USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чому вбивство журналістки в Болгарії обурило Євросоюз

8 Жовтня 2018 23:08
У Болгарії було жорстоко вбито 30-річну тележурналістку Вікторію Маринову. Ця трагедія в ЄС викликала величезний резонанс, адже стала третім випадком насильницької смерті журналіста за рік. У жовтні 2017-го на Мальті підірвали автомобіль провідної журналістки-розслідувача Дафне Каруани Галісії, а в лютому 2018-го в Словаччині зстрелили журналіста Яна Куціака та його наречену.

Що відомо про гучний злочин у Болгарії та особистість вбитої журналістки повідомляє Новое время.

Що сталося з Мариновою

Вікторія Маринова жила і працювала в місті Русе на півночі Болгарії. 6 жовтня в цьому ж місті було виявлене її тіло. Випадковий перехожий знайшов його в лісосмузі на березі Дунаю. Неподалік був припаркований автомобіль Маринової.

За даними болгарських правоохоронців, її смерть спричинили неодноразові удари по голові та задушення. При цьому перед вбивством молоду жінку згвалтували, розповіли згодом правоохоронці.

«Її мобільний телефон, ключі від машини, окуляри та деякі предмети одягу зникли», - заявив Георгі Георгієв, прокурор з міста Русе, якого цитує The Guardian.

Що відомо про вбиту журналістку та її розслідування

30-річна Маринова закінчила Університет у Русе імені Ангела Канчева і працювала на місцевому телеканалі TVN - одному з найпопулярніших ЗМІ на північному сході Болгарії. Вона входила до складу членів правління телеканалу та була відомою телеведучою і журналістом-розслідувачем.

«Вона була вкрай дисциплінованою, амбітною, завжди глибоко занурювалася в те, над чим працювала, і була людиною з надзвичайно гострим почуттям справедливості», - описав Маринову в коментарі агентству AFP один з її колег з телеканалу TVN, який побажав залишитися неназваним.

Убита журналістка виховувала 7-річну доньку.
Маринова вела ток-шоу «Детектор», яке розповідає про гострі актуальні теми та проводить власні розслідування. Нещодавно програму було оновлено, а темою її випуску незадовго до вбивства Маринова стало розслідування шахрайських схем розкрадання коштів ЄС, які виділялися на будівництво об'єктів інфраструктури в Болгарії і Румунії.

Як повідомляє Радіо Свобода, йшлося про проекти на сотні мільйонів болгарських левів, а наживалися на них перш за все бізнесмени та великі консалтингові фірми - у тому числі компанія GP Group, через яку скандал отримав назву GPGate.

У розслідуванні стверджувалося, що до махінацій можуть бути причетні люди з найвищого керівництва Болгарії, а у матеріалах справи нібито фігурувало ім'я голови болгарської «дочки» Лукойлу Валентина Златева.

Перший епізод оновленого шоу Детектор за участю Маринової вийшов в ефір 30 вересня. У ньому про підсумки своїх паралельних розслідувань на ту ж тему розповіли болгарський розслідувач Дімітар Стоянов (сайт Bivol.bg) та румунський журналіст Аттіла Біро (Romanian Rise Project).

Обидва вони раніше були ненадовго затримані поліцією, коли намагалися зупинити знищення документів, пов'язаних з цією шахрайською схемою. Затримання журналістів засудила організація Репортери без кордонів.

За даними Радіо Свобода, журналісти працювали в рамках фінансованого Євросоюзом проекту журналістських розслідувань. Їхні матеріали планувалося передати в Управління ЄС з питань запобігання зловживанням та шахрайству.

Можливі версії злочину

Відразу після вбивства Маринової болгарські і міжнародні ЗМІ висловили припущення про те, що однією з найбільш вірогідних версій її загибелі може стати професійна діяльність.

Однак болгарські правоохоронці та представники влади у своїх перших коментарів не підтверджують цю версію.

Так, міністр внутрішніх справ Болгарії Младен Маринов (не є родичем загиблої), заявив, що поліції поки не вдалося виявити доказів того, що вбивство Маринової пов'язано з її роботою - як немає і фактів про попередні загрози їй. «Мова йде про згвалтування та вбивство», - заявив міністр у ході своєї поїздки в місто Русе, де він контролює розслідування.
У свою чергу, президент Болгарії Бойко Борисов закликав не чинити тиск на силовиків. «Найкращі кримінологи були відправлені до Русе, давайте не будемо тиснути на них. Було зібрано значну кількість ДНК-зразків», - заявив Борисов.

Смерть Вікторії, враховуючи особливу жорстокість її вбивства, - це кара. Вона мала стати прикладом, чимось на зразок попередження

На телеканалі TVN, де працювала Маринова, заявили, що приголомшені її вбивством - і що також не мають даних про можливі загрози їй.

«Ми шоковані. Жодним чином, в жодній формі ми ніколи не отримували ніяких загроз - спрямованих проти неї або телеканалу», - повідомив агентству AFP на умовах анонімності один зі співробітників телеканалу TVN. Він також додав, що тепер побоюється за свою безпеку - як і багато його колег.

Однак Арсен Йорданов, власник болгарського порталу Bivol.bg, який брав участь в розслідуванні, переконаний: вбивство було скоєно саме на професійному ґрунті. У коментарі AFP він заявив, що його сайт отримував достовірну інформацію: його журналістам загрожувала небезпека через розслідування та участь у телешоу Маринової.

«Смерть Вікторії, враховуючи особливу жорстокість її вбивства, - це кара. Вона мала стати прикладом, чимось на зразок попередження», - додав Йорданов.

Реакція в ЄС і у світі

Жорстоке вбивство Вікторії Маринової викликало негайну реакцію міжнародних журналістських організацій та влади ЄС, яка зажадала повного та швидкого розслідування її смерті.

«Шокований жахливим вбивством Вікторії Маринової. Знову сміливий журналіст став жертвою боротьби за правду і проти корупції, - написав у своєму Twitter віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс. - Влада повинна негайно притягнути винних до відповідальності».

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір також заявив, що шокований вбивством болгарської журналістки.

«Буду ретельно стежити за відкритим владою [Болгарії] розслідуванням. Я закликаю владу якнайшвидше встановити та притягнути до відповідальності тих, хто це зробив - як і встановити, чи була ця атака пов'язана з її роботою», - заявив Дезір у своїй заяві на сайті ОБСЄ.

На вбивство відреагував і міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ). Там закликали владу Болгарії провести ретельне розслідування.

«CPJ шокований варварським вбивством журналістки Вікторії Маринової. Болгарська влада повинна докласти всіх зусиль і ресурсів, щоб провести вичерпне розслідування та притягнути до відповідальності винних», - заявив Том Гібсон, представник організації в ЄС.

Ситуація зі свободою слова в Болгарії

У рейтингу свободи преси, складеному Репортерами без кордонів, Болгарія займає 111 місце із 180 країн світу - нижче, ніж будь-яка інша держава-член ЄС, а також більшість інших західних балканських країн.

Як нагадує The Guardian, рівно рік тому, у жовтні 2017-го, сотні болгарських журналістів протестували в центрі Софії - столиці країни - проти віце-прем'єра Валерія Симеонова. Він виступив з погрозами проти найбільших мовників країни, звинувативши ЗМІ в кампанії «масового наклепу» проти нього.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 9 Жовтня 2018 08:53
болгарська мафія живе і процвітає,це може помітити навіть малоспостережлива людина,якщо відвідає цю країну. Особисто я була вражена тим,як беруть там спокійно лікарі хабарі, неякісними продуктами харчування в супермаркетах, наприклад більше половини вершкового масла - це явна підробка. Мені всучили смердюче м`ясо в супермаркеті - ніхто назад гроші не повернув, хоча був чек, упаковка і часу пройшло після покупки 20хв. Бідність місцевого населення,якщо від`їхати далі від морського узбережжя, така ж як і в нас. Якщо трохи подивитись місцеве телебачення, то зрозуміло, що побиття журналістів, малих підприємців там звична справа . Загалом,я зрозуміла,що в Болгарії, ті,хто заробляє гроші нечесно почуваються дуже спокійно і впевнено, при цьому Болгарія вже більше 10 років є членом ЄС. Нас кормлять тим, що після вступу в ЄС заживемо ми заможно і правильно, але хто відвідає Болгарію, зрозуміє, що це явна брехня: вступ в ЄС не є гарантією гарного життя.
Нато до Анонім Показати IP 9 Жовтня 2018 13:53
Ми заживемо тоді - коли кожен прикладе зусилля для покращення свого життя: не крадучи, не даючи хабаря і т.д. ЄС тут безсилий. Це у нас в голові.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus