USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Вакарчук збирається взяти участь у виборах у Верховну Раду

9 Травня 2019 10:54
Святослав Вакарчук знову зібрався у велику політику.

Про те, що соліст групи «Океан Ельзи» йде на парламентські вибори, першим з посиланням на свої джерела написали «Факти ICTV». Бенефіціаром каналу ICTV є бізнесмен Віктор Пінчук, який підтримує Вакарчука. За повідомленням «Фактів», менш, ніж через тиждень, 16 травня, сам Вакарчук може оголосити про це офіційно і представить свою команду.

Як участь музиканта у виборах позначиться на їхніх результатах і хто увійде в його команду, аналізує Страна.

Він не здасться без бою

Влітку 2018 року активно обговорювалося питання участі Святослава Вакарчука у виборах президента. Тоді соціологічні компанії вперше заміряли його рейтинг і показали підтримку музиканта на рівні 12%. Сам музикант від прямих запитань про участь у виборах довгий час ухилявся.

Показово, що тоді Володимир Зеленський, який ще не демонстрував ніяких політичних амбіцій, оприлюднив відеозвернення, в якому потролив Вакарчука за відсутність конкретики в його діях.

«У мене тільки одне питання: Слава, ти «так» чи «ні»? Тому що якщо ти залізно «так» чи точно «ні»- ну, тоді і я. А то всі знову запитують, ну що я, що я ... А що я? Я-то – зрозуміло. Що ти? Просто якщо ти і я, то це – ми, розумієш? А якщо ми – то це всіх», – сказав Зеленський.

Тепер, коли сам Зеленський вже без п’яти хвилин новий президент України, з політичними перспективами Вакарчук нарешті визначається.

Символічно, що дату презентації свого політпроекту (як пишуть «Факти ICTV») Вакарчук, нібито, запланував на 16 травня.

У цей час уже буде відомо, коли відбудеться інавгурація президента Зеленського (а від цієї дати залежить, чи зможе сам Зеленський розпустити парламент і призначити дострокові вибори в Раду). Сам Вакарчук, незважаючи на чутки, що з’явилися, зберігає мовчання, що дало привід багатьом експертам жартувати, що «з цим Вакарчуком ніколи не можна бути впевненим до кінця».

Святослав вже був в українській політиці, але тоді ніякими політичними звершеннями не запам’ятався. На дострокових виборах у вересні 2007 року був 15-м номером у списку пропрезидентського блоку «Наша Україна – Народна самооборона», був у складі Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, а також був членом групи з міжпарламентських зв’язків з Російською Федерацією.

Під час виконання повноважень народного депутата України не подав жодного законопроекту, а лише дві поправки до законопроектів, одна з яких була прийнята. Вакарчук двічі виступав з парламентської трибуни і пропустив 56 з 71 пленарних засідань.

А буквально через рік з гаком після обрання написав заяву про складення ним депутатських повноважень. Як тоді говорили в політичних колах, йому стало нудно в українській політиці.

Але нинішній похід Вакарчука в парламент може виявитися якісно іншим. По-перше, сам Вакарчук цілий рік навчався за програмою підготовки нових лідерів на базі Центру демократії, розвитку та верховенства права в Стенфордському університеті в США. А по-друге, підставити плече підтримки шоумену можуть вже досвідчені українські політики, які шукають своє політичне майбутнє в списку його теоретично перспективній партії.

Альтернатива партії Порошенка і Гриценка

Передвиборний штаб Вакарчука розташувався в самому серці Києва – в урядовому кварталі, на вулиці Шовковичній, в бізнес-центрі Horizon Office Tower. Цікаво, що в цьому ж бізнес-центрі збирає свою команду на майбутні вибори в Раду прем’єр-міністр Володимир Гройсман – тут з серпня минулого року перебуває офіс громадської організації «Українська стратегія успіху», заснована близькими соратниками прем’єра – Євгеном Золотарьовим і Вадимом Денисенком.

В «Горизонті» і проходять співбесіди з авторитетними людьми, які можуть стати ядром політсили Вакарчука.

Як повідомили Страні відразу кілька джерел, сформувати список партії Вакарчука на виборах в Раду можуть дві великі групи «лсд» (лідерів суспільної думки – ред.). По-перше, це антикорупційні активісти, в числі яких називають Віталія Шабуніна (Голова громадської організації «Центр протидії корупції») і Ярослава Юрчишина (Глава правління Transparency International). Ще один член правління Transparency International Юлія Клименко, екс-заступник міністра економрозвитку, очолить штаб нової політсили.

По-друге, це депутати-єврооптимісти, зокрема, Мустафа Найєм та Світлана Заліщук, які недавно створили політпроект «Дій з нами» і зараз оголосили про фандрайзинг для нього. Також з проекту «Дій з нами» перетекти в проект Вакарчука можуть політолог Микола Давидюк та інвестиційний банкір Марія Барабаш.

Журналісти відправили запити перерахованим особам щодо їх взаємодії з Вакарчуком, але на момент виходу публікації відповіді не було отримано.

Також приєднатися до проекту Вакарчука може частина втікачів з «Самопомочі» – 8 травня п’ятеро нардепів (Олена Сотник, Вікторія Войціцька, Олександр Опанасенко, Іван Мірошниченко та Олександр Данченко) вийшли з цієї політсили.

У всіх цих персон є одне спільне – це заступництво західних структур. Вони або були або до сих пір є одержувачами грантів чи інших видів підтримки різних посольств або зарубіжних неурядових організацій.

«Рух почався після першого туру. Умовні критерії відбору в партію – це молоді люди 25-45 років з проєвропейськими поглядами, відомі своєю боротьбою з корупцією, які не засвітилися в жодних серйозних скандалах. Практично у кожного в резюме – навчання в Стенфорді, інституті Аспена, або в якихось глобальних програмах для молодих лідерів, багато хто має ступені MBA», – коментує формування списку один зі співрозмовників, який також веде переговори щодо входження в майбутній проект Вакарчука.

За словами іншого співрозмовника, близького до майбутнього політпроекту, подолати прохідний бар’єр Вакарчук зможе завдяки медійній підтримці бізнесменів Віктора Пінчука і Томаша Фіали (володіє журналом «Новое время» і однойменним радіо), а базовим електоратом нової політсили стануть як ті, хто підтримав на президентських виборах Петра Порошенка, так і ті, хто розчарується в Зеленському, а також виборці Анатолія Гриценка (до якого раніше примикали єврооптимісти).

«Мета цієї партії – скласти альтернативу політпроектам, орієнтованим на прозахідний електорат, грати на ефекті втоми від Порошенка та інших представників влади, які добувають останні дні на своїх постах, – каже один з політкосультантов, який буде співпрацювати з гіпотетичним політпроектом Вакарчука. – Якщо буде вибір – Вакарчук чи Порошенко, велика частина від голосів Порошенка перетече до Славіка. Крім того, буде жорстка антикорупційна риторика. Якщо Зеленський нікого не посадить, що найбільш імовірно, Вакарчук буде говорити, що він точно посадить».

Останні соцопитування невисоко оцінювали шанси умовної партії Вакарчука на парламентських виборах.

Наприклад, Київський міжнародний інститут соціології прогнозував, що партія Вакарчука набере близько 1,5%. Однак, експерти кажуть, що у Вакарчука є всі шанси опинитися в Раді. Більш того, якщо Вакарчук піде на парламентські вибори, то політичний проект Петра Порошенка з великою часткою ймовірності не зможе подолати 5% бар’єр.

«Імовірність запуску і подальшого успіху такого проекту дуже велика, – каже політолог Руслан Бортник. – При грамотній виборчої компанії, у них є всі шанси бути в парламенті і претендувати на участь в українській політиці. Їх електорат – прозахідний і ті, хто дуже швидко розчаруються в Зеленський. Це поле «Самопомочі», Гриценка і БПП, у яких Вакарчук зможе відібрати голоси, перешкодивши їм подолати прохідний бар’єр».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
777 Показати IP 9 Травня 2019 11:20
зачем,с тебя политик как и певец как из дерьма пуля. хватает там дебилов и без тебя,так что стони свои песенки,пока бить не начнут.
123 до 777 Показати IP 9 Травня 2019 13:39
Як то кажуть, пізно всрався Святослав, пізно ... Ще довше одне місце треба було чухати!
Анатоль_ Показати IP 9 Травня 2019 11:28
Я заплакав як прочитав то
Нема слів Показати IP 9 Травня 2019 11:35
Ой ,краще б сиділо й просто співало
Анонім Показати IP 9 Травня 2019 11:43
Поки ти думав,то Зеленський став президентом,а тебе на цій політичній арені якось не видно,принаймі я тебе політиком не бачу,краще співай,а не втілюй бажання бізнесменів в реальність.Співай Сява,співай.
Андрій Показати IP 9 Травня 2019 11:59
Молодець, якщо вже комік став президентом, то чому співак не може стати парламентарієм. Народ сам визначить хто є хто
факт Показати IP 9 Травня 2019 12:20
Він вже там був і з нього толку,як з козла молока.
лучанка Показати IP 9 Травня 2019 12:43
Не святі горшки ліплять... А взагалі, чим більша кількість партій буде представлена в парламенті, то краще. І за своїми розумовими здібностями Вакарчук нічим не гірший Ляшка, Бойка, і далі за алфавітом. Порядність навіть не порівнюю. Основне питання - хто буде у нього в списках. А нові обличчя при новому президенті повинні бути обов"язково. Інакше стане як Порох.
Анатоль_ до лучанка Показати IP 9 Травня 2019 13:54
Яка там ще поряднiсть. Оченятка в нього бiгають туди сюди, туди сюди, туди сюди
лучанка до Анатоль_ Показати IP 9 Травня 2019 16:56
Ви завжди судите про якості людини по фізіологічних особливостях і прийнятих штампах ?
! до лучанка Показати IP 9 Травня 2019 20:24
Якщо судити по фізіологічних особливостях, то анатоль звичайний трьохрубльовий троль, скоріше за все прапорщик у відставці.
123 до ! Показати IP 9 Травня 2019 21:32
а може просто чесна людина!
нинель до ! Показати IP 10 Травня 2019 12:43
там парубия достаточно, хватить такими персонажами Раду наполнять.
Еге ж до лучанка Показати IP 9 Травня 2019 14:19
Порядність -- слово-лайка для політиканів та мародерів , порядність їх не годує ,а шкодить .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus