USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Вчені пов'язують важкий перебіг COVID-19 з грибковими організмами

29 Жовтня 2023 23:31
Нове дослідження показало, що важка форма COVID-19 може бути пов’язана з грибковими організмами у кишечнику.

Також важка форма хвороби може бути спричинена змінами в імунній системі у відповідь на певні види грибків, пише The Conversation, передає Українська правда.

Багато крихітних організмів, зокрема бактерії, грибки та віруси, зазвичай живуть на наших тілах і навіть усередині нас.

Вони називаються мікробіомом. Велика кількість цих організмів, що живуть у шлунково-кишковому тракті, відомі як кишковий мікробіом.

Дедалі частіше визнається, що мікробіом кишечника відіграє важливу роль у здоров’ї та захворюваннях, особливо пов’язаних із фізіологією людини, метаболізмом та імунною функцією.

Зараз існує понад 700 опублікованих робіт, присвячених взаємодії між COVID і мікробіомом кишечника. Багато з цих досліджень демонструють можливий вплив кишкових бактерій на зараження та тяжкість COVID-інфекції, а також потенційний вплив COVID та його лікування на кишкові бактерії.

Як проводилося дослідження

Грибкові організми в мікробіомі називаються грибковою мікробіотою або мікрофлорою.

Хоча в кишечнику є цілий ряд грибкових мікроорганізмів, зміни їх типів або кількості можуть бути пов’язані із захворюванням, як і у випадку з кишковими бактеріями.

У дослідженні, опублікованому в Nature Imunology, вивчали можливий зв’язок між мікробіотою та COVID кількома різними способами.

Спершу вчені перевірили рівні певних грибкових організмів у зразках із шлунково-кишкового тракту здорових і хворих на COVID людей. У дослідженні взяли участь 66 пацієнтів із важким COVID, 25 із середньотяжким та 36 здорових.

Дослідники також виміряли антитіла в крові людей.

Для подальшого дослідження вчені провели експерименти на мишах.

Вони ввели мишам деякі грибкові організми, взяті у хворих на COVID, і зробили подібні тести, зокрема виміряли антитіла в крові. Вчені також досліджували, чи дадуть лікувальний ефект протигрибкові засоби.

Хоча це не перше дослідження мікробіоти кишечника та COVID, воно дуже всеосяжне та містить деякі цікаві висновки.

Що виявило дослідження

Дослідники виявили більшу кількість грибкових організмів у пацієнтів, які мали COVID, порівняно з контрольною групою, яка не хворіла.

У крові хворих на COVID також були підвищені антитіла до певних грибків.

Вчені дійшли висновку, що наявність грибкових організмів та імунна відповідь на них пов’язані з тяжким перебігом коронавірусної хвороби.

Зокрема, два види Candida та S. cerevisiae були пов’язані з тяжкістю захворювання.

Коли дослідники виділили живі гриби зі зразків фекалій хворих на COVID, Candida albicans була поширеною в кишечнику пацієнтів з COVID. Її зростання було пов’язане із більш важким захворюванням.

Щоб дослідити вплив цих видів грибів на імунну відповідь, мишей заразили штамами Candida, виділеними від пацієнтів з COVID.

Дослідники виявили, що старші миші, які були колонізовані C. albicans і потім інфіковані COVID, показали зовсім іншу імунну відповідь порівняно з мишами, у яких не було грибка Candida.

Це включало наявність у крові більшої кількості імунних клітин, які називаються нейтрофілами, та збільшення інших маркерів запалення, зокрема в легенях.

Деякі з цих змін були частково усунені за допомогою протигрибкового лікування або інших специфічних протизапальних препаратів, які показали користь у пацієнтів з COVID.

Дослідження свідчить про те, що варіації мікобіоти можуть сприяти надмірній запальній імунній відповіді, яка спостерігається у важких випадках COVID.

Як і в усіх дослідженнях, у цьому є деякі мінуси, які слід враховувати.

По-перше, кількість людей-учасників була відносно низькою, а по-друге, дослідження проводилося у 2020 році під час першої хвилі зараження COVID. Відтоді багато чого змінилося, зокрема і сам вірус.

Більшість людей зараз не тільки були вакциновані, але й вже контактували з вірусом.

Утім, це дослідження відкриває багато можливостей, зокрема може допомогти визначити ризик важкої форми COVID на підставі мікобіоти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus