USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В центрі Луцька зносять столітню будівлю. ФОТО

14 Квітня 2011 16:07
Біля занедбаного будинку в центрі Луцька на Словацького, 7 метушаться люди у спецодязі – огородили територію та розбирають будинок.

Проте розповідати, яка доля цього приміщення, ні працівники, ні їхній «наглядач» не хочуть. Посилаються на те, що це приватна власність. Кажуть, що триває «реконструкція».

Натомість начальник управління містобудування та архітектури Луцької міськради Юрій Казмірук 14 квітня розповів, що будинок, зведений ще на початку минулого століття, повністю демонтують.

«Тривають ремонтні роботи. Буде демонтаж повністю, щоб не створював загрози для людей. Він в аварійному стані. Його технічний стан незадовільний. Перекриття аварійне, внутрішні перегородки аварійні, згнили конструкції крокв. А цегла там, як з пластиліну», – пояснив чиновник.

Відтак, каже архітектор, власником цього приміщення – Ігорем Горбачем – було прийнято рішення демонтувати будівлю «до нуля і відновити в такій самій архітектурі, в якій він був до того».

«Є проектно-кошторисна документація на відновлення його в такому самому вигляді, тільки вже з інших матеріалів. В тих самих габаритах, по масштабу, кольоровому оздобленні», – зазначив головний архітектор Луцька.

«Там встановлять великий щит, на якому буде зображений проект нового будинку», – додав він.

Якщо сприятиме погода, до Великодніх свят будинок знесуть, а вже після Дня Незалежності власник планує розпочати зведення нового приміщення. Скоріш за все, нова будівля матиме торгово-офісне призначення, розповів Казмірук.






Довідково:

Як пише сайт «Lutsk Board» з посиланням на інформацію волинського краєзнавця Вальдемара П’ясецького, попередником цієї оригінальної споруди на перехресті вулиць Шевченка та Словацького була одноповерхова дерев’яна напівжитлова і напівгосподарська будівля.

Дерев’яними були і сусідні з нею будови. Після ліквідації ярмарків на Парадній площі (тепер Театральна) і розпланування на ній міського парку, пам’ять про давню площу зберегла у своїй назві вуличка за ним. З розбудовою парку вуличка Парадна опинилась у центрі уваги, і міська управа прийняла постанову про її естетичний вигляд, якою зобов’язала всіх домовласників замість дерев’яних звести двоповерхові цегляні будинки.

Власниця кутового будинку на перехресті Парадної (тепер Словацького) і Староволодимирівської (нині Шевченка) замовила у місцевих техніків проект будівництва цегляного будинку. Але ні перший, ні другий, ні третій варіанти проекту не були схвалені міською управою.

Оскільки у Луцьку на той час не було свого архітектора, то чоловік власниці, за порадою інженера-будівельника В.А.Топольницького, звернувся до київського інженера-архітектора Трахтенберга. Цей архітектор, ознайомившись на місці з перехрестям і врахувавши, що Староволодимирівська була однією з найпрестижніших в місті вулиць, запропонував оригінальне вирішення.

Будинок мав два головних, але різних між собою фасади. Зі сторони Староволодимирівської вулиці будинок мав виступ і балкон. Центр будинку виділяв невисокий купол на гранчастому барабані. Зведений у 1912-1913 роках, будинок став однією із кращих кутових споруд у Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
Василь Давиденко Показати IP 14 Квітня 2011 16:23
Гууууууз!!!!! А ти де? Чому не захищаєш рідне місто від руйнування? Чи ти дуже зайнятий? Чи це не додасть тобі рейтингу? Чи тобі особливе запрошення треба захищати інтереси громади? Га?
Mirna до Василь Давиденко Показати IP 14 Квітня 2011 16:43
У вас параноя? Гузь ввижається? :)))
Morrighan Показати IP 14 Квітня 2011 16:30
Цей будинок варто знести і відбудувати в такому архітектурному вигляді - не інакше.. немає чого захищати його. за 25 років мені було страшно туди зайти завжди, його вже в кінці 80-х треба було реставрувати.. дочекалися, поки повністю майже згнив - що ж, така його доля... головне - зберегти архітектурний вигляд будови, а не побудувати на його місці якийсь шедевр архітектурного критинизму.
Mirna до Morrighan Показати IP 14 Квітня 2011 23:15
я теж за те, щоб його знесли. хочеться, щоб на його місці збудували дійсно якусь гарну будівлю, але, щоб вона гармоніювала з сусіднім будинком.
Саня Показати IP 14 Квітня 2011 16:38
А ты Вася вообще кто?
Z Показати IP 14 Квітня 2011 16:53
Блін, як шкода! Такий будиночок був! Те, що його відновлять таким, яким він був, то певно брехня. На пальцях можна перерахувати сецесійні будинки в Луцьку, аз оригінальними старими куполами було тільки 2. Залшився один... :(((
Сергій Показати IP 14 Квітня 2011 17:05
Не заважайте підприємливим людям облагорожувати наше місто!!!
Граждан Показати IP 14 Квітня 2011 17:10
А где тут интересы граждан? Стоит здание, которое скоро развалится, его сносят и строят новый точно такой же дом. Красиво, и нету угрозы людям.
Кармеліта Показати IP 14 Квітня 2011 17:24
невдаха ти,давиденко,причому тут тоді Гузь?
Стрийко Показати IP 14 Квітня 2011 17:46
Шкода будинку. Але, напевно, реставрація цієї споруди без зносу - дуже дорога річ.
Vigilante Показати IP 14 Квітня 2011 18:10
"Скоріш за все, нова будівля матиме торгово-офісне призначення, розповів Казмірук." Чомусь я в цьому і не сумнівався. Ну чому завжди одне й те ж саме? Чому ніколи не пишуть "буде побудовано новий дитячий садок, спортивна школа, лікарня"? Одні бари, торгові площі і офіси. Місто бариг і алкашів, блін.
Стрийко до Vigilante Показати IP 14 Квітня 2011 18:59
Ну, коли ми почнемо платити за дітей у дитсадках, купуватимемо платні абонементи у спортзали та платитимемо за лікування (легально) - тоді те, про що Ви кажете, будуватиметься швидкими темпами...
Mirna до Стрийко Показати IP 14 Квітня 2011 19:04
+5!
Vigilante до Стрийко Показати IP 14 Квітня 2011 19:22
Шановний, ви напевно вчора прибули на Землю з іншої планети? Де це в нас є безкоштовні дитсадки, спортзали і лікарні? Комунізм закінчився ще 20 років тому.
Олег Савчук до Vigilante Показати IP 14 Квітня 2011 22:53
+10
Макс Показати IP 14 Квітня 2011 19:45
Давно пора зробити гарний центр! Успіху І. Горбачу.
Знаючий Ш У Показати IP 15 Квітня 2011 09:44
Будинок в аварійному стані і потребує негайного демонтажу. Туди пробираються і БМЖ і наркомани, і діти бігають цигарок посмалити, може рухнути кожного моменту. Та й вигляд його неприйнятний для центру міста (знайдіть таке в Польщі чи деінде). Доказом того що буде відновлено в тому ж вигляді - демонтаж проводить не важка техніка яка могла б це все розбомбити за лічені години і вивезти на звалище, а руками (повірте це не дешевше, та й більш віповідальніше). А в такому місці будувати лікарню чи соц. спрямування установу - по перше мало місця (уявіть там дит. садок? лікарню?), загазованість, незручність під"їзду, туди поміститься хіба що соц. установа для VIPів. Будівельна компанія яка цим займається досвідчена і в реконструкції і будівництві такого плану будов - найближче це на Лесі Українки 2 будинки - біля книжкового пасажу та сквері біля суду. Тому в цьому вбачаю лише позитив - починаючи від безпеки і естетичного вигляду - закінчуючи робочими місцями для лучан. А про підприємливість - і 100 років тому там вона була :)
Роман Показати IP 15 Квітня 2011 13:17
Ну, якщо та ж фірма, що будувала будинок на Лесі Українки біля книжкового пасажу - тоді зрозуміло! Це ж просто шедевр якийсь! Туристам показувати можна! :) А якщо серйозно, то інакше як архітектурна ганьба Луцька той будинок назвати складно. І тепер ця компанія будуватиме ще й в центрі? Щось з приходом нового "ахрєтєктара" нічого на краще не міняється..... Шкода....
VSC Показати IP 15 Квітня 2011 15:27
Хм, а где же Горбач деньги взял? Все плачет, что пиццу мало едят, выручки маленькие.
Fantom Показати IP 15 Квітня 2011 15:28
"Шановний, ви напевно вчора прибули на Землю з іншої планети? Де це в нас є безкоштовні дитсадки, спортзали і лікарні" - а що, платні да ? вам чеки виписують ? і плата за дитсадок 70-100 грн/міс це багато на теперішній час ? про спортзали згоден. Але зрозумійте,не може воно бути для всіх безкоштовне ! І да, ту будівлю варто таки знести, нехай вже краще буде якийсь торгово-офісний центр.
ББС Показати IP 15 Квітня 2011 21:20
А чому всі мовчали,коли робили вхід в адміністративний суд - це ж та сама колишня вулиця Парадна. Чи там було благословіння гавмняного мера і професійного архітектора Шиби ( тепер доречі обланець нашої Ради ) та його однодумця і чіткого виконавця Шевчука (колишнього архітектора).
ностальгія Показати IP 16 Квітня 2011 01:08
Переглядаю картинки і за душу бере.Прожила в цьому будинку 20 років.кожне скельце,дерево на даху,кожна цеглинка моя :(Як почула про те що його просто руйнують-дуже засумувала-хоч і розумію що ця споруда невписуеться в інтерьерчик!Але до останнього надіялась що реставрують.Це будинок Польського князя.Під будинком іде довга підземка до Старого Міста-сама там лазила в ній.В дитинстві знаходили там глечикі, монети, ножі царські..Неможливо просто передати сум.Ніхто його так нелюбив як я :(
до ностальгія до ностальгія Показати IP 4 Вересня 2017 15:13
розкажіть більше про цей та будинок поряд, який займає волинська телерадіокампанія
Випадковий Показати IP 16 Квітня 2011 09:16
Як воно буде зовны - все залежить выд архытектора ы трохи проектанта. Треба ъх шукати
Лучанин Показати IP 19 Квітня 2011 17:53
Очень жаль. Очень. Красивый был дом. Украшал город. Теперь его снесут, а на месте его поставят какую-то новомодную коробку без лица и без изюминки. Впрочем это лучше, поскольку могут выстроить НЕЧТО ЭТАКОЕ, что будеть уродовать центр Луцка ещё сильнее, чем старый дом.
Касым Показати IP 13 Березня 2012 09:01
VSC, где Горбач взял деньги - там же где и ты их берешь ;-)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus