих на Донбасі. Єдине відкрите питання: як російська влада буде продовжувати маніпуляції, засуджуючи надто сміливих за розповіді про "російських солдат на Донбасі", паралельно доводячи, що їх там немає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus