USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У нових шкільних підручниках немає «українського народу»

13 Жовтня 2013 19:00
У нових Державних стандартах базової і повної загальної середньої освіти практично відсутній український зміст. Про це повідомила президент Міжнародного фонду імені Ярослава Мудрого Валентина Стрелько, - інформує «Дзеркало тижня».

З її слів, поняття «державна мова» в освітніх стандартах підміняють терміном «рідна», що відкриває можливості для просування російської мови в освітній простір.
«Державна мова – українська – не виділяється окремим розділом, а йде в розділі «мови і літератури», через кому з «мовами національних меншин»... Мабуть, щоб уникнути прописування головної мети і складових її вивчення», – зазначила Валентина Стрелько.
«Ми проаналізували підручники з української мови для початкових класів. Це в цілому 743 сторінки. На них – всього 27 тез пропозицій, де згадуються слова, пов’язані з Україною. Лише двічі у вправах вживається термін «українська мова»: «Українська мова – державна мова України» та «Ми – українці. Мова наша – українська».

У жодному з проаналізованих підручників з мови немає вправ з текстами про його красу і мелодійність, про пісні і народну творчість. Вразило і те, що в «Книгах для читання» для початкових класів немає оповідань з історії України, про героїв-козаків, героїв боротьби за незалежність України. На яких прикладах виховуються діти?», – обурена експерт.
На її думку, історія України також не виділяється як важлива складова навчального процесу. Вона входить в загальний розділ «суспільствознавство». Замість терміну «українська нація, український народ» вживається термін «населення України».

Валентина Стрелько вважає, що в нових державних стандартах освіти не ставиться за мету сформувати у дітей фундаментальні знання про Україну, її історію, культуру і традиції.

«Сьогодні у початкових класах, що навчаються за старими стандартами, поки ще є такий предмет «Я і Україна». Я завжди критикувала його зміст... Але цей курс, принаймні, був... За новими стандартами через кілька років курсу «Я і Україна» в початковій школі не буде», – констатує експерт.

«Наш фонд ініціював всеукраїнські науково-практичні конференції «Українське національно-патріотичне виховання: реалії, тенденції, перспективи». Коли наш фонд направив до МОН резолюцію конференції про незадовільний стан патріотичного виховання в країні, ми отримали відповідь: «Вважаємо недостовірною інформацію про відсутність на державному рівні системи патріотичного виховання молоді в Україні та відповідної законодавчої бази». Нам надіслали на цілих п’яти сторінках перелік заходів, що сприяють, на думку міністерства, патріотичному вихованню: «Зірниця», «Молода гвардія», святкування перемоги у Великій Вітчизняній війні тощо», – зазначила вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Zavtramen Показати IP 13 Жовтня 2013 21:39
пока у власти в Украине НЕ-украинцы, а лОхи голосуют за бизнесменов с двойным гражданством, "радуясь" их подачкам - так и будет )))
Факт до Zavtramen Показати IP 14 Жовтня 2013 11:08
+100%

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus