USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Важкі хворі вмирають, легкі – штурмують лікарні». Розкритикували дистанційне лікування COVID-19

21 Листопада 2020 15:45
Лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні № 4 Євген Дубровський заявив, що в Україні дистанційне лікування хворих на коронавірус не дає бажаного результату.

На своїй сторінці у фесбуці він написав, що лікар повинен бачити свого пацієнта для надання якісної медичної допомоги, повідомляє Новое время.

«Дистанційне лікування демонструє сумнівну ефективність, навіть гірше – в деяких випадках повну неспроможність. Важкі хворі вмирають, легкі – штурмують лікарні...Одразу в усіх бідах звинувачують сімейних лікарів. Але все не так просто», – зазначив медик.

За його словами, лікарю «потрібно бачити» хворого, щоб мати можливість послухати легені, виміряти важливі показники і швидко отримати результати обстежень.

У той же час медик визнає, що неправильно допускати «шалені черги в поліклініці, де все упереміш: і вагітні, і з дітьми, і літні люди, і коронавірусні», тоді як «ходити квартирами» в сьогоднішніх умовах для дільничного сімейного лікаря неможливо.

Дубровський переконаний, що виходом з такої ситуації може стати створення в країні «ковідних» амбулаторій.

«Принцип простий – треба окреме місце, де лікарі оглядатимуть тільки «ковідних» хворих. Де буде рентген кабінет і невелика лабораторія. Для моніторингу загального стану, для вирішення доцільності госпіталізації тощо. Інша амбулаторія або її частина буде призначена для хворих з іншими захворюваннями», – пише інфекціоніст.

За його словами, так вдасться хоча б частково розірвати ланцюг заражень коронавірусом і ефективно надавати допомогу. Він додав, що частину дійсно легких хворих можна буде вести дистанційно, проте не пацієнтів з групи ризику або важких.

«Якщо щось зараз не змінити, взимку взагалі можна отримати колапс системи медичної допомоги. Тому що місця в стаціонарах обмежені і розраховані на важких пацієнтів. Все одно основна допомога повинна надаватися амбулаторно, адже більшість хворіє досить легко. Іншого виходу немає. Треба оптимізувати первинну ланку», – підкреслив Дубровський.

Як повідомлялося раніше, у Києві від коронавірусу померла жінка, яка лікувалася вдома. Хвора на COVID-19 отримувала консультації лікаря і призначення телефоном.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Пацієнт Показати IP 21 Листопада 2020 16:05
Так, лікар говорить все вірно, але ж він теж говорить зі сторони лікаря, а не зі сторони пацієнта. Будучи лікарем він трохи, можливо не навмисно, покриває своїх колег. Вся справа в тому що отримання консультації по телефону нічим не відрізняється від прийому тим самим лікарем. Комусь з лікарем повезло і його подивляться, а комусь просто порадять не панікувати раніше потрібного. Лікарів теж треба вчити правильно діяти в різних ситуаціях і обов'язково проводити контроль їх дій, тільки тоді це принесе результат. Ми в сім'ї пройшли через це, всі знайомі теж і кругом все одне й те саме. Можливо саме цього лікаря слід було б поставити міністром, але чи знайде він підтримку в верхах... Думаю ні, бо там зараз такі не потрібні.
Василь до Пацієнт Показати IP 22 Листопада 2020 21:48
Як ваш ликарь поставив вам і вашим знайомим діагноз? Він вас дистанційно оглянув, дистанційно послухав ? Дистанційно визначив рівень кисню в легенях? Це дурниці все. Дистанційне лікування це злочин влади , яка вкрала гроші що могла. А тепер отакої у нас уже скоро 20 тис а ликарів то немає. Та невже їх же можно будо готувати але всім було все рівно. Розпил ішов
127 Показати IP 21 Листопада 2020 16:12
" «Якщо щось зараз не змінити, взимку взагалі можна отримати колапс системи медичної допомоги. Тому що місця в стаціонарах обмежені і розраховані на важких пацієнтів. " Посмотрите на тяжело больного Зеленского в Феофании. День перебывания в которой стоит 7800 грн.
Капут Показати IP 21 Листопада 2020 16:18
Уже давно колапс повний....
скептик Показати IP 21 Листопада 2020 16:50
це спланований владою геноцид народу . замість забезпечити підготовку до осіннього спалаху (організувати обстеження та лікування) мільйярди гривень розікрали і закатали в асфальт
Цинічний бандера до скептик Показати IP 21 Листопада 2020 17:22
Людям ніколи не догодиш, а дороги залишаться(якщо добре зроблені).
Антон до Цинічний бандера Показати IP 22 Листопада 2020 21:50
Судячи з того як на них крали навряд ли залишится
турбо режим до скептик Показати IP 21 Листопада 2020 18:25
коиаровський всіх вилічить.
Невловимий Джавелін Показати IP 21 Листопада 2020 17:32
В армії є медичне сортування : рятують не того, хто кричить, а того, хто крикнути не може. А в нас буде як при дикому капіталізмі : в кого гроші, той і правий.
Вася Показати IP 22 Листопада 2020 21:53
Сподіваюсь ще доживу до суду на якому люди будуть судити одного клоуна за геноцид . Можем йому асфальтні примочки зробити
оля Показати IP 28 Листопада 2020 20:21
ага у моей знакомой 2-ух сторонняя пневмания темпиратура кашель тесты не делають бо закончились в отделение инф.не ложать местов нету сказали так будите померать тогда положим а так лечитесь дома как угодно и кого угодно ищите для лечения себе.от так.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus