USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Вчені вирахували, як стримати глобальне потепління

21 Березня 2021 08:27
Щоб стримати глобальне потепління, потрібно в 10 разів збільшити кількість сонячних батарей і вітряків.

Як передає Укрінформ, превью документа фахівці IRENA опублікували цього тижня на офіційному сайті.

Основний висновок всього звіту: скоротити викиди парникових газів (у першу чергу – CO2) більш ніж реально. Для цього буде потрібно продовжувати роботи зі збільшення енергетичної ефективності виробничих потужностей, інфраструктури і транспорту. І, звичайно ж, наростити вироблення «зеленої» електрики у десять з лишком разів. А якщо точніше, то з приблизно 2,5 тераватта встановленої потужності до 27,7 тераватта. Під останніми розуміються будь-які поновлювані джерела – сонце, вітер, геотермальна, гідроенергетика, біопаливо, цитує дослідження Naked Science.
В сукупності всі вони до 2050 року повинні закрити 90% від енергетичних потреб людства проти 25% у 2018 році. Десята частина необхідної енергії буде надходити від природного газу (близько 6%) і атомних електростанцій (близько 4%).

У своїх розрахунках автори документу спиралися як на існуючі, так і на перспективні технології. Зокрема, серед поновлюваних джерел енергії вказується і розпливчастий «океан». Але окремо зазначається, що частка таких ще не освоєних методів отримання електрики може бути близької до нуля.

Нагадаємо, зараз «у дроти» йде всього 20-21% TPES, на думку експертів IRENA до 2050 року ця частка повинна досягти 50%. Сценарій реалістичний, але потребує величезного єднання зусиль більшості країн світу. Зокрема, необхідно максимально широко просувати електротранспорт і методи економії енергії. Природно, щоб розвивати економіку в потрібному руслі, знадобляться гроші. У звіті наводиться оцінка як фінальних інвестицій, так і щорічних. Щоб не перегріти планету більше, ніж на півтора градуси до 2050 року, витрати на «енергетичний перехід» потрібно збільшити приблизно на 30%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus