USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вчасна діагностика – шанс на здорове життя. Чому важливо робити мамографію

21 Жовтня 2021 07:00
Уже тривалий час у Волинському обласному онкоцентрі працює пересувний мамограф. Неабияка його перевага в тому, що обстеження можуть пройти усі, хто не має змоги поїхати до лікаря в обласний центр.

«Наразі наш пересувний мамограф працює, напевно, єдиний в Україні, – каже завідувач рентген-діагностичного відділення Анатолій Самусь. – Ті, які раніше пробували виїжджати, здебільшого стоять. Багатьом це невигідно, бо потребує фінансових затрат».

Фахівці рентген-діагностичного відділення щороку виїжджають у райони, аби обстежити жінок. Кажуть: коли в село приїжджає пересувний мамограф, жінки до амбулаторії в чергу вишиковуються, а не ховаються по хатах, адже нагода пройти обстеження на сучасному апараті, ще й не виїжджаючи в місто, трапляється не щодня. І це неабияк тішить медиків, адже вони бачать, що жінки дбають про власне здоров’я.
«Цьогоріч у зв’язку з тим, що НСЗУ нам не оплачує таку послугу, виїжджали у Горохів та Колки – тамтешні лікарні оформили електронні направлення для пацієнток, – провадить Анатолій Самусь. – На жаль, у зв’язку з карантинними обмеженнями обстежень зараз набагато менше. Скажімо, якщо до карантину тільки на пересувному мамографі ми здійснювали обстеження від п’яти до шести тисяч жінок, то за 2020 рік обстежили всього півтори тисячі».

Читати ще: «Рак не вирок. Головне – вчасно прийти до лікаря», – волинський онкохірург

Щоправда, цьогоріч кількість обстежень та виявлення РМЗ збільшилася.
«Станом на зараз ми вже обстежили 4600 жінок. За 9 місяців виявлено 250 первинних раків», – констатує завідувач відділення.

Як і належить, усі дані обстежень у відділенні заархівовано. Анатолій Самусь показує, чому не варто нехтувати обстеженнями.
«Ось бачите – це знімок здорових грудей. А оцей зроблено через рік. І тут же чітко видно пухлину, – показує. – Усього за рік можливі такі зміни».

Раніше знімки робили на плівки, потім їх проявляли. Одне слово, процес був тривалим та потребував великих фінансових затрат.

«Наприклад, тільки на фотохімматеріали – плівку, проявник, фіксаж – онкоцентру треба було витратити близько 360 тисяч гривень, – пояснює Анатолій Самусь. – З 2020 року, відповідно до укладеного з НСЗУ пакету на послуги з мамографії, пацієнтці після 40 років обстеження зроблять безплатно, якщо вона має електронне направлення від сімейного лікаря. Тепер ми маємо змогу результати мамографії оцифровувати. У відділення придбали оцифровувач та цифрові касети. Як наслідок – фінансові затрати суттєво зменшилися, а час обстеження відчутно скоротився, якість обстеження стала значно вищою».
Для того аби потрапити на безплатне обстеження на мамографі в рентген-діагностичному відділенні онкоцентру, жінка після 40 років має взяти у сімейного лікаря два електронні направлення: на прийом до онкохірурга та власне на мамографію. Далі треба звернутися в реєстратуру й завести картку.

Читати ще: Успішність лікування раку молочної залози залежить від раннього встановленння діагнозу, – луцький онколог
«Жінка приходить на обстеження до нас після консультації мамолога, – пояснює лікар. – Бувають такі випадки, коли пацієнтка сама в себе не намацує пухлину, наприклад, кісту. От вона прийшла на мамографію і ми її виявили. Жінка після цього все одно має йти до мамолога, аби він зробив пункцію, витягнув цю рідину, а потім вона повторно мусить пройти мамографію. А це ж додаткове променеве навантаження на організм. Коли ж первинним є обстеження мамолога і він знаходить пухлинку, то робить пункцію, а вже тоді відправляє на обстеження. І достатньо лише раз пройти мамографію».
Варто додати, що уже понад п’ять років у онкоцентрі практикують виїзди пересувного мамографа на великі підприємства, як-от СКФ, «Кромберг енд Шуберт» тощо. Анатолій Самусь додає: таке обстеження може організувати для своїх працівниць будь-яке підприємство області, а медики радо підуть назустріч. Адже коли патологію виявити вчасно, то шанси на одужання та здорове життя зростають в рази.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus