USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В УПЦ МП озвучили свої вимоги до Волинської ОДА та Волиньради

28 Лютого 2019 23:43
УПЦ МП висунуло вимоги до голови Волинської ОДА Олександра Савченка та голови Волиньради Ігоря Палиці.

Про це йдеться на сайті Волинської єпархії УПЦ МП.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, сьогодні у Луцьку відбулося загальнообласне молитовне стояння на захист прав віруючих Української Православної Церкви.

Текст звернення до голів ОДА та Волиньради подаємо без змін:

“Ми, жителі Волинського краю, громадяни України, звертаємося до вас як очільників обласної державної адміністрації та обласної ради, з вимогою вплинути у межах ваших повноважень та відповідно до ваших посадових обов’язків, на критичну ситуацію, що склалася на деяких приходах Української Православної Церкви в населених пунктах Волині.

Доводимо до вашого відома, що протягом грудня 2018 – лютого 2019 року наші парафіяни та духовенство неодноразово відчули на собі пагубні наслідки беззаконня, правового безладу та невігластва, наклепницького інформаційного висвітлення подій у релігійному полі, які стосуються особисто нас, нашої гідності, нашого майна та – що є головним – наших громадянських прав.

На превеликий жаль, на території районів, котрі входять до складу Володимир-Волинської та особливо Волинської єпархії Української Православної Церкви,під час захоплень наших храмів були зафіксовані кричущі випадки розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, образи почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, нападів на священнослужителів та мирян, подання викривленої інформації про нас та злочинної бездіяльності правоохоронних органів.

Допоки після отримання Томосу новоутвореною структурою ПЦУ триває з’ясування її статусу та визнання у середовищі Православних Церков, волинські представники попередньо існуючої структури – УПЦ КП – користуючись слабкою обізнаністю своїх прихильників, здійснюють захоплення нашого майна. При цьому рейдери обманним шляхом готують «протоколи» зборів, залучаючи до них, що є грубим порушенням законодавства, представників органів місцевого самоврядування.

Мусимо зазначити, що рейдери не цікавляться тим, як можна здійснити переходи громад до нової церковної організації у законний спосіб. Незрозуміло, для чого приймався закон № 4128-д, якщо навіть його положення, які могли б врегулювати відносини між прихильниками різних конфесій, не дотримуються. Більше того, представники місцевих рад активно беруть участь у «переходах», ставлячи печатки сільської ради на «протоколи зборів прихожан», ігноруючи результати проведених у законний спосіб зборів релігійних громад. У найбільш вражаючих інцидентах представники місцевої влади особисто нападають на храми УПЦ та зрізають з них замки, часто – у присутності правоохоронців.

На жаль, розбрат та безлад вийшли за межі церковного розколу, який є проблемою лише церковної площини. Ми обурені попранням українського законодавства. Загарбники не лише порушують недоторканність чужої власності, але й руйнують мир у селах, створюють напруження в громадах, відверто оббріхують мирян та духовенство, з якою метою – незрозуміло.

Виходячи з цього, ми, спільнота Української Православної Церкви у Волинській області – єпископат, клірики, чернецтво, віряни – вимагаємо:

— Зупинити беззаконня, повернути повагу громадян до законодавства України у релігійній площині;

— Притягнути до відповідальності чиновників РДА, очільників органів місцевого самоврядування, котрі здійснюють брутальне втручання у релігійні справи, обманюють людей, особисто беруть участь у захопленнях храмів УПЦ;

— Припинити акти агресії щодо монастирів та храмів УПЦ в області;

— Правоохоронцям звернути увагу на виконання їхніх прямих обов’язків та припинити злочинну бездіяльність у випадках, коли нападники відверто б’ють людей, користуючись їхньою беззахисністю, часто – слабкістю та поважним віком;

— Перевести вирішення міжконфесійних питань у законну форму;

— Припинити тенденційне закриття наших приходів, котрі законно діяли на територіях державних та комунальних установ і закладів;

— Повернути нашим громадам доступ до наших храмів, котрі лишаються заблокованими або захопленими.

Ігнорування наших вимог вважатимемо умисним порушенням прав людини та погіршенням критичної ситуації у міжконфесійних взаєминах в області”, — йдеться у зверненні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
громадянин Показати IP 1 Березня 2019 02:34
дурне звернення, українській державі - українську церкву
Федір Т. Показати IP 1 Березня 2019 08:23
В Україні церква відокремлена від держави , які можуть бути звернення до владних структур.... Ви Російська церква , а маскуєтесь під Українську . Хочете молитися у Російській церкві , будь ласка , вам ніхто не мішає , але назва ваша повинна бути реальною - Російська церква Московського патріархата !!!!!!! В чому проблема ???????
Панове попи Показати IP 1 Березня 2019 08:28
То парафіяни УПЦ - рейдери і аж ніяк-брати і сестри?! Ще й ворожнечу розпалюють, ну-ну...
ПЦУ Показати IP 1 Березня 2019 08:30
Слава Богу за все! Хай Господь влаштує все сам, як хоче, хай здійсниться воля Його Пресвята. Всім благодаті Божої, разом з Христом пройти церковне випробування. Головне ж - спасти душу свою безцінну! Миру всім
Анонім Показати IP 1 Березня 2019 09:29
Речі потрібно називати своїми іменами -РПЦ і хватить маскуватись під- УПЦ ,так ненавидіти Україну і любити росію, яка розв'язала війну і ще ставити якісь вимоги ?В Україні має бути своє українське- мова ,церква ,традиції ,а кого це не влаштовує потрібно їхати в росію .
Якщо до Анонім Показати IP 1 Березня 2019 16:44
сво1ми 1менами, то УКРА1НСЬКА церква Московського патр1архату. А новостворена структура -Православна церква Укра1ни Константинопольського патр1архату. Церкву створив Господь Бог, В1н -глава церкви, а н1який не Пут1н. .В1д л1п1ть вже нарешт1 того Пут1на з його шоблою в1д церкви!! I припин1ть с1яти розбрат м1ж людьми, *миротворц1* !лицем1рн1! Навед1ть порядок в сво1х головах, вникн1ть в питання, а то пишете аби шо. В чому ви бачите ненависть з боку православних? Це, ж треба д1йсно,, так ненавид1ти таку прекрасну Укра1ну 1 11 трудолюбивий талановитий народ, щоб за 5 рок1в зменшити населення на 10 м1льйон1в, розвалити 1 розтягти по ол1гархах державу,втопити людей в голод1 , злиднях, гор1 1 безправ1,роз1гнати молодь по св1ту!!! Ясно-понятно, державою Пут1н керуе, разом з в1руючими УКРАIНСЬКОI православно1 церкви Московського патр1архату!
Волинянин Показати IP 1 Березня 2019 09:33
Звернення голослівне і пропагандистське жодного конкретного факту не наведено ! Цей захід проводився для картинки на замовлення і нічого спільного з реальним станом переходу громад з МП в УПЦ не має.
Оптимістка Показати IP 1 Березня 2019 09:46
РПЦ молиться ж за обєднання церков. То за яке обєднання мова, коли такий супротив УПЦ???
777 Показати IP 1 Березня 2019 12:38
А чому УПЦ МП а не РПЦ МП???
питання Показати IP 1 Березня 2019 14:11
цікаво як ПЦУ відноситься до святих Серафима Саровського, Сергія Радонежського Матрони Московської . Ксенії Петербургзької і тд? Вони ж канонізовані в МП .
до питання до питання Показати IP 1 Березня 2019 15:35
так
Лана Показати IP 1 Березня 2019 16:16
На реставрацію, ремонти у Київську і Почаївську лаври кошти давала Україна, тобто, ми з вами, українці, а не Московія. І церкви російські в Україні знаходяться на землі, на території нашої країни. Згадують Кирила, не відспівують наших воїнів-захисників, які загинули захищаючи нас. Щоб не було протистоянь, потрібно. щоб духовенство саме домовилось про перехід районами, областями у єдину українську православну церкву. Але, якщо такого немає, то народ сам вибирає у яку церкву йому ходити. Якщо більшість у селах проголосує за українську, то меншість повинна покоритись. А священик, якщо не згідний, то повинен залишити свій прихід.
НЕ бреши, бо це гр1х до Лана Показати IP 1 Березня 2019 16:57
В1дсп1вують!!! ! не д1лять на наших 1 ваших! Т.зв. наш1 захищають ВС!Х нас на Сход1 не менше *ваших*. Мали б сов1сть на такому спекулювати!
Анонім до НЕ бреши, бо це гр1х Показати IP 1 Березня 2019 20:39
Не неси бред , ніхто не відспівує наших захисників ,які загинули на війні яку розвязала росія ,тому що кіріл не велить.
Жора М.В. Показати IP 2 Березня 2019 12:17
УПЦ МП висунуло вимоги до голови Волинської ОДА Олександра Савченка та голови Волиньради Ігоря Палиці. Це ж не по Божому і не по церковному , ви моліться в своїй церкві і вас можливо почують , а не як миряни виходите на акцію протесту ... !!!! Ще раз показуєте про те, як ваші слова збігаються з вашими діями ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus