USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вчені прогнозують затоплення територій, на яких живе пів мільярда людей

17 Жовтня 2021 07:00
Глобальне потепління загрожує затопленням величезних територій прибережних зон. Вже зараз вчені говорять про те, що навіть за умови обмеження росту температури до 1,5 градуса у порівнянні з доіндустріальним періодом, рівень моря все одно підніметься настільки, що змусить покинути свої домівки пів мільярда людей.

Про це пише 24 канал з посиланням на Science Alert.

Але підтоплення – це не єдина загроза для людей. Райони, які постраждають найбільше, накриють руйнівні шторми.

Що прогнозують вчені

Під найсильнішим ударом опиниться Азія, на яку припадає дев'ять з десяти мегаполісів, схильних до найбільшого ризику.

Територія, де проживає понад половина населення Бангладеш і В'єтнаму, опуститься нижче лінії довгострокового припливу. Люди фактично опиняться по коліна в воді.

Також затоплення торкнеться частини Китаю, Індії та Індонезії.

Нинішні прогнози підвищення рівня моря і загроз, які воно представляє для прибережних міст, розраховані до кінця століття. Однак це не означає, що після цього ситуація різко покращиться. Навпаки, дослідження показують, що рівень океанів буде підвищуватися і надалі протягом сотень років після 2100 року. Цьому сприятимуть танення крижаних щитів і потепління води — незалежно від того, наскільки будуть скорочуватися викиди парникових газів.

«Близько 5% населення світу сьогодні живуть на суші, яка виявиться нижче рівня моря, виходячи з кількості вже викинутого в атмосферу вуглекислого газу», — заявили автори роботи.

Таким чином скорочення викидів не допоможе уникнути наслідків танення льодовиків. Людству терміново необхідно вигадати спосіб швидкого й ефективного вловлювання CO2 з атмосфери – тобто видалення з неї вже викинутих газів, які й провокують ріст температури. Якщо цього не зробити, рівень моря виросте не менше, ніж на три метри вже найближчим часом.

«До кінця цього десятиліття ми маємо шанс врятувати або зрадити сотні майбутніх поколінь», – підсумували дослідники.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Експерт Показати IP 18 Жовтня 2021 03:13
Библейский потоп, империалисты не виживают, сорян

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus